В Италия се съмняват, че мафията влияе на ваксинирането

Европа

В Италия се съмняват, че мафията влияе на ваксинирането

6383
на 11.04.2021
В Италия се съмняват, че мафията влияе на ваксинирането
Автор:   ПИК

Депутати в Италия се опасяват, че мафията отклонява ваксините от онези, които имат най-голяма нужда от тях.

препоръчано

Антимафиотската комисия на парламента на Италия разследва дали има случаи на пренасочване на ваксините към кръговете на мафиотски приближени, за сметка на възрастни и уязвими хора, съобщава "Политико", цитирани от БНТ.

Марио Джарусо, член на комисията и дългогодишен антимафиот, заяви пред „Политико”, че е поискал списъци с имена от няколко южни региона, където броя на ваксинираните по групи буди съмнения.

„Ваксинират се хора, които са извън която и да е приоритетна категория, посочена от правителството, особено в някои региони, където има голямо присъствие на мафията, и подозираме, че мафията управлява ваксинациите.“, смята Джарусо.

Най-малко 1 000 заподозрени, „пререждащи опашката” вече са разследвани от полицейски сили и прокурори, като 150 от лицата са в Палермо. Кмет в Сицилия пък подаде оставка, след като беше обвинен в злоупотреба с положението си, за да получи ваксини за себе си и своите съветници.

Но дори и в райони, където мафията оказва далеч по-малко влияние, разпространението на ваксината не успява да даде приоритет на по-възрастните граждани, смятат експерти.

В края на януари 7 от 10 ваксини са отишли при лица под 60-годишна възраст. Към 31 март Италия вече изостава от целта на ЕС 80 процента от над 80-годишните да са получили поне по една доза ваксина.

Продължаващото нарастване на смъртните случаи от COVID-19, след като темпът се забави драстично в съседните страни, накара някои, включително премиера Марио Драги, да обвиняват по-младите хора за пререждане на опашката за ваксиниране.

„С каква съвест някой прескача опашката, знаейки, че това оставя друг човек уязвим, който е на повече от 65 години или е крехък и за който има конкретен риск от смърт?“, заяви Драги.

 

Сподели:
Бомба x
САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 207
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това