Вулканът Нирагонго в ДР Конго се активизира

Африка

Вулканът Нирагонго в ДР Конго се активизира

7653
на 27.09.2021
Вулканът Нирагонго в ДР Конго се активизира
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Кратерът на конгоанския вулкан Нирагонго, преживял мощно изригване преди четири месеца, отново е изпълнен с кипяща лава. Това съобщи Касерека Махинда, директор на Службата за наблюдение на вулкани в източната част на Демократична република Конго (ДРК), съобщава „Франс прес“, цитирана от БНР.

препоръчано

"От 18 септември фиксираме появата на кипящо езеро от лава в кратера на Нирагонго", заявява Махинда.

Експертите са разделени относно възможните последици от настоящите промени в поведението на вулкана.

"Появата на лава във вентилационния отвор не означава предстоящо и неминуемо изригване на вулкана", каза Махинда. Някои вулканолози обаче смятат, че появата на кипяща лава в кратера може да показва приближаването на ново изригване.

Изригването на Нирагонго, което се намира на 15 километра северно от големия конгоански град Гома, започна на 22 май тази година и продължи по-малко от ден. Бяха записани два мощни изблика на лава, които се спуснаха от южния склон към Гома.

Властите обявиха, че при изригването са загинали 34 души, разрушени са до 2 500 къщи, а в градските електрически и водоснабдителни системи са регистрирани аварии.

Вулканът Нирагонго е признат от учените за един от най-активните в Африка. Височината му е 3 470 м. Той е стратовулкан, разположен в Националния парк „Вирунга“ в ДР Конго, недалеч от границата с Руанда.

Вулканът е известен със своята свръхфлуидна лава поради специалния си химичен състав. Скоростта на движение на лавата от склоновете на вулкана достига 96 километра в час. Едно от най-значимите изригвания на Нирагонго се случи през 1977 г. - тогава загинаха повече от 600 души.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО) УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК