Вход
София
Времето в София 9 o C

В Монте Карло е по-евтино от Созопол

В Монте Карло е по-евтино от Созопол

Градът на мечтите се превърна в град на парите
на 20.08.2018
121605
25
В Монте Карло е по-евтино от Созопол
Автор: "Ретро"
20.08.2018
25
121605

Сънувам Созопол. Вечният и стар Созопол. Моят Созопол. Този, който помня от 80-те години на миналия век. С малките и тесни калдъръмени улички. С къщите, допрели дървените си еркери, под които минаваш, притаил дъх от досега с миналото. Със старата поща в началото на резервата - там, където си определяхме срещите, често седнали на каменните й стъпала. С аромата на току-що сварено кафе и сладко от смокини. С отлежалата гроздова под асмата вечер и чашата облак на плажа. Този, под градската градина. И смокините, тези мистични дървета, оградили от всички страни градчето, сякаш за да го закрилят и пазят.

Дълги години асоциирах морето със Созопол. Там, където времето спираше и изпитваш едно неповторимо усещане за спокойствие и всемир, граничещо с нирвана.

За съжаление, всичко се оказва сън. Утрото и мургавите братя от "Чистота", изпускайки кофите с трясък от два метра, ме връщат на разсъмване в реалността. И си спомних, че нищо не е останало от стария Созопол. Или поне от това, което видях.

Не бях ходил там повече от десет години и когато отидох, се потресох. "Градът на мечтите", както го беше кръстил Стефан Цанев, се бе превърнал в "Град на парите". Всичко там са подчинили на тази философия. Застроено е всичко, до което може да се добере строителна техника. Разбира се, по начин, който е патентован само за България. Около стотиците нови постройки няма изградена инфраструктура. Всичко е пясък, кал... И мирише. Разбира се, не на „Нина Ричи“. Канализационната система е в ужасно състояние – там, където я има въобще. Текат вади по улиците. Това, че не е пламнала някаква епидемия, според мен е луд късмет.

За цените да не отварям дума. Сигурно в Монте Карло е по-евтино.

Мислех да отида, да съпреживея спомените си със Стария град отново, обаче ме достраша. Ами ако и там е същото. Ако са съсипали онази неповторима атмосфера, която ме е връщала толкова пъти. И не отидох. Реших да съхраня поне един спомен от стария Созопол, който се явява в сънищата ми.

 

Тодор КРЪСТЕВ, Пловдив

Сподели:
Напиши коментар »
(25)
1
вярно е! И много много селяния у местните. В Несебър не е чак така.
2
Тинко, стой си на село и стига глупости. То бива оплюване на всичко родно, ама чак пък толкоз. Помнел не знам какво си пък станало еди що си. Ти да не си същия от преди 10 години?
3
Преди десет години беше същото, може да е било така преди 25-30. Дедо Тинко, пий си хапчетата. Животът върви напред. Старите хора имат сколонност към идеализация на миналото. Аз пък си го харесвам Созопол, да презастроен е, но си пази духа. И не случайно хората прииждат на тълпи в този град отново и отново. Созополис означава Градът на спасението.
4
Август е по-претъпкано от бит пазар. Отидете на море юни месец - празно, приятно, морската вода е кристално чиста, във всяко заведение ви канят на най-хубавата маса, цените са по-нормални. Тогава е приятно да се разходиш в стария град и да му се насладиш. Като цяло броят туристи не отговаря на капацитета на инфраструктурата - няма широки тротоари, няма достатъчно голяма пешеходна улица, няма навсякъде крайбрежна алея. Затова трябва да се ходи антициклично вече за да не се разочароваш.
5
Тинко е изплагиатствал този мой текст от страницата ми във фейс бук. Настоявам за извинение и корекция.
6
Созопол преди десетина години завинаги ме отказа от българското море,въпреки че цял живот упорствах да му бъда вярна.Едва 3 дена изкарах на невъобразимия шумов терор от околните заведения.И глух не би издържал на тътена,в който се превръщаше насвятканата отвсякъде до дупка музика,и то до първи петли.Обичам заведенията,но предпочитам да слушам музика,а не да оглушавам.Сега летувам в различни държави и виждам как нощните заведения със силна музика са обезшумени и така построени,че да не безпокоят никого.Виждам стилни курорти,където хората са на светлинни години от българската простащина и печалбарство.И на мен ми е мъчно за хубавото ни море,но както е презастроено и замърсено, не бих се върнала повече на него.
7
Е, съсипаха го. За кадем на строителството, имаха за късмет византиеца Рейзи, който даже няма българско име, и Шибидар, който развали пътечката с тъпата си възстановка, т. нар. "Южна Крепостна стена". Иначе можете да си накупите дрехи, поне преди цените бяха по-ниски, защото Турция е близо. Да отидете на края на Харманите, малко разходка, улична храна със съмнителна хигиена колкото щеш, ако нямаш друг избор, има всичко, за цаца и картофки и въобще за риба забрави, свърши, на края на Харманите, след шезлонзите, преди нудисткия плаж има малко място, сядаш с двулитровката или с мастиката и минералната вода без да мърдаш от чадърчето и откарваш до вечерта, връщаш се в квартирата изгорял. След няколко дни минава и изгаряш съвсем по малко. Повечето плажуващи или ходят по солариуми или каквото изкарат през годината се дигат цялото семейство и го харчат по морето цяло лято, защото са съвсем почернели. Местните се пекат считано от месец май, но в тарпаната си седят на прохлада по терасите и си пият питието. Ако имаш настроение, става. Ако сте много бели и сте за десетина дена, нямате време мъжете да ви загледат. Те гледат тена. А вие си поркате под чадъра и си говорите по женски. Тоалетната е в морето. Аз по традиция чета преводи от старогръцки и латински. Сестра Димитрова, тази която краде жълти и зелени рецепти и опиати чат-пат, предпочита криминалетата. Зависи какво и колко сме взели. Като изгорим по корем първите дни, се мажем с лосион и дремеме от моркова. Пиеме бира и чакаме да ни мине. Случва се като ни пусне моркова да станем и понеже искаме още, отиваме на скалите, взимаме ханах с по едно кисело мляко или нещо такова и като ни хване, отиваме нощта да прекараме на плажа, но се държиме далеч от диващките крясъци и носиме нож и тояжка; жалко, че последните три-четири години ходиме за по три-четири дни, сестра Димитрова няма свободно време, и двете нямаме пари. Обаче тя взима ампули и хапчета и се правиме на кучета. Преди с пушенето на джоинт, или стаф на фолио, котките и гълъбите и спането на параклиса беше по-свободно и весело, но сега е друго. Дамммм....
8
А иначе да, няма каналазация, е не тече чак по улиците, но наистина почти няма или само на теория има такова съоръжение, а водата мирише на жабуняк и не става за пиене. Такъв проблем няма само там. Затова хората правят каквото правят през деня, а вечер на терасите си пият каракоч с разредител газирано. За тях отпускарският сезон почва на първи октомври. С есенно почистване, гръцка музика и спокойствие. И градчето се превръща в обикновено малко градче, с приходящи работници за строителство и друго, липсващ сегмент от ученици и студенти, и много празни стаи. Зимнина според потреибностите, пиене – според възможностите.
9
Не само Созопол,ами цялото ни море не струва! Един месец август е без дъжд,ама има вълни, мъртво вълнение и купища водорасли!...
10
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
Тази година бях в Созопол. Не съм привърженик на теориите за това, че не трябва да има строителство и т.н. Нормално е всеки един град да се развива, да се променя. Не може да разчиташ на миналото, камо ли да очакваш цените да са като тогава. Вижте световните мега курорти - навсякъде се строи. НО! Трябва да се прави със стил и с подходяща инфраструктура. Лично на мен Созопол хич не ми хареса, не заради строителството само по себе си. Не ми хареса тоталната липса на качество и характерното поне до скоро изобилие на заведения в България. На пръв поглед кръчма до кръчма. Созопол е станал града на кръчмите. Няма кафета, барове, дискотеките са на малко и почти празни. Аз разчитах да има нощен живот. Не като Слънчака разбира се, но в курорт с 50 000 туристи във всеки един момент да няма НИТО една дискотека, бар или кафе като хората... тъпо. В селата дори има поне една.Добре кръчми има много - по претъпканата до пръснване крайбрежна алея, която цял ден изглежда като митинг на БСП, а вечер след 11ч е като призрачен град има 10-ки кръчми. Седнахме в няколко да ги пробваме. Храната отврат - замразена се притопля. Забележете - не сега сготвена със замразени продукти, а самата храна е била замразена и притоплена. Отврат на цени по - високи от софийските. Кръчмите са за да седнат хората да се нахранят, танци няма, но за сметка на това музиката е усилена като за дискотека, да не може да си чуеш приказката, а и да ти е неприятно. Заведенията са с над 100 маси, огромни и се чака много сервитьора да ти обърне внимание (нещо стандартно за БГ). Плащаш една камара пари (50-100лв на човек) в кръчмата и излизаш в 11:30 подгрял, но с лошо чувство заради лошата храна и силната народна музика, надула ти главата.Ходи ти се някъде на бар, дискотека. Има 4-5 варианта, кой от кой по - зле, заведенията с по 10 човека празни. Не става купон, нито нищо. Няма дори сносни закуски да хапнеш след тъпата дискотека. Плажа като го погледнеш от горе - претъпкан - гъз до гъз. Пясъка е едър и лепкав. Не се измива само с вода при къпане без яко търкане. По гърба остава, защото няма как до го достигнеш. Помня един мой приятел как излезе от бянята след душ и целия му гръб в пясък :Д. Щях да падна. Стария град си е променил обстановката - от старинен е станал стар! Района около пристанището е заприличал на изоставена индустриална зона. Неподържани стари грозни сгади. Цените в стария град са двойно на тези в новия. Самото чувство в града не ми хареса. Пак повтарям - не съм привърженик на застоя, старите спомени и т.н. Аз съм млад динамичен човек, очакващ дори строителство и развитие. Но в този град всички хванали един резен земя и настроили кооперации. Теснотия, пренаселеност, лошо качество на всички услуги и новото за БГ липса на избор от заведения. Няма как да не съм разочарован. Платих за една седмица 1000лв, който щяха общо взето да ми стигнат за организирана екскурзия до Италия.Там поне има какво да се види от към архитектура, история, а и е нещо различно, ново преживяване. Не става така. Българското море все по - рядко ще обслужва българи.
13
Грозен и мръсен град.
14
злобари
15
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
16
За съжаление всичко което е написано за Созопол, важи за всичките ни курорти и особено морските. С това презастрояване, за да печелят развалиха всичко. Хем грозно, хем мръсно, хем скъпо. Жалко!
17
Созопол беше някога, а сега е капан за мишки-прехвалено тъпо курортно градче. Местното гърчеещо се население е толкова изтрещяло, че спокойно може да се определи като умствено изостанало.Красотата на българското черноморие е завинаги изгубена. Не се възбуждайте толкова много на тема патриотизъм, защото съдбата на Отечеството ни е оставено в ръцете на банда комунисти-от Петър Младенов до Бойко Борисов.
18
Глуповато, злобно, едностранчиво мнение ! Глупава - защото в Созопол има изградена една от най-скъпите пречиствателни станции. "Канализационната система е в ужасно състояния. Там където я има въобще.." АМИ ЛЪЖА Е ! НАВСЯКЪДЕ ИМА И ФУНКЦИОНИРА ! И да "чистотата" чисти както във всеки град от ранни зори и затова се чува сред тишината на започващият ден ! Да в 20-те дни на разгара не успява да се справи с огромните тълпи. И да Созопол не е същият от преди 10-20 или 30 години. Сигурно е погрознял. Сигурно се е претруфил. АМА В ЕДНО ПОЛЕ СРЕД НАЦЪФТЕЛИ ЦВЕТЯ МУХАТА ЩЕ ОТКРИЕ И ЩЕ КАЦНЕ НА ИЗПРАЖНЕНИЕТО, КАКТО Г-Н ТОДОР КРЪСТЕВ ОТ ПЛОВДИВ.
19
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
20
Много странно,не бил ходил в стария град ,ама иначе бил в Созопол,че то стария град си е истинския Созопол.Господина изобщо не е бил в Созопол,бил е някъде по хълмовете и изказва мнение ,идиот
21
стига с тия поръчкови статии против българското черноморие,умирал за тесните улички на Созопол,написал цяла статия с повърни по адрес ,на Созопол,а в стария град не ходил.Нали уж романтиката го влечала,а обикаля по харманите и буджака ???Няма логика в писанията ,че да ги публикувате.Освен това ,както наистина каза някой по-горе в Созопол е построена най-модерната пречиствателна станция за няколко милиона евро.Но затова никой не пише.Аман от поръчкови статии,целящи да развалят имиджа на България
22
Странно , че има решения взети местната власт , които не са логични и ориентирани към туристите посещаващи Созопол . Останах изненадан , че в този куротен град няма автогара или подобие поне . При пристигане автобуса спря доста далеч от централната част на Созопол. Нямат градски транспорт , само едно атракционно влакче видях . След няколко минути услужливо спря таксиметров автомобил . Първоначална цена 3лв, цена на км 2лв през деня и 2,50 през нощта . Водача ми обясни , че всички фирми в града карат на тази цена и тя е определена от местните власти защото: "..... как щели да си платят разрешителните за два месеца " Не разбрах разрешителните са за 2 месеца или 2 месеца е "хармана" . Явно някой е мислил в посока увеличаване на приходната част на Созопол в няколко посоки. По друг начин е уредено заминаването от Созопол . Автобусите спират до едно високо дърво срещу клуб "Бикини" до сграда , която е облепена с плакати на Герб и мисля , че е предназначена за някакви социални услуги . Пътниците си разполагат багажите на тротоара в очакване на автобуса , няма покрив , само няколко пейки до сградите . Дървото се издига над съседните сгради и при една гръмотевична буря , ако удари мълния в района ще е късмет да не е в дървото . Ако вали една част от хората ще са под дървото . Предполагам няма да е виновно тогава местното управление , а природните условия . Не мога да си представя как тези управници са толкова години на власт в този град и не виждат грозотата на нежеланието си за създаване на елементарни условия за пристигане и заминаване на туристите , благодарение на които се получават средства в местния бюджет и се създават работни места .
23
пълно е. готино е. да живее созопол!
24
Всяко лято от детството ми по 20 дни прекарвахме в Созопол! Сънувах го! Помня разноцветните рибарски мрежи, опънати по улиците на стария град! Разкошните дори пусти плажове! Лодката, която ни караше от пристанището до плажа, натоварени с разкошен пъпеш и собствен чадър! Уви! Прекрасните неща бързо загиват, под натиска на простотията и лакомията! Никога не бих стъпила вече там!
25
Не ти знам името, но не ме и интересува. Нали знаеш, че чичко Google" е велик. Кликни да се запознаеш и да се порадваш на девствени места по широкия свят, където вместо 5000 легла по 40 евро за групи , може да се продават 400 места по ... 500 евро :)))) Брутна сума все 200 000, но с по малко кофи за отпадъци :)))) Дали можеш да ме разбереш - едва ли. Ееее, в това ни е проблема. В количеството и качеството. Но при 400 места щяха да останат и местенца за клетия българин, който къмпингува с щайга домати и сирене :)))), но при нови условия при изградени санитарни помещения и се плаща, но не като онези за 500 евро. Поне така са си изградили туризма по света. Но имаме желязна логика: ако има две кочини - едната с мрамор, а другата със слама - къде ще взезе прасето. Ами и ние българите ще спазим железния природен закон :))))) Аз не правя изключение и всичко родно ми е мило :))))
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 11981
архив

На изпит за шофьорска книжка полицаят пита курсист:

- Какво ще направите, ако насред път вашата кола се развали?

- Ще сляза от колата и ще отворя капака на двигателя.

- А после?

- Ще почна да псувам.

няма нови новини
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
сега
1867
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов удари рамо на Албания и Северна Македония: Ще бъде историческа грешка ако не влязат в ЕС (ОБНОВЕНА)
x
ПАПКАЙ, БАБА... Всяко пето българче е шишко
x