ВЪЗМЕЗДИЕ: Медицинската сестра Нася Ненова осъди окончателно либийските изтезатели за 500 000 лева

ГОРЕЩО

ВЪЗМЕЗДИЕ: Медицинската сестра Нася Ненова осъди окончателно либийските изтезатели за 500 000 лева

3510
на 16.01.2021
ВЪЗМЕЗДИЕ: Медицинската сестра Нася Ненова осъди окончателно либийските изтезатели за 500 000 лева
Автор:   ПИК

Медицинската сестра Нася Ненова окончателно осъди деветимата либийци да й платят 500 000 лева заради изтезанията. Определението на Върховния касационен съд е без реално последната инстанция да се занимава с казуса, съобщи "Телеграф". Висшите магистрати са потвърдили изцяло определението на Софийския апелативен съд, обясниха от институцията.

препоръчано

Според съдебното определение за подлагане на изтезания, включващи нанасяне на телесни повреди, физическа болка, страдания и морални вреди.

Осъдени да платят общо 500 000 лева са шефът на Главното следствено управление в Либия Харб Абер Дербал, полк. Джума Мишри и други 7 техни подчинени. Наред с това либийците са осъдени да платят и 26 617 лв. на Ненова за пропуснати ползи от задържането й на 9 февруари 1999 г. до освобождаването й на 24 юли 2007 г. Решението по този казус е безпрецедентно и благодарение на него успешно могат да приключат в България и останалите дела на другите медицински сестри от Либия. Реално обаче те едва ли някога ще получат нещо като обезщетение чисто материално.

„Не мога да коментирам за Нася Ненова, но и за нея, и за нас само мога да кажа, че нищо няма да вземем от тези пари. Удовлетворението е единствено морално. Всичко е един фарс“, така коментира пред  медията единият от измъчваните медици д-р Здравко Георгиев. Самата Ненова не бе открита за коментар, тъй като се оказа, че е на работа в спешния център „Пирогов“.

От 1999 до 2007 в либийски затвор бяха измъчвани медицинските сестри Нася Ненова, Кристияна Вълчева, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинският лекар Ашраф ал Хаджудж. Медиците ни са арестувани в Триполи и обвинени в различни престъпления, като най-тежкото бе, че са заразили със СПИН 400 деца, както и в заговор срещу Джамахирията. Първоначално бяха осъдени на смърт, а през 2007 г. Висшият съдебен съвет на Джамахирията замени смъртните им присъди с доживотен затвор. Последва разрешение наказанията да бъдат изтърпени в България. Шестимата осъдени бяха върнати в София, където президентът - тогава Георги Първанов, ги помилва.

В определението си върховните съдии обясняват, че Гражданският кодекс на Либия предвижда, че когато няколко лица са отговорни за вредата, тяхната отговорност е солидарна. Обезщетението в либийското гражданско право обхваща както имуществени, така и неимуществени вреди. Споменава се още, че и Ислямското религиозно право Шериат приема и урежда обезщетение за вреди, настъпили поради прегрешение по отношение свободата на трето лице, честта му, репутацията му, социалното му положение или финансовия му статус. Нася Ненова е първата от сестрите, която успя да осъди в България мъчителите си. Още през 2012 г. пък лекарят Ашраф ал Хаджудж осъди в Нидерландия мъчителите от Либия да му изплатят обезщетение от 1 млн. евро, което така и не получи.

Сподели:
Бомба x
Наш астроном откри нова екзопланета в близост до Слънчевата планета Наш астроном откри нова екзопланета в близост до Слънчевата планета
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 233
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това