Вход
София
Времето в София 14 o C

ВЯРА: Почитаме светец, презрял суетния живот и достигнал пълно умъртвяване на плътта

ВЯРА: Почитаме светец, презрял суетния живот и достигнал пълно умъртвяване на плътта

на 19.04.2019
14690
2
ВЯРА: Почитаме светец, презрял суетния живот и достигнал пълно умъртвяване на плътта

1. Св. преподобни Йоан Вехтопещерник (VIII в.) - той живял през VІІІ век. Той се подвизавал в манастира, основан в Палестина близо до Йерусалим от св. Харитон Изповедник. За храм на манастира служела една пещера. По-късно св. Харитон живял и в друга пещера близо до Йерихон, където също построил манастир. Затова първата пещера била наречена Вехта (стара), откъдето и преподобни Йоан бил наречен Вехтопещерник.

ВЯРА: Отбелязваме един уникален празник

ВЯРА: Отбелязваме един уникален празник

Първо, второ и трето намиране честната глава на св. Иоан...

на 24.02.2019

Обикнал Христа от цялото си сърце, той още от младини започнал да пътува по светите места и да слуша съвети от святи люде и отшелници. Най-после се настанил в Харитоновата пещера, където се отдал на строги подвизи.

Като презрял суетния светски живот, Йоан се отделил от отечеството си и като приел кръста на монашеското житие, странствал по разни места в името на Господа, Който от деня на Своето рождение и до самата смърт, нямал "де глава да подслони". Като пристигнал в светите Иерусалимски места, Йоан се поклонил на живоносния Господен гроб, после пристигнал в споменатата лавра на блажения Харитон, където заради добродетелния си живот бил удостоен със свещения сан иерей.

Като обуздавал плътските страсти с велико въздържание, Йоан и тук станал подражател на великите древни постници: с всенощни бдения и непрестанно помнене на смъртта светият достигнал пълно умъртвяване на плътта си и бил сякаш ангел в плът.

Много години прекарал в пост, молитва и бдение, като винаги мислел за смъртта и се учел на смирение. Достигнал святост и тихо завършил живота си.

Сподели:
свързани новини
СИЛНА ВЯРА: С готовност да жертваш живота си за Бога - празнуваме двама солунски светци СИЛНА ВЯРА: С готовност да жертваш живота си за Бога - празнуваме двама солунски светци
1. Св. мъченици Агатопод дякон и Теодул Солунски...
на 05.04.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30756
архив

Най-трудни за ухажване са веганките. Просто никога не знаеш букетът, който й подаряваш, ще го яде ли, няма ли да го яде.

няма нови новини
Днес: 246
hot
най-четени новини в момента
сега
2348
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Комисията по енергетика прие идеята за държавните бензиностанции (ОБНОВЕНА)
x
ЕКРАНЪТ СРЕЩУ ХАРТИЯТА: Ето кой е победител в обучението на децата
x