Външните министри на Румъния и Унгария обсъдиха бежанците от Близкия изток и унгарското малцинство в Трансилвания

ЕС

Външните министри на Румъния и Унгария обсъдиха бежанците от Близкия изток и унгарското малцинство в Трансилвания

3241
на 30.01.2016
Външните министри на Румъния и Унгария обсъдиха бежанците от Близкия изток и унгарското малцинство в Трансилвания
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Унгарският външен министър Петер Сиярто днес се срещна в Букурещ със своя румънски колега Лазар Коменеску. Двамата изразиха надежда, че Румъния ще може да защити границите си и няма да се сблъска с толкова голям приток мигранти, с какъвто Унгария е трябвало да се справя, предаде румънският унгароезичен портал Online Erdélyi Krónika, цитиран от Фокус.

препоръчано

„Може ли някой да ми отговори, ако имам поток от около 8-10 хиляди нелегални мигранти дневно на участък от границата, дълъг неколкостотин километра, как мога да изпълня своите задължения в рамките на Шенгенското споразумение без да поставя физическо препятствие. Със строежа на оградата по границата ние не сме нанесли никаква вреда на честните хора. Ние не сме построили и един излишен метър“, каза Сиярто. Той добави, че Унгария подкрепя Румъния в нейното намерение да се присъедини към Шенген. 

На свой ред външният министър на Румъния заяви, че отношенията между двете страни трябва да се „развиват в атмосфера на истинско партньорство“. „Ние обсъдихме двустранните отношения, развиващи се в контекста, че Румъния и Унгария са стратегически партньори, членове на ЕС и НАТО“, каза Коменеску.

„Ние и двамата сме на мнение, че съществуващото в Румъния унгарско малцинство представлява особена ценност, а ролята на тази общност, в качеството си на мост в развитието на сътрудничеството между нашите страни е важно“, добави румънският министър.

Унгарското малцинство в Румъния е от 1.5 милиона души и съставя около 6.6% от населението на страната и иска да получи автономия в състава на страната с поддръжката на Унгария. Букурещ се съпротивява на това, заради което вместо „мост“ между двете страни това малцинство е повод за конфликти. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО) Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО)
ново
Днес: 65
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК