Вълна виетнамски мигранти залива Щатите

Америка

Вълна виетнамски мигранти залива Щатите

15982
преди 4 часа
Вълна виетнамски мигранти залива Щатите
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Повече от 1,2 милиона виетнамски имигранти живеят в САЩ, като много от тях са се заселили там след войната във Виетнам. Новата вълна на виетнамска миграция предизвика дебат и се превърна в една от основните теми за разговор през този изборен сезон, съобщава Voice of America.

препоръчано

“Преди животът беше много труден. Изкарвах прехраната си като шофьор, пътувайки между градовете в Южен Виетнам“, разказва Хонг Фам, който сега живее в САЩ. 

Когато комунистите превземат Сайгон през 1975 г., Фам е изпратен в лагер за превъзпитание заради това, че е служил в южновиетнамската армия. В крайна сметка той успява да стигне до САЩ по хуманитарна програма. 

Сега обаче нова вълна от виетнамци навлизат в САЩ през южната граница. Броят им се е повишил от около 300 през 2022 г. до повече от 3000 през 2023 г., според данни на Митническата и гранична защита на САЩ. За 2024 г. над 3200 мигранти са се опитали да преминат в САЩ.  

Адвокатът Шандон Фан казва, че много мигранти плащат десетки хиляди долари на трафикантите, за да извършат опасното пътуване от Виетнам до Китай, след това до Европа, Южна Америка и след това до САЩ.  

Имиграцията се превърна в горещо обсъждан въпрос в тазгодишната президентска надпревара в САЩ. 

“Не мисля, че има разногласия относно факта, че има проблеми в нашата имиграционна система. Дебатът всъщност е за това, какво да се направи по въпроса. Администрацията на Тръмп иска да намали броя на имигрантите. Администрацията на Демократическата партия иска да регулира правилата”, обяснява Джереми Сури от Тексаския университет в Остин за VOA.

За живеещия в Тексас Мин Ле имиграцията е изключително важен въпрос. “Аз самият съм имигрант, така че изпитвам съчувствие към тези хора. Но всяка държава има своите правила. Хората, които идват тук, трябва да спазват законите и конституцията. Тексас е силно засегнат от притока на нелегални мигранти и сега имам притеснения да излизам навън през нощта“, разказва той. 

“Не съм “за” предоставяне на убежище на тези, които идват тук незаконно поради икономически причини“, казва Хонг Фам, който е виетнамец. 

Докато възгледите на Фам повтарят тези на по-възрастните републиканци във виетнамската общност, някои по-млади американци от виетнамски произход, които са родени в САЩ, не ги споделят. “Майка ми е по-консервативна. Тя е от хората, които искат гражданите да идват тук законно. И пренебрегва факта, че всички искат да дойдат тук и да имат по-добър живот”, казва Джесика Хюйн, адвокат в Остин, Тексас. 

"Мигрантите, които стигат до тук, живеят в неизвестност, надявайки се да намерят работа и чакайки да видят дали следващият президент ще им позволи да останат", обяснява Хюйн. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 77
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК