BG EN

Във фризера рибата губи от количеството си на витамин А и Е

ЧАС ПИК

Във фризера рибата губи от количеството си на витамин А и Е

7115
на 27.08.2015
Във фризера рибата губи от количеството си на витамин А и Е
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Съхранението във фризер намалява съдържанието на витамините А и Е в рибата. "Изчезването" им става с течение на времето, докато витамин Д остава сравнително устойчив. Термичната обработка също влияе върху съдържанието на витамините в месото на рибата. Най-добре е приготвянето й да става на скара или в микровълнова фурна.

препоръчано

Обработката на пара понижава особено витамин А. Това са само част от изводите на д-р Диана Добрева от катедрата по химия в Медицинския университет във Варна, която наскоро защити дисертация, посветена на мастноразтворимите витамини в черноморските и сладководните риби в България. Такова систематично изследване се извършва за пръв път в България.

Анализът е направен чрез течна хроматография. Според Добрева изследвано е съдържанието на витамините А, Е и Д. Обхванати са 10 вида черноморски риби и 5 вида сладководни, като са подбрани най-традиционните за трапезата на българите.

Изследванията са правени през два сезона - пролетта и есента, обясни Добрева. Резултатите показват, че при повечето видове витамините А и Е са с по-високо съдържание през есента. Обобщените данни сочат, че при черноморските риби с най-високо съдържание на А е трицоната, калканът е първенец за витамин Е, а сафридът и карагьозът - за витамин Д.

При сладководните пъстървата е на водеща позиция по съдържание на витамин А и Д, докато с най-големи количества витамин Е може да се "похвали" сомът. Като цяло съпоставката между двата вида риби показва, че морските са по-богати на витамини А и Д. Единствено показателите за витамин Е са близки като количество.

Информацията за рибите, които са най-популярни в България, е съвсем нова и ще е от голяма полза за диетолозите в страната, заяви пред БТА проф.Фани Рибарова от Медицинския университет в София, която е един от членовете на научното жури, оценявало дисертацията на Диана Добрева.

Тя изрази задоволството си, че в катедрата по химия към варненското висше учебно заведение обръщат сериозно внимание и проучват морските храни. Постепенно научните работници ще излязат с такива данни и за мидите и водораслите. Всички препоръчваме морските храни, но трябва да се знаят точните им показатели, е позицията на професора.

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Скорпионите да не пътуват, Стрелците да обърнат внимание на семейството ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Скорпионите да не пътуват, Стрелците да обърнат внимание на семейството
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 9
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК