Вход
София
Времето в София 8 o C

Върнете смъртното наказание за брутални убийства

Върнете смъртното наказание за брутални убийства

При социализма съдии и прокурори зорко бдяха за законността, сега цари хаос
на 04.11.2018
32138
6
Върнете смъртното наказание за брутални убийства
Автор: "Ретро"
04.11.2018
6
32138

Най-великият законотворец е хан Крум. Но от неговото време досега строгостите на закона са се размивали. Така се стига до сегашното състояние на законността и правото у нас.

Когато във Великото народно събрание влязоха над 30% юристи, като видях и част от тях, си казах: „Жална ѝ майка на България!”. И това се доказва вече 30 години. Създават се лобистки и нескопосани закони, които се променят стотици пъти. Това поражда хаос в съдебната система и съдилищата са затрупани с дела, които се протакат с години.

Част от съдиите решават делата безпринципно в полза на властващите и срещу подкупи. Върховните съдии са недосегаеми, с високи заплати, без таван на пенсиите и с всякакви привилегии. Често съдиите постановяват, неадекватно на престъпленията, занижени присъди. Съдебните такси и адвокатските хонорари са непоносими, но нали юристите си ги определят. 

Беше премахнато смъртното наказание. Беше въведено редуцирането на наказанието при самопризнания и намаляването на присъдата с една трета. Въведена беше и така наречената пробация, от която няма никакъв ефект.

Аз съм бил над 30 години съдебен заседател - и преди 10 ноември, и след това. Нямам никакви забележки към съдиите от социалистическото време. Прокурорите също зорко бдяха за законността. Понякога местни партийни величия се опитваха да им влияят, но трудно пробиваха. Сега не е така – висш партиен деятел два съдебни състава го осъждат, третият го оправдава. 

През настоящото „демократично” време болшинството от съдиите – по-старите – също добросъвестно си изпълняват задълженията. В някои случаи обаче законите им връзват ръцете. Сега, след зачестилите убийства, все по-често се чуват гласове за връщане на смъртното наказание. Аз също издигам този глас и ще се мотивирам: влизам в училището и избивам всичките ученици в един клас и учителя. В този клас са синовете на съдията и прокурора, а и внукът на един известен адвокат. Питам: кое е хуманното - моята постъпка или осъждането ми на смърт?

По съкратеното производство пък ще ми намалят присъдата с една трета. Питам: кой престъпник няма да се възползва от този член? Това е противно на всякаква логика и трябва незабавно да бъде отменен този член от Наказателния закон.

Законодателството и съдебната система са в основата на държавността. Така, ама вече десетилетия, държавата е в разпад. Органите на сигурността не са мотивирани, често са бити и унижавани и държавата не стои адекватно зад тях. Корупцията в съдебната система не може да се отрече, често се сблъскваме с нея. На практика юристите обезцениха човешкия живот.

 

Христо Христов-Референта, Правец

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 27061
архив

Мъж заплес така се захласнал по преминаваща дама, че първо се ударил в стълб. После три пъти се спъвал и падал, мърморейки: – Боже, какъв задник! Жената се обърнала и си помислила същото.

няма нови новини
Днес: 21
hot
най-четени новини в момента
сега
1965
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в село Бирково: Строим училище за 2,5 млн. лв., а вие ми говорите за БСП, които нищо не са направили! Манолова да я бяхте слушали в кабинета ми, когато се молеше за омбудсман (ВИДЕА/ОБНОВЕНА)
x
Искате щастлива връзка - спазвайте ето тези прости правила
x