Генералният секретар на НАТО обяви, че Алианса е готов да помага на Либия за укрепването на сигурността й

ЧАС ПИК

Генералният секретар на НАТО обяви, че Алианса е готов да помага на Либия за укрепването на сигурността й

5938
на 24.06.2018
Генералният секретар на НАТО обяви, че Алианса е готов да помага на Либия за укрепването на сигурността й
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

НАТО е готова да окаже помощ на либийското правителство в укрепването на институтите на националната сигурност, включително с цел разрешаване на миграционните проблеми. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от „Фокус“.

препоръчано

„НАТО е готово да окаже помощ на Либия в създаването на собствени институти за сигурност при осъществяването на строг контрол от страна на нейното правителство, в координация с ЕС и съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, както и на основата на двустранното сътрудничество – заяви Йенс Столтенберг в Рим. - Експерти от Алианса поддържат постоянен контакт с либийските власти. Ние бихме приветствали приноса на Италия в тази работа, но решението за това трябва да бъде взето от италианското правителство“.

При това генералният секретар на НАТО подчерта, че „не може да има военен подход към разрешаването на миграционния проблем“. „Но НАТО може да помогне за това, проблемът да стане по-малко остър“, уточни Столтенберг, като напомни мисията на Алианса в Егейско море, проведена съвместно с Гърция, Турция и европейската агенция Frontex, която трябва да предотврати незаконното превозване  на хора.

Според думите на Столтенберг, на срещата на върха на страните от Северноатлантическия алианс ще бъде взето решение за стартиране на нова мисия за подготовка на сътрудници на службите за сигурност на Ирак.

„Тя ще помогне в борбата с тероризма и за предотвратяване на завръщането на терористическата организация „Ислямска държава“, добави той.

Генералният секретар съобщи също, че НАТО се готви да открие два нови командни центъра „за подобряване на способностите за бързо реагиране“, както и да подпише съвместно заявление за укрепването на сътрудничеството с Европейския съюз.

Голяма част от мигрантите, преимуществено от африканските страни, се стичат на територията на либийските фракции, откъдето се опитват да се доберат до Европа. Незаконния превоз на хора стана многомилионен бизнес за престъпни картели и различни други организации.

 

 

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Везните обмислят раздяла, Лъвовете пълнят портфейла ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Везните обмислят раздяла, Лъвовете пълнят портфейла
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Колтуклиева хвана Биршен Ибрямова на къс пас след удобното интервю по бТВ. Жената на Джейхан се скри в палатката след абсурдни обяснения за 100-те бона подкуп (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Колтуклиева хвана Биршен Ибрямова на къс пас след удобното интервю по бТВ. Жената на Джейхан се скри в палатката след абсурдни обяснения за 100-те бона подкуп (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 69
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК