ВЯРА: Откриха паметник на св. Йоан Рилски в родното му село Скрино

Региони

ВЯРА: Откриха паметник на св. Йоан Рилски в родното му село Скрино

10570
преди 5 часа
ВЯРА: Откриха паметник на св. Йоан Рилски в родното му село Скрино
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Паметна композиция на св. Йоан Рилски беше открита в родното му село Скрино, община Бобошево. Това стана на Отчов ден, почитан и като Деня и празника на светеца. 

препоръчано

Дойдоха десетки миряни и туристи от района, много гости. В селото вървеше и празник с курбан за здраве, предава БНР.

Композицията - над 2 метра, с автор проф. Емил Попов, символизира духовното обаяние на св. Иван Рилски, загатва и чисто светския му, народния му произход. Изградена е от Фондация "Св. Иван Рилски роден в Скрино", в самия център на селото. В продължение на няколко години са събирани средства и дарения, около 150 хил. лева. 

За откриването дойдоха и политици, бивши депутати, гости от София. Беше отслужен водосвет от йеромонах Йоан, доскорошен игумен на Руенския манастир "Св.Иван Рилски" над село Скрино, сега протосингел на Софийската света митрополия. 

Група от известния състав "Йон Кукузел" изпълни църковни песнопения. 

Композицията откри кметът на Бобошево Стефан Тачев:

"Нека наистина последваме стъпките на нашия светец, нека наистина последваме усилията на всички тези, които искат да направят нещо за нашата малка, но не неизвестна община. От всички нас зависи как ще се представим и как ще я развиваме занапред".

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за събота - личните отношения на Стрелците им създават проблеми, Рибите подвластни на чувствата САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за събота - личните отношения на Стрелците им създават проблеми, Рибите подвластни на чувствата
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 82
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК