ВЯРА: Лили Иванова дарява пенсията си на девически манастир - естрадната прима почита майка си със стенопис на Богородица

ГАЛЕРИЯ ШОУ

ВЯРА: Лили Иванова дарява пенсията си на девически манастир - естрадната прима почита майка си със стенопис на Богородица

30640
на 12.07.2020
ВЯРА: Лили Иванова дарява пенсията си на девически манастир - естрадната прима почита майка си със стенопис на Богородица
Автор:   ПИК

За Лили Иванова се знае, че е дълбоко вярващ човек. В редките си интервюта тя е споменавала, че има хора и семейства, на които помага, но не смята за нужно да говори за това. Наблюдателни посетители на Самоковския девически манастир "Покров Богородичен" пък от години твърдят, че това е любимият храм на певицата и място, на което обича да се усамотява.

препоръчано

Лили дарява пенсията си на женската обител. До края на миналата година примата взима по-малко от 300 лева пари за старост, които редовно препраща към монахините. Но от ноември 2019 г. с решение на Народното събрание пенсията й рязко е увеличена със 700 лева като творец с големи заслуги за България. Неизвестно остава дали новият размер отива целия за манастира в Самоков.

Добре известно е обаче както в Самоков, така и в цяла България, че Лили Иванова дарява средствата за изографисване в църквата на манастира на библейската сцена, при която Исус Христос влиза в Йерусалим на Цветница - именният ден на звездата. Стенописът се намира от ляво на входа и добре хармонира с цялостната украса на църквата, която е дело на един от най-забележителните родни иконописци от Възраждането до днес като Захари Зограф, роден и учил се на творчество в Самоков.

В църквата на манастира "Покров Богородичен" има и красив иконопис на Богородица Живоносен източник. Най-долу на стенописа с бели букви през цялото платно е написано "Дар от Лили Иванова в памет на майка й Мария", пише столичен седмичник. Като се има предвид привързаността на примата към самоковския манастир, може да се приеме, че именно тя е финансирала изобразяването на библейската сцена, като е пожелала това да е вечен спомен за нейната майка Мария Петрова.

За нея певицата винаги казва, че заедно с баща й никога не са й се карали, но са научили нея и сестра й на ред и дисциплина.

Сподели:
Бомба x
Учени доказаха коя е правилната страна за сън в леглото Учени доказаха коя е правилната страна за сън в леглото
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Пламен Николов представя кабинета на ИТН официално - остава министърът по ромските въпроси. Тошко Йорданов: Петър Илиев ще осъди всеки, който го нарече плагиат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Пламен Николов представя кабинета на ИТН официално - остава министърът по ромските въпроси. Тошко Йорданов: Петър Илиев ще осъди всеки, който го нарече плагиат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 283
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това