Вход
София
Времето в София 19 o C

В Алжир - месо и сушени плодове

В Алжир - месо и сушени плодове

Стихията на майсторите са сосовете и подправките
на 07.01.2013
10931
3
В Алжир - месо и сушени плодове

Кухнята на Алжир на пръв поглед е странна - в нея можете да намерите смес от месо и сушени плодове или пък всичко това гарнирано с мента. Към повечето специалитети се добавя и кускус. Алжирците са ненадминати и по отношение на сосовете. Но истинската им стихия са подправките - те са навсякъде и феерията от тях само може да зарадва небцето дори и на най-капризния чревоугодник.

 

Супа

 

Необходими продукти:

8 пилешки бутчета

500 г агнешка кайма

1 глава кромид лук

1/2 ч. ч. ориз

2 яйца

1 с. л. ситно нарязан магданоз

сокът от 1 лимон

сол

черен пипер

зехтин

Начин на приготвяне:

 

Обезкостяваме месото и го нарязваме на ситно. Запържваме в зехтин, заедно с половината от лука. Поръсваме с подправките, доливаме вода и оставяме да ври около половин час. На друго място смесваме каймата с останалия лук и ситно нарязания магданоз. От тази смес оформяме топчета и ги пускаме в супата. Добавяме и ориза. Варим още 20 минути. Сваляме супата от котлона и застройваме с яйце, разбито с лимонов сок.

 

Пълнени фурми

 

Необходими продукти:

12 пресни фурми

1/2 ч. ч. млени бадеми

2 с. л. белен шам-фъстък

2 с. л. захар

розова вода

24 половинки орехи

пудра захар за украса

 

Начин на приготвяне:

Правим разрез по средата на всяка една от фурмите. През него вадим костилката. Смесваме смлените бадеми, нарязаният на много ситно шамфъстък и захарта. Добавяме малко розова вода и разбъркваме докато се получи мека паста. От нея правим топчета, подобни на формата на костилките на фурмите. С тях пълним плодовете. Ореховите половинки пък лепим две по две с останалото количество паста. Поръсваме с пудра захар. Този десерт обикновено се поднася с кафе.

 

Агнешки танжин

Необходими продукти:

500 г агнешка кайма

500 г агнешко месо (от бута)

1 глава кромид лук

1 с. л. доматено пюре

1 ч. л. лют червен пипер

1 ч. л. сладък червен пипер

2 скилидки чесън

1 ч. л. млян кориандър

2 с. л. млян кимион

2 с. л. галета

1 яйце

1 консерва варен нахут

Зехтин

 

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на кубчета. Нарязваме на ситно и запържваме половин глава лук и една скилидка чесън в малко зехтин. Прибавяме месото и пържим докато покафевее. Добавяме подправките. Заливаме с около литър вода и оставяме да къкри близо час. Смесваме каймата с останалия лук, яйцето, кимиона и кориандъра. От нея правим малки кюфтета. След като ги изпържим ги добавяме към омекналото месо, заедно с нахута. Варим още десет минути. Поднасяме с кускус, ароматизиран с лимон.

 

 

 

Ел хам лахлу

Необходими продукти:

1/2кг агнешко или говеждо

12 сини сливи

1 твърда ябълка

3 ч.ч. вода

1/4 ч. ч. захар

3 с.л. масло

2 с.л. портокалова вода

2 с.л. светли стафиди

2 с.л. цели бланширани бадеми

1/2 ч.л. мляна канела

 

Начин на приготвяне:

 

Нарязваме месото на порции. Накисваме сливите във вода за два часа. Вадим костилките. Обелваме ябълката и я почистваме от семките. Нарязваме на резени. Месото пържим за кратко в малко масло. Поръсваме с канела и захар, доливаме вода и разбъркваме добре. Готвим 45 минути, докато месото омекне и сосът стане по-тъмен. Отцеждаме сливите и ги добавяме към месото, заедно със стафидите, бадемите и ябълката. Вари се докато се образуват мехурчета. След това се дръпва от огъня и сипва портокаловата вода. Разбъркваме. Ястието е традиционно за свещения месец Рамазан. Затова обикновено се прави без сол, за да се чувства жажда през деня, когато не трябва да се приема храна и течности.

 

 

 

Овнешко

Необходими продукти:

 

225 г моркови

225 г лук

225 г тиквички

225 г ряпа

2 скилидки чесън

1 кг овнешко (агнешко)

30 мл зехтин

225 г нахут (леблебия)

1 ч.л. сол

1 ч.л. смлян джинджифил

1 ч.л. мляна канела

450 г кускус

500 мл топла вода

50 г масло

Магданоз

 

Начин на приготвяне:

 

Накисваме нахута за една нощ в студена вода и задушаваме на бавен огън за два часа. Обелваме и нарязваме на кубчета зеленчуците. Запържваме чесъна в зехтина, заедно с месото. След пет минути добавяме и зеленчуците, заедно с нахута. Доливаме вода докато покрие. Добавяме солта и канелата, както и джинджифила. Ястието се задушава на слаб огън за 45 минути. В купа смесваме кускуса и половината от топлата вода и гледаме да не се образуват бучки. След като поеме цялата течност, изсипваме в тенджера за готвене на пара. След 15 минути го махаме от огъня. Добавяме останалата вода. Нарязваме маслото на парчета. Смесва се с кускуса. Отново го слагаме на пара отново за 15 минути. През това време към месото добавяме и меките зеленчуци и ги задушаваме. За да подредим порцията, започваме от кускуса, който се слага на дъното на чинията. Правим кладенче в него и нареждаме месото и зеленчуците. Поръсваме с магданоз. Месото може да се гарнира и с пикантен сос.

 

 

Кускус с мента

Необходими продукти:

2 ч. ч. вода

1/2 ч. л. шафран

1 ч. л. зехтин екстра върджин

1/2 ч. л. сол

2 ч. ч. кускус

1/4 ч. ч. стафиди

3 с. л. ситно нарязана прясна мента

 

Начин на приготвяне:

 

Слагаме вода да заври. След като това стане, добавяме шафрана. Вахаме тенджерата от огъня и я оставяме покрита с капак за още половин час. После я връщаме отново и изчакваме отново да заври. Изливаме определеното количество зехтин, сол, кускуса и стафидите. Сваляме ястието от котлона. Покриваме го за половин час. Поднасяме го обилно поръсено с мента.

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(3)
1
Grade A stuff. I'm unquestiobnlay in your debt.
2
Wfs5GP rsviuvqmjrdx
3
b5VxW2 , [url=http://amwwkqmfzmpf.com/]amwwkqmfzmpf[/url], [link=http://orhqizpinsuh.com/]orhqizpinsuh[/link], http://lgmvdhfxhrih.com/
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за президент на България?
Общо гласували: 15774
архив

Лекция по паразитология:
- А сега този млад човек, който не ме слуша, ще ни напомни в кои органи има най-много паразити?
- В държавните.

няма нови новини
Днес: 55
hot
най-четени новини в момента
сега
2717
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК TV: Борисов се загрижи за здравето на Красен Кралев - пита го как е с крака (ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за сряда - ето с какво ще се сблъскат зодиите
x