Във Великобритания: Лондон стартира подготовка за излизане от ЕС без сделка, което паникьосва Брюксел

Европа

Във Великобритания: Лондон стартира подготовка за излизане от ЕС без сделка, което паникьосва Брюксел

14217
на 13.09.2018
Във Великобритания: Лондон стартира подготовка за излизане от ЕС без сделка, което паникьосва Брюксел
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Жан-Клод Юнкер засили надеждите за сделка за Брекзит, като предложи на Тереза Мей да изгради „амбициозно партньорство за в бъдеще“, пише британският вестник The Daily Express, циитран от „Фокус“.

препоръчано

Това се случи преди Доминик Рааб да изпрати ясно послание за излизане от структурите на Общността без сключването на споразумение, добавя изданието.

Със смекчен тон в разговорите за напускане на ЕС, председателят на Европейската комисия намекна, че предложенията на министър-председателя на Великобритания могат да бъдат „отправна точка за такова партньорство“. Той също така обеща, че „Великобритания никога няма да бъде трета страна за ЕС, Великобритания ще бъде винаги близък съсед и партньор от политическа и икономическа гледна точка, а също и от тази за сигурността“.

Неговото становище, изразено в последната му годишна реч за състоянието на ЕС, се разглежда от британското правителство като допълнителен знак, че преговарящите от Брюксел са готови да се ангажират с подробностите по предложенията на Тереза Мей.

Речта последва съобщенията от Брюксел и Берлин, че европейските лидери искат да променят инструкциите на водещия преговорите по Брекзит Мишел Барние с цел да се създаде повече пространство за сключване на сделка. Но те също така и повишиха безпокойството сред евроскептиците, че Тереза Мей ще бъде принудена на бъдещи компромиси с ЕС.

Юнкер също използва речта си, за да повтори "червените линии" на ЕС в разговорите с Брюксел."Ние уважаваме британското решение да напусне Съюза, въпреки че продължаваме да съжаляваме дълбоко. Но искаме и британското правителство да разбере, че някой, който напусне ЕС, не може да бъде в същото привилегировано положение като държава-членка. Ако напуснеш Съюза, разбира се, вече не си част от нашия единен пазар и със сигурност дори и не в частта му, която избереш".

Юнкер заяви, че Европейската комисия иска да намери "творческо решение" за решаването на спора за бъдещето на границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.

"Не Европейският съюз, а Брекзит е този, който рискува да направи границата по-видима в Северна Ирландия - каза той. - През последните месеци, когато имахме нужда от единство в Съюза, Великобритания беше на наша страна, задвижвана от същите ценности и принципи като всички останали европейци. Ето защо приветствам предложението на министър-председателя Май да разработи амбициозно ново партньорство за в бъдеще, след Брекзит. Ние сме съгласни с изявлението, направено от Тереза Мей, че изходната точка за такова партньорство трябва да бъде зона за свободна търговия между Обединеното кралство и Европейския съюз".

Преговарящите от ЕС бяха готови "да работят ден и нощ, за да сключат сделка", каза Юнкер.

Длъжни сме пред нашите граждани и нашия бизнес да гарантираме, че оттеглянето на Обединеното кралство е организирано и че след това ще има стабилност. Не Комисията е тази която ще попречи на това, мога да ви уверя в това".

Мей отговори на изказването на Юнкер, настоявайки, че Великобритания няма да третира ЕС като "обикновена трета страна" след Брекзит.

Тя заяви: "Смятам, че една сделка, която е подходяща за Обединеното кралство, ще бъде сделка, която е подходяща за Европейския съюз".

След което добави: "Когато напуснем Европейския съюз, ще бъдем независима суверенна държава - ще имаме контрол над нашите пари, нашите граници и нашите закони - но искам да кажа на нашите най-близки съюзници в Европа - никога няма да бъдете обикновена трета страна за нас".

По-рано тази седмица Барние заяви, че сделката за Брекзит е "възможна" в рамките на шест до осем седмици.

Но днес той ще изпрати още един сигнал, че Великобритания се подготвя да напусне Блока без споразумение през следващата година, ако преговорите не успеят да постигнат напредък.

Британското правителство ще издаде около 30 технически предписания, в които ще бъдат изложени мерките, които правителството, бизнесът и домакинствата трябва да предприемат, за да бъдат готови за резултата.

Предписанията обхващат таксите за роуминг на мобилните телефони, защитата на околната среда и стандартите за превозни средства.

Преди публикуването на документите министърът от кабинета на торите каза: "За шест месеца, докато Обединеното кралство напусне Европейския съюз, ние засилваме подготовката си, за да може Великобритания да продължи да процъфтява, независимо от изхода от преговорите.

"Тези технически предписания са неразделна част от нашия разумен, прагматичен подход към подготовката за всякакви резултати. Все още сме далеч от постигането на споразумение с Европейския съюз и далеч от най-вероятния резултат, и аз ще продължа да защитавам предложенията на Тереза Мей с Мишел Барние като най-добрия начин за осигуряване на дълбокото и специално партньорство, което искаме с ЕС".

Миналия месец Рааб публикува първият пакет технически предписания за подготовката на "Брекзит", и трябва да последват и други. Ще бъдат публикувани общо около 84.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за съботния ден: Успехът е с Овните, добри приходи за Козирозите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за съботния ден: Успехът е с Овните, добри приходи за Козирозите
ПИК TV x
Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК TV: 6 или 7 партии влизат в парламента. ГЕРБ бият с много (ВИДЕО) Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК TV: 6 или 7 партии влизат в парламента. ГЕРБ бият с много (ВИДЕО)
ново
Днес: 15
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК