Георги Марков ексклузивно пред ПИК: Гербери умрете, но Сорос победете! Ето как Борисов отново ще е номер 1

АВТОРСКИ НОВИНИ

Георги Марков ексклузивно пред ПИК: Гербери умрете, но Сорос победете! Ето как Борисов отново ще е номер 1

173258
на 09.05.2021
Георги Марков ексклузивно пред ПИК: Гербери умрете, но Сорос победете! Ето как Борисов отново ще е номер 1
Автор:   ПИК

Бившият депутат и конституционен съдия Георги Марков говори ексклузивно пред ПИК. Той коментира ситуацията в ГЕРБ, случилото се в 45-ото Народно събрание и скандалите с ваксините срещу коронавируса.

препоръчано

 

- Г-н Марков, във Ваш пост във „Фейсбук” още преди месеци, както и пред нашата агенция, прогнозирахте, че в България не е възможно никоя партия да вземе 1 млн. гласа и че ще има избори до дупка. 1991 година сте предрекли и сте познали. Сега отново е така. Как ще коментирате вече случилото се около миналите избори и приключилото Народно събрание?

-В България има очевидна криза. Познах, че нито една партия не може да вземе 1 млн. гласа. За съжаление, между тях е и ГЕРБ. Ако се върнем към първите избори за Обикновено народно събрание 1991 година, когато бях в първата редица на СДС, ние спечелихме 2 млн. гласа, въпреки че тогава имаше три СДС-та с тирета, които ни взеха 400 000 гласа. В момента 2 млн. гласа на последните парламентарни избори взеха първите четири партии взети заедно. Това е много показателно. Нормално, според мен е, ГЕРБ, който управлява вече три мандата, и, за съжаление, без собствено мнозинство, налагаше се да бъде и в правителство на малцинството, и в коалиции от седем, три и четири партии, които се разпадаха грозно в течение на мандата, е да изглежда уморен. Самият Борисов има юбилей. Та той е 20 години вече в държавния живот на страната. Той вече има зад гърба си над 3 600 дни като премиер на страната, с което остава в историята като най-дълго управлявалият българин за всички времена. Само другарят Станко Тодоров има някой и друг ден в повече. Що се касае до останалите партии, бих казал, че положението е трагично. ГЕРБ буквално разгроми БСП и българските социалисти слязоха под 15 процента. Какво да кажем за ДБ и ДПС, които останаха с едноцифрени резултати. Шоуто на Слави направи приличен резултат, но е далече от онзи фурор, който през 1992 година направи Жорж Ганчев. С една китарка тогава той удари 1 млн. гласа. Но в крайна сметка резултатите показват, че ГЕРБ няма алтернатива, но пък загуби 300 000 гласа, което е направо една червена лампа за партията. Ако ГЕРБ не си види грешките, може да не тръгне нагоре към 1 млн., а да слезе под 600 000 гласа.

 - Казахте, че има умора в ГЕРБ от дългото управление, че самият Борисов вече много дълго е на сцената и това води до известно отегчаване сред част от електората. Имате опит. Били сте депутат във Великото народно събрание, в 36-ото Народно събрание, а и в миналия парламент като депутат от гражданската квота на ГЕРБ. Какви грешки, все пак, допусна ГЕРБ?

-Преди изборите репликирах известния ни политолог Калоян Методиев, който каза, че мачът ще е в Пловдив, между Борисов и Нинова. Тогава казах, че мачът ще е в София и ГЕРБ ще бере големи ядове с ДБ. Изрично подчертах, че те овладяха, с помощта на БСП,  на местни избори почти всички кметски места в центъра на София. Става дума за такива знакови общини като Средец, Триадица, Оборище. Та това е стара София, където се вееха сините знамена през 1990 и 1991 година. Така че ДБ получи с помощта на БСП един силен местен ресурс на власт. На всичкото отгоре, през всичките последни 10 години ГЕРБ толерираше НПО-тата в България, които в огромното си мнозинство са НПО-та на Сорос. Като започнем от „Америка за България”, „Отворено общество”, Института за либерални стратегии, та стигнем до всички възможни съдийски, адвокатски, правозащитни и екологични организации. Огромна армия от соросоиди е добре отгледана и охранена в София. Точно тя и създаде огромни проблеми на ГЕРБ, защото има и свои медии. И ако трябва да съм точен, ДБ нанесе страхотно тежък удар на ГЕРБ в столицата. Тя победи в два от избирателните райони и нанесе тежък удар дори в 24-ти район, където в община „Средец” навремето покойният ми приятел Стефан Савов взе 76 процента. Сигурно се е обърнал в гроба. ГЕРБ направи грешка, като направи политическа биография на никакви хора, дошли от нищото, като Христо Иванов, като Трайчо Трайков. Всъщност, те не дойдоха от нищото, а бяха пробутани на ГЕРБ от кръга „Капитал”.
Между другото, ГЕРБ не проведе никаква кампания в столицата срещу ДБ. Дали нарочно, дали от безхаберие, нямам представа. Но факт е, че в 23-ти район ГЕРБ бе разгромен. Такова чудо не се бе случвало. Става дума за град, който бе преобразен от ГЕРБ. Та три метра, та зала „Армеец”, та булевард „Руски”, та булевард „Витоша”, та какво ли не. И въпреки това, загуби изборите в София, защото българинът има къса памет. На първата ми среща с царя, на 18 октомври 1991 година в Будапеща, го попитах кое го впечатлява най-много сред нашенци. А той ми отговори: „Абе, Марков, какво да ти кажа бе, джанъм? Всяко чудо за три дни” 

- Какво би могъл да направи ГЕРБ на тези избори на 11 юли, след като в София мандатите са 42 и очевидно битката за София до голяма степен ще определи и крайния резултат? ГЕРБ не се представи добре в Пловдив, загуби от Слави в Русе...

-  Времето е много малко, за да направи ГЕРБ кой знае колко. Но това, което мисля че трябва да направи е, че трябва да се хвърлят много сили в София, да се работи от човек на човек. Разбира се и водачите на 23-ти и 24-ти избирателен район да бъдат сменени. Трябва да се търсят софиянци, с добро име, от сой. Давам си сметка, че едва ли точно такива биха се навили на всяка цена да стават депутати. Освен това и в България всеки е поставен под съмнение, след като се оплю дори една икона като Райна Кабаиванска. Все пак в София има авторитетни софиянци, от няколко поколения. Има реализирани лекари, артисти и други, които трябва да бъдат поканени да водят листи. И нещо много важно. Евродепутатите на ГЕРБ са се снишили. Къде е Мария Габриел, къде е Ева Майдел, къде е Андрейчо Новаков? Те много отдавна трябваше да дадат пресконференция, на която да кажат, че в България се извършва държавен преврат под юмрука на един анархо-комунист. Защо досега не е проведена среща с Доналд Туск и Манфред Вебер, на която в прав текст да се каже, че партията ДСБ трябва да бъде изключена от ЕНП като агент на БСП и убиец на СДС. Ако Борисов ги е спирал, което подозирам, това е огромна, колосална грешка. Защото ние на 11 юли няма да се изправим пред парламентарни избори, а пред една война. Защото тези бесилки, тези ковчези,  които бяха тътрени в центъра на София, този тормоз върху внуците на Борисов, който е премиер на България, пред собствената му къща, са безпрецедентни. Докарването на някакъв селянин в Парламента и превръщането на българския законодателен орган в своеобразен ревизор е падение. На ГЕРБ е обявена война. Заради това и ГЕРБ трябва да престане с това – конструктивност, политически коректно говорене и други там щуротии. Трябва да влезе в битката. Призивът ми е: „Гербери умрете, но Сорос победете”, защото основен противник на ГЕРБ в момента са НПО-тата на Сорос и партия ДБ. Защото това е партията, която иска да съсипе България, да свали гащи на неолибералните комунисти в Европа и това вече стана. Комунисти, зелени, неолиберали и социалисти  подготвиха и гласуваха решение с помощта на Радан Кънев, Христо Иванов и Елена Йончева да приемем македонско малцинство, третия пол, гей браковете, мигрантите и накрая да ни цамбурлясат една война в Черно море, та да загубим и Варна. Това е най-опасната партия за България.

Колкото до Русе, за които ме попитахте също, там резултата бе предизвестен, след като по един изключително глупав начин ГЕРБ се лиши от един много добър кмет, какъвто бе господин Стоилов. Имал някакво гадже, като от проверката, която бе извършена, гаджето му била жена, а не мъж. Не виждам какво толкова можеше да притесни ГЕРБ. Бойко Борисов сам призна, че там ГЕРБ е направил грешка. Очевидно в Русе ГЕРБ трябва да си търси нов водач. Май натам отива работата и в Пловдив. Това са само мои виждания. Казвам каквото трябва, а те да правят каквото си щат.

- Но все пак, каква бе кампанията на ГЕРБ?

- Тя кампанията на ГЕРБ ще си я определят ръководството. Около Борисов има един кръг,  който ще му прави кампанията. Това, което с просто око се вижда е, че при отсъствието на Цветанов, на който Борисов бе дал партията и не бе сбъркал, няма кой да работи със структурите на ГЕРБ. Загуби се атмосферата. ГЕРБ имаше най-добрата женска организация в ЕНП. Много по-добра от женската организация на Меркел и от тази на Орбан. Слушал съм и съм присъствал на семинарите на ГЕРБ в Разград, във Велико Търново, в Сливен, на Албена. Бяха такива вечери и незабравими прекарвания, каквито не бях изживявал от романтичния период на СДС. Всичко отиде по дяволите. Борисов бе много зает през тези години да управлява България, да прави председателство, да прави Балканска четворка, да прави домакинство на „Път на коприната”, а в същото време нямаше кой да отиде при обикновените гербери. Те са зажаднели да го видят, да го пипнат, да се снимат с него. На Бойко Борисов се пада орисията да тръгне из страната, да се среща с обикновените симпатизанти. Това, заедно с активирането на местната власт на ГЕРБ, която управлява 5 млн. българи, е решаващо за успеха на партията. Защото моето впечатление е, че кметовете на ГЕРБ, поне публично така изглеждаше,  не бяха активни в тези избори.

 - Един соросоид каза тези дни, че този парламент, който си отива вече, е показал вече, че България може да бъде управлявана и без ГЕРБ и Борисов...

-Този парламент показа точно обратното. Мнозинство от 165 отечественофоронтовци депутати в широка коалиция анти-ГЕРБ не успяха да излъчат кандидат за премиер. Просто станаха за смях. Те не искаха да управляват. И то, защото ги е страх. Те знаят, че не могат. Това от една страна. От друга, спонсорите им са врагове помежду си. Господин Божков, който е спонсор очевидно на една от формациите от улицата, която влезе в парламента, каза, че лично ще се оправя той с Шиши, вероятно имайки предвид господин Пеевски. Не виждам пък господин Пеевски, който е спонсор на ДПС, как ще се оправи с господин Сорос и Иво Прокопиев, които са спонсори на  ДБ. Този парламент показа, че конституционно мнозинство от 165 депутата не е в състояние да управлява България. Показа, че Борисов няма алтернатива.

- Били сте депутат, конституционен съдия. Каква е оценката Ви за тези девет дни работа на този парламент?

-Направо можем да кажем, че българският парламентаризъм бе разгромен. Ако трябва да съм съвсем откровен, България показа, че не става за парламентарна демокрация. Същевременно с Радев показа, че не става и за президентска република. Царят ни е много стар за да ставаме и за монархия. С други думи, май не ставаме за нищо. Слава Богу,  не сме фирма, за да се закрием, а сме държава и все някой ще ни управлява. Или ще ни управлява Борисов, или Мая Илчовска. То друга алтернатива, всъщност, Бойко Борисов няма. Всъщност другата е Хадижгенов, който заслужава поздравления, че се хвърли на амбразурата и искаше да стане премиер. Ама онези 165 отечественофронтовци не му дадоха.
Не е за вярване, че в България 2021 година парламентът може да посегне по този груб и инфантилен начин на съдебната власт. Бяха закрити действащи съдилища, които гледаха висящи дела на засегнати от прокуратурата български олигарси. Трябваше да ги оставят да си свършат работата. Или да оправдаят подсъдимите, или да ги осъдят. Беше направен опит да бъде разгромена прокуратурата и то от несретниците от ДБ. От кръглата правна нула Христо Иванов, който взе, та внесе промени в конституцията, да вади прокуратурата от съдебната власт с 27 депутата, а то трябват цели 60. Какво да кажем и за най-голямата лъжа на прехода, която Шоуто на Слави излъга директно 2,5 млн. българи, че не може да има мажоритарни избори, защото нямало как да се направят така бързо 240 секции. Ами как можа, след половин век комунизъм, България да направи 200 мажоритарни секции на първите избори за Велико народно събрание. На 14 декември 1989 година свалихме Член 1, а през март 1990 година комунистическият парламент прие закона за избиране на Велико народно събрание и юни вече имаше 200 мажоритарни депутата, един от които бях аз, и то спечелил още на първи тур с бюлетината на СДС.
Как след пет века турско робство, първите парламентарни избори в България са мажоритарни. И след пет века турско иго можахме да направим едномандатни райони.
Очевидно, тези хора не стават нито за парламентаристи, нито за управляващи, нито за опозиция.

- Нинова повдигна един въпрос България да закупи ваксиони „Спутник V”. Вие сте в Унгария, като бяхте казали преди време, че сте се ваксинирали именно със „Спутник V”. Какво е вашето мнение за тази сага с ваксините?

-Моето мнение съм го изразил отдавна. То е, че европейската комисия се провали с ваксините. Най-малкото, прекалено много закъсня. Загубата на време е загуба на човешки животи. Ваксините бяха идеологизирани и политизирани. Разбира се, на Орбан не му пука. Има си самочувствие, което многократно е показвал. Купи си руски ваксини и аз получих две дози „Спутник V”. Искам обаче да попитам госпожа Нинова, като купи руски ваксини, да кажем 1 млн., какво ще ги правим. Защото Унгария е с развита фармацевтика, има две независими една от друга специализирани агенции за лицензиране на подобни ваксини. Самият Орбан чака 30 дни тези две агенции да се произнесат за „Спутник V”. Между другото, в момента в Будапеща е госпожа Каталин Карико, която е етническа унгарка, завършила в Сегет, която реално е майката на „Пфайзер”. Когато Словакия купи 1 млн. дози ваксини се наложи Игор Матович, премиера на страната, да дойде на посещение при Орбан и да го помоли да изпрати своите две агенции в Словакия да лицензират и техните ваксини. И вчера това стана. Кой е този български политик, като не искат Борисов, който ще иде при Орбан да го моли да си даде двете агенции за лицензиране на ваксините, след като Европейската агенция по лекарства не ги е лицензирала. Кой е този, който ще си помисли, че Орбан ще го приеме?
В Унгария вече 1 месец непрекъснато ме търсят и ме викат за преводач, защото думата „чалга” не може да се преведе от български на унгарски. Няма в богатия унгарски език такава дума. И те се чудят какви са тези отрови, какви са тия чалги и въобще какво точно се е случило в България.
Още нещо. В момента тече страхотен скандал за сметки в банка и самолетни билети около еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириякиду. Неолибералните медии обаче опитват да скрият това.

- ГЕРБ бяха обявили, че ще направят голямо проветряване. Това проветряване май не се оказа достатъчно ефикасно. Бяхте предупредили Бойко Борисов да внимава с вентилацията. Какво е мнението Ви?

-За мен, ГЕРБ тотално сбърка с вентилацията, заради което има 20 депутата по-малко. Парламентарната им група е определено по-слаба от тази в миналия парламент. То, реално, това си е работа на ГЕРБ. Аз коментирам само като техен симпатизант и приятел на Борисов. Мога да кажа, че не могат всички да са в листите на ГЕРБ, но тези, които отпадат от листите по една или друга причина, трябва да бъдат изпратени подобаващо. Не е за вярване, но е факт, че адмирала на България Манушев си тръгна от ГЕРБ без никой да му каже дори едно „довиждане”. Да му стисне ръката, да го почерпи едно кафе. Говорим за човек с фина душевност, истински мъж. Ясно, че не му бе приятна такава раздяла. Защо беше изпусната от ГЕРБ адвокат Иглика Иванова от Севлиево? Аз я наричах „професорке”. Толкова много юристи ли има ГЕРБ, че се раздели с лека ръка с една чудесна адвокатка от Севлиево. Добре, решили сте друг да е. Ми кажете поне едно „довиждане”, дайте на тази дама едно цвете. Очевидно е, че много неща не са наред. И дано Борисов в оставащите два месеца намери начина да ги оправи.

- Г-н Марков, през юли ще имаме предсрочни избори. Възможно е през ноември да имаме отново, но със сигурност тогава ще имаме и президентски избори. В ГЕРБ се заговори за издигането на млад, красив човек, проамерикански настроен, харесван и на Изток,  може би Даниел Митов. Какво мислите за това?

-Мнението ми е, че това е работа на ГЕРБ. Всичко е въпрос на вкус. Да си харесват когото искат за президент. При всички случаи, обаче, като бивш конституционен съдия мога да кажа, че като се издига някой, първо да видят дали отговаря на конституционните изисквания за кандидат. Например, дали е живял в последните пет години, всяка една поотделно, над 183 дни в България. Така че да внимават добре, да не издигнат кандидат, който да не отговаря на условията. Румен Радев е много тежък противник и ще може да бъде победен много трудно. Като избирател на ГЕРБ, искам да заявя, че аз няма да гласувам за кандидат на ГЕРБ, дори и да бъде издигнат общо от Бойко Борисов, Тръмп и Орбан, ако този кандидат си е позволявал да ломоти по адрес на Борисов неща, които днес говорят селяндурите и простаците от ОФ. Няма да гласувам за кандидат на ГЕРБ, който е бил в партията ДСБ. 

 

 

 

 

Сподели:
Бомба x
ПРЕДИ ПЛАЖА: Ето я формулата за бързо премахване на мазнините по корема ПРЕДИ ПЛАЖА: Ето я формулата за бързо премахване на мазнините по корема
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Столичен бохем посегна към богаството на Фатик - ето кой се кани да отведе до олтара наследницата на митичния крими бос САМО В ПИК TV: Столичен бохем посегна към богаството на Фатик - ето кой се кани да отведе до олтара наследницата на митичния крими бос
ново
Днес: 159
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това