В Одрин ще се отслужи литургия в памет на Антим I

СВЕТЪТ ДНЕС

В Одрин ще се отслужи литургия в памет на Антим I

2656
на 28.11.2015
В Одрин ще се отслужи литургия в памет на Антим I
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

На 29 ноември от 12:00 часа в храма „Св. Константин и Елена” в Одрин ще се отслужи литургия в памет на Антим I. На 1-ви декември се навършват 127 години от смъртта на Атанас Михайлов Чалъков, известен повече с църковното си име Антим I-ви. С призив да се почете паметта му в одринската църква председателят на БСП Михаил Миков припомня кой е Антим I. Антим I е председател на Учредителното и на Първото Велико народно събрание. Като видински митрополит Антим е човекът, който през 1968 г. отхвърля църковното подчинение на Цариградската патриаршия и повежда борба за независима българска църква.

препоръчано

Тази борба се увенчава с успех и на 20 февруари 1870 г., въпреки съпротивата на Вселенската патриаршия, излиза султанският ферман за учредяването на Българската екзархия. И Антим е активен участник в извървяването на този път. Историята пази данни за негови срещи с Христо Ботев, с участниците в Априлското въстание и други революционери, на които активно помага и материално, и с напътствията си и които активно закриля политически пред Високата порта, но и пред представителите на други държави, които не са заинтересувани от политическото възраждане на България. В писмо до руския император Александър II-ри, екзарх Антим I-ви описва тежкото положение на българския народ и моли царя да се застъпи за България. Прочитайки го, Александър II-ри се просълзил и написал на него "Да се освободи България!".

Активното участие на Антим в национално-освободителното движение води до неговото осъждане на смърт през 1877 г., а впоследствие - замяната на тази присъда със заточение. След Освобождението Екзарх Антим взема дейно участие в изграждането на новата българска държава. Важна е ролята му за изработването и приемането на Търновската конституция. През април 1879 г. той председателствува Учредителното народно събрание, а впоследствие - и Първото Велико народно събрание в Търново. Избран е и за председател на Първото обикновено народно събрание, но се откaзвa. Антим I е и българинът, положил първия камък на паметника на Шипка. На 14 ноември 1885 г., през Сръбско-българската война, Антим I-ви отказва да остави съгражданите си и да напусне обсадения Видин с думите "Трупът нa пaстирa трябва дa бъде там, дето пaдa народ и войска.". 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Стрелците влизат в конфликт с шефа, Везните - в отлично настроение в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Стрелците влизат в конфликт с шефа, Везните - в отлично настроение в офиса
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК