Върнаха в затвора бившия президент на РЮА Джейкъб Зума

Африка

Върнаха в затвора бившия президент на РЮА Джейкъб Зума

6501
на 22.11.2022
Върнаха в затвора бившия президент на РЮА Джейкъб Зума
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Върховният съд на Република Южна Африка (РЮА) постанови, че решението за предсрочно освобождаване на бившия президент Джейкъб Зума е незаконно и той трябва да се върне в затвора, за да доизлежи присъдата си за неуважение към съда, съобщи Ройтерс.

препоръчано

Миналата година Зума беше осъден на 15 месеца затвор, след като пренебрегна съдебно разпореждане да даде показания във връзка с правителственото разследване на широкоразпространената корупция по време на близо десетгодишното му управление, което приключи през 2018 година. Той беше освободен предсрочно по медицински причини през септември миналата година, след като излежа само два месеца от присъдата. През декември Върховният съд обаче отмени решението за предсрочно освобождаване на Зума и постанови той да се върне в затвора.

Бившият южноафрикански президент обжалва анулирането на предсрочното си освобождаване, но искът му бе отхвърлен.

"С други думи, по закон Зума не е приключил изтърпяването на присъдата си. Той трябва да се върне в поправителния център в Ескорт, за да го направи", се казва в решението на Върховния съд.

Магистрарите не се съгласиха със становището на службата за изпълнение на наказанията, че присъдата на бившия президент е изтекла още по време на разглеждането на жалбата. Освен това съдът констатира, че решението Зума да бъде освободен по медицински причини, противно на съвета на Консултативния съвет за предсрочно освобождаване по медицински причини, е било незаконосъобразно.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК! Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста - човекът на Доган отказал да говори пред разследващите, натъпкал половината от белязаните пари в сакото (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК! Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста - човекът на Доган отказал да говори пред разследващите, натъпкал половината от белязаните пари в сакото (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 50
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК