ГОРЕЩО
ПП развърза Асен Василев да ВЗРИВИ тотално преговорите с ГЕРБ - постави 7 условия на Борисов
СВОЕВОЛИЯТА НЕ ПРЕСТАВАТ: ППДБ продължават да се инатят - ето какви поредни условия поставиха за преговори с ГЕРБ
ИЗВЪНРЕДНО! ГЕРБ отвърна остро на ППДБ: Диалогът не може да се води през...
ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: ППДБ със светкавична реакция след офертата от Борисов
АЛО, КАРЛУКОВО? ГЕРБ поиска усмирителна риза за Асен Василев
Никога не готвя за себе си
Лидия Шулева беше министър на труда и социалната политика и вицепремиер в правителството на НДСВ от 2001 до 2005 година. В началото на 90-те години започва частен бизнес. В момента се занимава с консултантска дейност. - Госпожо Шулева, готвите ли у дома? - От време на време и обикновено за гости. А там вече зависи от повода. Аз лично не съм особено претенциозна и за себе си никога не готвя. - Вие сте и човек, който много добре познава вината. Можете ли да дадете съвети. - Виното е цяла култура. Хората се делят на любители и ценители. Аз съм по-скоро от вторите. Има много неща, които човек може да научи за него, за различните сортове. Най-добрите учители в това отношение са французите и мога да кажа, че едни от уроците за дегустация на вино съм получила във Франция. Там получих познание, което ти дава възможност да оцениш вкусовите качества и аромати. Действително усещанията, когато се пие вино, са нещо много специално и лично. - Как се запалихте по виното, как започнахте да го изучавате? - Преди десетина години бях на една командировка във Франция, в един старинен замък. Там имаха една книга на вината към ресторанта. Тя беше започната да се води от 1610 година. В нея, на ръка, са записвали всички вина, които са се произвеждали в този район, около замъка. И това продължава да се записва и до днес. Добавят се, разбира се, и още страници. Самата книга е много интересна, с дървени корици. Продължават да пишат историята на винопроизводството. Там разбрах повече за дегустацията на напитката и много други. Стана ми интересно и започнах да се интересувам. - Вие бяхте вицепремиер в правителството на НДСВ. Със сигурност сте присъствали на десетки официални вечери. Коя ви направи най-голямо впечатление? - Наистина е така. Ако започнем от различните националности, е трудно да се сравнява. Спомням си едно мое посещение в Китай. Там имахме официален обяд при тяхната вицепремиерка, тя беше домакин. Ястията бяха много изискани. Всичко беше приготвено много добре. Порциите бяха изключително малки и бяха по-скоро за опитване. - Според вас какво означава едно ястие да е изискано? - Първото и най-важното е то да бъде вкусно. Това е задължително. Въпреки че хората имат различни вкусове. Трябва по някакъв начин да отгатнем вкусовете на хората, за които ще готвим. Например ако имаш гости, които не ядат риба, дори и да им сервираш най-вкусната такава, няма как за тях това ядене да бъде добро. Трябва да се съобразиш. На второ място, ястието трябва да е красиво. На трето, но не на последно място, трябва да има много приятна атмосфера. Тя е задължително условие, за да може тази храна да се консумира с удоволствие. - С какво се занимавате в момента? - Занимавам се с консултантска дейност.препоръчано