Вход
София
Времето в София 6 o C

В ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОЗОНАТА - Експертите коментират: Има ли опасност левът да се обезцени

В ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОЗОНАТА - Експертите коментират: Има ли опасност левът да се обезцени

на 27.01.2020
35879
18
В ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОЗОНАТА - Експертите коментират: Има ли опасност левът да се обезцени
Автор: ПИК
27.01.2020
18
35879

Защо е нужно фиксираният курс евро-лев да става плаващ при влизането ни в чакалнята на еврозоната? Има ли опасност левът да се обезцени? Тези въпроси коментираха пред нова телевизия икономистите Петър Ганев и Стоян Панчев.

Банкер №1: Паричният ни режим води безпроблемното към чакалнята на Еврозоната

Банкер №1: Паричният ни режим води безпроблемното към чакалнята на Еврозоната

Паричният ни режим прави възможно левът да се...

на 03.10.2019

„Това, което се случи, е, че в средата на 2018 година ние дадохме едностранно изявление с поемане на ангажименти – писмо до европейските институции. В него поехме ангажименти по пътя си към валутния механизъм, т. нар. чакалня на еврозоната. В това писмо изрично сме написали, че ще влезем при текущия си валутен режим”, заяви икономистът от „Института за пазарна икономика” Петър Ганев.

„Изпълнихме тези ангажименти. Знаем, че има „някаква врата” за преговори и евентуално влизане през април. Този документ е от 1997 година, всички са минали през него. Това е процедура на повече от 20 години, няма страна, която да е влязла в еврозоната по друг начин”, обясни Ганев.

„На този етап нищо не трябва да обръщаме. Но въпросът е много сериозен. Основният проблем тук е курсът. Други страни, след влизането на лева, ще определят на закрити заседания какъв да бъде нашият курс. Абсолютно е възможно да го има. Казусът е да направим такава промяна в закона, че такова нещо да не се случва, да предотвратим такава възможност изобщо да съществува.  Това вече беше предложено от редица експерти да се направи с допълнение в закона. Предложението е нашето правителство, в случай че се предложи друг курс, който не е сегашният, да напусне едностранно преговорите и да прекрати участието си в този механизъм”, каза икономистът от ЕКИП Стоян Панчев.

„Такова допълнение, по мое мнение, не може да се запише в закона, тъй като не му е мястото там. Това е споразумение между Министерството на финансите и Българската народна банка, което казва, че по пътя към валутния механизъм ние поемаме 4 ангажимента. Първият е да запазим борда и курса. Едното е алинея в закона, която казва, че курсът ще се базира на това, че сме във валутен механизъм. Другото е какъв е мандатът, с който ние преговаряме. Всички други страни с валутен борд се приземиха при същите курсове”, обясни още Ганев.

„Процедурата е следната – в даден петък, който ние не знаем, Министерство на финансите и БНБ ще изпратят писмо с искане да влезем във валутния механизъм. В събота ще бъдат договорени детайлите. В неделя, без ние да знаем, ще сме вътре”, каза Ганев.

Сподели:
свързани новини
ЕВРОСТАТ: Инфлацията в еврозоната удари 3-годишно дъно ЕВРОСТАТ: Инфлацията в еврозоната удари 3-годишно дъно
През октомври годишната инфлация в еврозоната се забави...
на 15.11.2019
ДОБРА НОВИНА - България влиза в "чакалнята за еврозоната" до април ДОБРА НОВИНА - България влиза в "чакалнята за еврозоната" до април
До април се очаква България да влезе във валутно -...
на 01.01.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 8334
архив

Синът ми вчера ме пита: „Тате, какво е данък добавена стойност?”. Не ми се обясняваше и просто му отхапах 20% от сладоледа...

няма нови новини
Днес: 93
hot
най-четени новини в момента
сега
2674
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК: На границата с Турция - 15 километра опашка от тирове, ето къде са мигрантите (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Перфектният уикенд според зодията
x