Вход
София
Времето в София -13 o C

Върховният административен съд отмени текстове от наредбата за касовите апарати

Върховният административен съд отмени текстове от наредбата за касовите апарати

на 22.11.2020
11337
0
Върховният административен съд отмени текстове от наредбата за касовите апарати
Автор: ПИК
22.11.2020
0
11337

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени текстове от Наредба № Н-18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. Това са чл. 3, ал. 16, чл. 16, ал. 3, чл. 38, ал. 4, чл. 52б, чл. 52 г, чл. 52д, чл. 52и, чл. 52к, ал. 2, чл. 52н и Приложение № 34 и 35 от Наредба № Н-18 от 13.12.2006 г.

Административното дело беше образувано по жалби на над четиридесет организации и дружества, сред които и Българската Асоциация на Заведенията и бе водено от адвокат Валентин Савов и екипа на „Савов и партньори“.

Не всички от обжалваните разпоредби бяха обсъдени от ВАС поради изменения в самите разпоредби, приети след подаване на жалбата. Независимо от това, ВАС установи, че при приемането на измененията в наредбата са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, които са достатъчно основание за тяхната незаконосъобразност, както и че същите водят и до нарушение на материалния закон.

Законът придава изключително значение на мотивите на предложението за приемане на нормативен акт и възможността за предварителното му разгласяване и обсъждане с всички заинтересовани преди внасянето му за обсъждане и приемане от компетентния орган, за да се гарантират принципите на обоснованост, стабилност откритост и съгласуваност, които формулират и целите на разпоредбата. Спазването на тези изисквания дава гаранции, че при формирането на волята на органа ще бъдат съобразени всички необходими обстоятелства при регулиране на определени обществени отношения по един разумен, компетентен и стабилен начин.

Налице е и нарушение на чл. 77 АПК, съгласно който компетентният орган издава нормативния административен акт, след като обсъди проекта заедно с представените становища, предложения и възражения. В случая не е налице обсъждане по смисъла на цитираната норма. Приложените по делото справки за предложенията, становищата и възраженията, получени при публикуването на проектите на наредбите на интернет страницата на министерството на финансите и на Портала за обществени консултации, не установяват изпълнение на законовите изисквания. Това обосновава извод, че обсъждането е формално.

Върховните съдии приемат, че са нарушени и изискванията на чл. 6, § 1 от Директива ЕС 2015/1535. Според нея трябва да бъде изпълнена процедура за предоставянето на информация в сферата на техническите регламенти и правила относно услугите на информационното общество.

 

Сподели:
свързани новини
ВАЖНО ЗА ТЪРГОВЦИТЕ: Отменят спорните изисквания за новия софтуер на касовите апарати ВАЖНО ЗА ТЪРГОВЦИТЕ: Отменят спорните изисквания за новия софтуер на касовите апарати
Министерството на финансите даде заден за промените,...
на 11.08.2020
ВАС отмени спорни текстове от наредбата за касовите апарати ВАС отмени спорни текстове от наредбата за касовите апарати
Тричленен състав на Върховния административен съд /ВАС/...
на 20.11.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 21131
архив

ФИФА официално обяви, че няма да сменя домакинството на световното първенство през 2018 от Русия на друга държава, тъй като няма никакви гаранции, че до 2018 тази държава няма да е в границите на Русия.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Зам.-министър Начева показва старта на електронните направления, хартиеният носител засега остава (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Възможно ли е жена да си докара 134 оргазма
x