В РАЗГАРА НА СЕЗОНА: Казаха кой е най-големият замърсител на Черно море

Региони

В РАЗГАРА НА СЕЗОНА: Казаха кой е най-големият замърсител на Черно море

23535
на 22.08.2023
В РАЗГАРА НА СЕЗОНА: Казаха кой е най-големият замърсител на Черно море
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Какво е състоянието на водата по бреговете на Черно море? Обобщената картина представиха във Варна учени от Института по океанология към БАН, Басейнова дирекция и МОСВ.

препоръчано

Един от основните изводи от срещата е, че сред най-сериозните замърсители на морската вода са торовете, предава БНТ.

По повод информацията, че 7 от 11 плажа на юг от Варна са силно замърсени, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов заяви, че ако някой е видял замърсяване на морето сигналът трябва да бъде съпоставен с актуалните данни от регионалните инспекции.

Относно замърсяването на Черно море, на срещата стана ясно, че няма повишени нива на химични вещества във водите.

"Това води до повишена продуктивност на фитопланктон, цъфтежи, изчерпване на кислорода, и има и други каскадни последствия. Имаме инвазивни видове, най-известният от които е рапанът. По отношение на климатичните промени се наблюдава едно презатопляне на повърхността, липса на студени зими, в резултат на което по-слабо се охлажда повърхностният слой на Черно море, което води до промени в стратификацията на басейна", каза доц. д-р Николай Вълчев, директор на Института по океанология “Фритьоф Нансен” към БАН.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Боровец: Аз съм зависим само от Господ (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Боровец: Аз съм зависим само от Господ (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 110
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК