ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Гхито представлява пречистено краве масло, от което са отстранени водата и протеините и се състои единствено от мазнини, предимно наситени. Това го прави подходящо за готвене на високи температури.
То съдържа витамин Е и А, както и линолеова киселина, която е незаменима и не се произвежда от организма. Също така има омега 3 и 9.
Също така е установено, че приготвяйки храната с Гхи, полезните витамини и минерали се усвояват много по-добре от тялото. То е основната мазнина за готвене в Аюрведичната традиция и се използва от хилядолетия насам не само за кулинарни цели, но и при детоксикиращи и пречистващи програми.
Счита се, че гхи е сатвична храна, тя носи качествата хармония, баланс, светлина, чистота и др. Липсата на протеин го прави подходяща опция за хора с алергии към млечния протеин, но разбира се, трябва много внимателно да го прецедите.
Може да се използва както за готвене, така и в суров вариант, дори се приема на гладно, за да се лекуват стомашни проблеми. Използвано като основа за направата на масажни кремове, прави кожата и косата гладка и свежа.
Подобно на всички масла, това масло също трябва да се консумира умерено - не повече от 3 или 4 супени лъжици на ден.
Начин на приготвяне на гхи:
Използва се качествено несолено масло, най-добре от половин или 1 кг. Като начало се поставя на слаб огън, докато се разтопи.
Можете да му помогнете, като го нарежете на по-малки парчета. Когато вече е течно, топлината може малко да се засили, докато заври леко и забълбука. Маслото все още има плътен бял цвят.
Започва да се образува пяна, която трябва да се махне. Претопяването продължава средно между 40 и 60 минути (за 0.5-1 кг масло) в зависимост от качеството на маслото.
Знаете, че сте готови, когато течността стане прозрачна и започнете да виждате дъното на тенджерата. Ще забележите, че има малки бели топченца по дъното - това е именно белтъкът, който впоследствие прецеждаме.
Пречистеното масло има кехлибарен прозрачен цвят и лек аромат на орехи. Много е важно да не се продължи прекалено дълго обработката му, защото става кафяво и вкусът му се променя, а оттам и съставът.
Когато знаете, че сте готови, прецеждате през марля или пластмасова цедка в чист стъклен или глинен съд, като го оставяте отворен, докато маслото се охлади.
След това съдът се затваря и се съхранява извън хладилник. След няколко часа маслото се втвърдява, но съвсем не като това, което се продава в магазините. Има леко гранулирана текстура и много мек, приятен вкус.
По-различно от познатото ни и със сигурност много по-полезно. Чудесно е да се носи на пикник или при пътуване, без да се страхувате, че ще се разтопи.


