Георги Марков в ПИК и "Ретро": 20 години мюзикъли до дупка в театър „Мадач“ в Будапеща!

Европа

Георги Марков в ПИК и "Ретро": 20 години мюзикъли до дупка в театър „Мадач“ в Будапеща!

19691
на 04.10.2024
Георги Марков в ПИК и Ретро: 20 години мюзикъли до дупка в театър „Мадач“ в Будапеща!

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Унгарците са музикална нация. Това напомня и летището в Будапеща, кръстено на гениалния композитор Ференц Лист. Унгария е и родина на оперетата, а „Царицата на чардаша“ на Имре Калман, написана през 1915 г., е позната в цял свят. Много поколения при комунизма живяхме с песните на „Омега“, „Неотон Фамилия“ и „Локомотив ГТ“.

препоръчано

Но в унгарския музикален живот има и един бисер –театър „Мадач“ в Будапеща, който вече 20 години бълва мюзикъли до безкрай, мюзикъли нонстоп, мюзикъли до дупка!

Театър „Мадач“ се прочува в Европа на 25 март 1983 г., когато хвърля истинска бомба, поставяйки на сцената си „Котките“ малко след представянето им в Лондон. Не е за вярване, но е факт, че в комунистическа страна този мюзикъл се игра. През уикендите идваха автобуси от Виена да го гледат, а на премиерата идва самият Андрю Лойд Уебър, придружен от Сара Брайтман. Спектакълът, режисиран от младия тогава режисьор Томаш Сиртеш, се играе и до днес – за 40 години над 1600 пъти с пълни зали.

След фурора с „Котките“ театърът продължава да е драматичен. Но две събития едно след друго променят облика му изцяло и той от 2004 г. става изцяло музикален театър.

И така, за две десетилетия на сцената на театъра излизат 25 спектакъла от световни и унгарски композитори. Ще споменем някои, които се играят в момента и българските туристи могат да видят: „Исус Христос Суперзвезда“, „Клетниците“, „Хубава жена“, SIX, „Meри Попинз“, „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“, „Тутси“, „Петнадесети“, „Котките“, „Фантомът на операта“ и „Мamma Mia“ ...

Заслужава да се отбележи, че „Мадач“ става любим на Андрю Лойд Уебър. Показателно е, че гениалният композитор пристига в Будапеща, отсяда в хотел „Роял“, в близост до театъра на бул. „Ержибет“, и предлага на театъра да направи централноевропейска версия на Beautiful Game. Taka се ражда творбата „Имало някога един отбор“, като унгарската версия е наситена с оригинална динамична хореография на Акош Тихани под диригентството на Тибор Кочак.

Премиерата на този уникат е през май 2005-а и ще се запомни и с факта, че по време на пеене на репетиция на прекрасната Николет Галус, ентусиазиран от гласа ѝ, Уебър отива на пианото, за да адаптира част от музиката към спецификата му.

За тези 20 години с мюзикъли на световно ниво в „Мадач“ имах шанса да преживея на живо последните 10. Станах „Постоянното присъствие“ в театъра. Всичко тръгна от 2014 г., когато гледах „Мamma Mia“. Изживяването ми бе по-силно от това при филма. Този спектакъл е събирателен образ за възможностите на „Мадач“ – прекрасно пеене, фантастична игра, красиви артисти, зашеметяващи танци като този с плавниците, възхитителна сценография, потапяща те в гръцката действителност и финал, водещ до екстаз. Бях щастлив да видя на живо легендата Шандор Шашвари, когото гледах през 1982 г. в София при вълнуващото посещение на Роктеатъра на Будапеща, както и Рейка Коош – дъщеря на популярния Янош Коош. Качих се на сцената и направих първата си снимка с фантастичната Еникьо Мури в ролята на Софи.

Толкова се влюбих в „Mаmma Mia“, че го гледах 66 пъти... Вероятно счупих всички рекорди като зрител на театъра... Слава Богу, касиерките на театъра Йорши и Ева, както и Марго и останалият персонал не ме приеха за маниак, а просто за човек, лудо влюбен в спектаклите на „Мадач“. Гледах ги всичките през тези години, при това многократно.

Писал съм в живота си много статии на политическа, юридическа и спортна тематика в качеството си на депутат, конституционен съдия и спортен деятел. Не съм мислил, че ще пиша за театър, но фурорът, който прави „Мадач“ в мюзикъла, ме подтикна да напиша статии за преживяното в българското списание „Театър“ , вестник „Ретро“ и в най-четения български сайт ПИК.

Водих на театър "„адач“ българи от София, Русе, Добрич, Смолян, Сапарева баня, Благоевград. Водих и българи от Лондон, Париж, Солун, Кипър. Бяха изпълнени с възторг, с трепет чакаха за снимки артистите, възхитени не само от тяхната игра, но и възпитание, естественост и отзивчивост.

Отзвукът? Приятел, обиколил много европейски театри, ме попита след „Клетниците“ в „Мадач“: Кино ли гледахме или театър?! Всичко беше като на филм! Друг твърдеше, че унгарската „Mamma Mia“ е по-вълнуваща от тази на „Уест Енд“ в Лондон. Всеобщо бе очарованието от „Хубава жена“. Спектакълът не бе останал в сянката на филма с Джулия Робъртс и Ричард Гиър. Моята близка от Добрич Даниела каза, че Петра Губик е по-красива от Джулия Робъртс. А делегация на Българската сметна палата поиска да чакаме след „Котките“ Галус Николет–- Гризабела, за да се снимат с нея заради вълшебното ѝ изпълнение на „Мемоry“.

В театър „Мадач“ се играят още два прекрасни мюзикъла – „Петнадесети“ и „Аз, Йожеф Атила“, които са с историческа унгарска тематика, но са и с много общочовешко звучене и заслужава да се гледат от любителите на музиката.

Ако имаше европейско първенство или олимпиада по мюзикъли, със сигурност „Мадач“ ще вземе златен медал с „Клетниците“, с които откри сезона на 20, 21 и 22 септември в три състава.

Режисьорът Томаш Сиртеш даде шанс на дузина млади таланти в главните роли, а те играха и пяха като световни звезди с дълга кариера. Сценографията е изумителна, драмата пълна, сълзите текат не само при убийството на Гаврош. Финалът е толкова трогателен, че не може да се опише, трябва да се гледа, и то няколко пъти, за да се види до какво съвършенство е стигнал „Мадач“. Наред с утвърдените звезди на театъра като Адам Шолти, Виктор Поща, Еникьо Мури, Богларка Шимон, Ласло Шанта, Ана Пелер, Атила Ченгери блесна изключителният талант на Ричард Борбей, Адам Пешак, Жолт Сасак, Миклош Йеновари, Бригита Замбо, Тимеа Арани, Елвира Харасти, Доминик Тот, Анита Гадо, Давид Петер Чех и др. Този млад отбор от дарования е гаранция, че освен славно настояще „Мадач“ има и светло бъдеще.

През ноември театър „Мадач“ ще посрещне юбилея 20 години мюзикъл с четири суперконцерта на Радостта. В тях ще участва голяма част от елита на театъра. Най-скъпите билети за тези галаконцерти са около 50 евро. Може да потърсите на Мadach szinhaz hu. По принцип се търси за месеци напред.

Поклон на Томаш Сиртеш и театър „Мадач“ за тези 20 години мюзикъли, донесли огромна радост на хилядите зрители и издигнали на висок пиедестал този жанр в музиката.

Дори само заради "Мадач" си заслужава да се дойде в Будапеща!

 С Еникьо Мури - 10 години приятелство

С Андреа Махо - любимката на Андрю Лойд Уебър от "Фантомът на операта"

С Адам Шолти - Жан Валжан от "Клетниците", и Едуард луис от "Хубава жена"

С легендата на унгарската рокопера Шандор Шашвари, гостувал в НДК през 1982 г.

Преди премиерата на "Клетниците"

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК! Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста - човекът на Доган отказал да говори пред разследващите, натъпкал половината от белязаните пари в сакото (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК! Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста - човекът на Доган отказал да говори пред разследващите, натъпкал половината от белязаните пари в сакото (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 50
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК