Вход
София
Времето в София -1 o C

ВЯРА: Честваме един голям и блестящ, но покрит с прах и забравен църковен празник

ВЯРА: Честваме един голям и блестящ, но покрит с прах и забравен църковен празник

на 10.10.2019
23090
4
ВЯРА: Честваме един голям и блестящ, но покрит с прах и забравен църковен празник
10.10.2019
4
23090

1. Свети 26 Зографски мъченици - на 10 октомври Църквата чества паметта на св. 26 Зографски мъченици, загинали за вярата в 1276 година. Повече от седем века след тяхната смърт, в българската историческа наука се правят сериозни опити самото съществуване на Зографските мъченици да бъде отречено. Латините в 1276 г. изгарят 26-те зографски иноци и миряни. Но тяхното злодеяние унищожава само тленните обвивки на мъчениците. Светлата им памет остава и до днес да носи прославата им.

ГОЛЯМ ДЕН: Един интересен църковен празник се отбелязва днес

ГОЛЯМ ДЕН: Един интересен църковен празник се отбелязва днес

Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст - паметта на...

на 27.01.2019

През 1274 г. византийският император Михаил Палеолог се съгласил на уния с Рим. Целта на т. нар. Лионска уния била да получи от Запад помощ срещу арабите. През 1278 г. той издал указ унията да се въвежда чрез всички насилствени мерки. Светогорските монаси изпратили послание до императора, в което твърдо отстоявали невъзможността да приемат унията. Освен това те го молили да държи онова учение, което е приел от св. отци.

Във Византия и Св. Гора дошли папски пратеници, за да проверят прилагането на Лионската уния. Някои манастири ги приели от страх, но други не, и затова пострадали. В това число бил и българският Зографски манастир.

Тези, които се нахвърлили срещу манастира, били скитащи рицари-кръстоносци. Игуменът Тома накарал по-малодушните да се скрият някъде по планинските пещери. А той с 21 монаси и 4 миряни се заключили в манастирската кула.

Кръстоносците подпалили кулата от всички страни. Затворените вътре 26 защитници на Православието загинали сред пламъците. Това се случило на 10 октомври 1284 г. Не са известни имената на четиримата миряни. Известни са само имената на монасите: Тома, Варсануфий, Кирил, Михей, Симон, Иларион, Яков, Иов, Киприян, Сава, Яков, Мартиниан, Козма, Сергий, Мина, Йоасаф, Йоаникий, Павел, Антоний, Евтимий, Дометиан и Партений. От всички само монах Партений не загинал в пламъците, а паднал от кулата. Той живял още 30 дни и така имал възможност да разкаже всичко на завърналите се по-късно в манастира братя.

През 1873 г., за да не рухне кулата, монасите я съборили сами, като издигнали на нейно място паметник. Осветили го на 10 октомври.

СВЯТ ДЕН: Честваме един наистина необикновен църковен празник

СВЯТ ДЕН: Честваме един наистина необикновен църковен празник

1. Намиране на светите мощи на мъчениците,...

на 22.02.2019

2. Св. мъченици Евлампий и Евлампия

Сподели:
свързани новини
ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Днес честваме велик църковен автор ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Днес честваме велик църковен автор
Свети преподобни Йоан Лествичник (ок. 570 - 603 г.) -...
на 30.03.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 6384
архив

- Тате, научих се да пиша.
- И какво написа?
- Откъде да знам - още не мога да чета...

няма нови новини
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
сега
1493
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Превозвачите категорични пред Нанков: Протестите не са наши, не участваме в политически акции (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ДОКАЗАНО: Скъпите костюми възбуждат жените
x