В Европа се интересуват от насинената мечка Свобода

ЧАС ПИК

В Европа се интересуват от насинената мечка Свобода

13934
на 28.07.2013
В Европа се интересуват от насинената мечка Свобода

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

 Българи от цяла Европа, както и варненци загряха телефона на зоопарка край морето, загрижени за посинялата мечка Свобода. Тя стана жертва на детски вандализъм през седмицата, което буквално взриви социалните мрежи, съобщава „Стандарт“.

препоръчано

Десетгодишно момче извърши нечувана беля при посещението си с група малчугани в къта на мечешкото семейство Свобода и Карамуш, припомня Petel.bg. Хлапето надвиснало на перипета и случайно или не изпуснало флакон със синя боя за рисуване на графити. Женската, която е по-любопитна, отишла до него и го ударила с тежката си лапа. Флаконът буквално гръмнал в муцуната й и цялата Свобода посиняла от боята. Опаковката наранила окото й, а муцуната се подула веднага. 

Докторите дали на Свобода противоалергични и антибиотици, но се видели в чудо как да я почистят от синята боя. „Толкова е силна, че дори и стените на клетката не могат да се изчистят лесно“, оплака се шефката на зоопарка Иванка Стоянова. За хищника трябва да се намери безвреден препарат, а освен това да се лекува и стреса й. 

Мечокът Карамуш е малко засегнат от тоталното цапане в семейната му хралупа, но съпругата му е неузнаваема. Или трябва да се чисти, или да се подстриже, но и за двете манипулации трябва да бъде упоена. А през април пак са я приспивали докторите, за да й сложат хормони срещу разгонване. Според Наредба 6 кафявата мечка не трябва да се размножава в българските зоопаркове, защото популацията й е голяма. 

Неотдавна Свобода и Карамуш имаха пълна къща с три мечета, но те бяха екстрадирани зад граница. Между две упойки трябва да мине поне половин година, иначе по-кратък период за поставянето им крие рискове за здравето на мецана. Загрижени родители и наши сънародници се надпреварват да се обаждат и да предлагат лек, за да върне Свобода предишния си вид. Някои предлагат лекарства, други съвети, трети са готови да помогнат с пари, за да се отърве тя от грозната си цветна окраска. 

„До вчера само родителите на момчето с флакона не са се обаждали“, казват смаяни от подобно безразличие в зоопарка. А те и граждани се възмущават на снимка на нацапаната стръвница, пусната във Фейсбук, с която мнозина се забавлявали. Правят си шоу на неин и на наш гръб, казват лекарите, които денонощно наблюдават Свобода. 

Малкият злосторник веднага е избягал, но посетителка станала свидетелка на инцидента, извикала биоложката и двете хукнали след останалите деца в групата. Малчуганите били хванати и веднага казали името на момчето, адреса и училището им. В същия ден управителката на зоокъта подала жалба в полицията. „Очаквам не само да намерят това дете, но и родителите му да платят за лечението на Свобода. Освен това би трябвало това момче всеки ден да стои пред клетката на мечките и да обяснява на посетителите защо едната от тях цялата е синя“, категорична е Иванка Стоянова. 

Свобода се къпе постоянно в семейния басейн, сега по-често, отколкото преди, но боята така и не пада. Окото й е още зачервено. Дали от агресията срещу нея, но мецана онази вечер изяла един от пеликаните и затворили зоокъта.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК