Върховна прокуратура се заема с опазването на пчелите

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Върховна прокуратура се заема с опазването на пчелите

21232
на 23.06.2020
Върховна прокуратура се заема с опазването на пчелите
Автор:   ПИК

Free Bet Бонус за специалистите в Спортните Залози на efbet.com (18+)

В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществен интерес и на основание чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира министъра на земеделието, храните и горите и изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да предприемат мерки за опазване на пчелите от отравяне с препарати, които често се използват за растителна защита.

препоръчано

Действията на прокуратурата са предприети по сигнал, подаден по електронен път от журналиста Валя Ахчиева до главния прокурор на Република България. В същия се съобщава, че в Плевенския регион умишлено се умъртвяват пчели от години, като до момента различни институции отказвали да се ангажират и разрешат проблема. Според автора на сигнала, това се осъществявало от арендатори, които пръскали със забранени за ЕС вещества за растителна защита, които обаче били смъртоносни за пчелите.

С оглед изнесеното, ВАП е разпоредила да се извърши проверка по сигнала на Окръжна прокуратура – Плевен, съобразно компетентността и в този район.

Същевременно ВАП ангажира министъра на земеделието, храните и горите и БАБХ да предприемат мерки за опазването на пчелите, съгласно чл.1, т.6 от Закона за пчеларството (ЗП) и осигуряване на условия за развитието на пчеларството като подотрасъл на животновъдството за създаване и поддържане на необходимия брой пчелни семейства, за поддържане на биологичното разнообразие и екологичното равновесие в природата, получаване на нормални добиви от културните растения и производство на качествени пчелни продукти, съобразно ЗП. Както и за спазване на наредбата за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, издадена от министъра на земеделието и храните.

За предприетите мерки ВАП следва да бъде уведомена в най-кратък срок.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
Борисов със сензационна прогноза пред ПИК TV - коалиция с ППДБ ще има чак след Нова година (ВИДЕО) Борисов със сензационна прогноза пред ПИК TV - коалиция с ППДБ ще има чак след Нова година (ВИДЕО)
ново
Днес: 95
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК