Вход
София
Времето в София 13 o C

Георги Марков за решението на Борисов пред ПИК: Бойко е прав да иска 200 мажоритарни депутати за Велико Народно събрание! БСП ги втриса от тази система - 1991 г. ги разбихме в София

Георги Марков за решението на Борисов пред ПИК: Бойко е прав да иска 200 мажоритарни депутати за Велико Народно събрание! БСП ги втриса от тази система - 1991 г. ги разбихме в София

на 17.09.2020
123594
0
Георги Марков за решението на Борисов пред ПИК: Бойко е прав да иска 200 мажоритарни депутати за Велико Народно събрание! БСП ги втриса от тази система - 1991 г. ги разбихме в София

Депутатите за Велико Народно събрание да се избират по смесена система - 200 пропорционално и 200 мажоритарно, предложи премиерът Бойко Борисов. По подобен начин бяха избрани и депутатите във Великото Народно събрание, приело днешната ни Конституция. 

Паралелно с дебата за избора на велики народни представители вървеше и този за избор на нов председател на ЦИК. Управляващите от ГЕРБ изненадващо не предложиха свой кандидат.

Доколко това беше правилен ход, както и по въпроса с избора на депутати за Велико Народно събрание, агенция ПИК разговаря с бившия конституционен съдия Георги Марков, който е и бивш народен представител от Седмото Велико Народно събрание. С него разговаря Ивайло Атанасов:

- Г-н Марков, предложеният от премиера Бойко Борисов вариант за закон за избиране на ВНС с 200 пропорционални и 200 мажоритарни депутата, беше оспорен от всички останали политически сили в парламента. Освен конституционен съдия, вие сте и депутат от ВНС. Какъв е коментарът ви?

- Бойко е прав, като предложи 200 от депутатите в евентуално бъдещо ВНС да се избират мажоритарно. Въпросът за свикване на ВНС и как то да бъде избирано, бе решен на национална кръгла маса, по подобие на кръглите маси в останалите соцстрани. Пред очите на целия народ (хората си лягаха посред нощ и гледаха до 3 часа дебатите на кръглата маса), се взе решение 200 от депутатите да се избират пропорционално и 200 мажоритарно в бъдещото ВНС.

Това бе компромис между бившите комунисти и току-що формираната опозиция СДС в началото на 1990 г. БСП предлагаше великите депутати да бъдат избирани изцяло мажоритарно, като разчиташе, че разполага с по-известни личности, като Лилов, Джуров, Станко Тодоров, Луканов и т.н. Д-р Желев и СДС искаха изборите 1990 г. за ВНС да са пропорционални, по партийни листи, тъй като битката е за идеи комунизъм или демокрация. 

Така се стигна до компромис смесена избирателна система - 200 на 200, която е най-справедлива, защото приравнява предимството и недостатъците на едната и другата. Подобни системи днес има в Германия и Унгария. Така че Борисов правилно предложи 200 от депутатите да се избират мажоритарно, връщайки се към консенсуса на националната кръгла маса и извън това дава шанс на така наречените протестъри (метежници) да могат да участват индивидуално в изборите. Щом са толкова красиви, образовани и умни, да се явят мажоритарно, пък да станат велики депутати.

- Но защо се твърди от опозицията, че сегашната Конституция е пречка за това, защото има текст, че изборите за ВНС стават по общия ред, т.е. по пропорционална избирателна система, какъвто е сега Изборният кодекс?

- Ще отговоря по начин, та и Иванчо от улицата да разбере. След като приеха новата Конситуция, великите депутати можеха да ОТМЕНЯТ ЗАКОНА ЗА ИЗБИРАНЕ НА ВНС, но нарочно НЕ ГО НАПРАВИХА, като плод на идеята им националният консенсус от кръглата маса през 1990 г. да бъде запазен. Над 90% от българските избиратели гласуваха юни 1990 г. за точно такъв избор на ВНС. За това лятото на 1991 г., Великото Народно събрание прие закон за изборите, които се състояха на 13 октомври същата година за 36-ото Народно събрание и за местни в един и същи ден, но ИЗРИЧНО НЕ ПОИСКА С ПРЕХОДНА РАЗПОРЕДБА да отмени закона за избор на Велико Народно събрание, за да остане в сила почти четвърт век. Намери се после Мая Манолова с провинциалното право да го отмени преди години.

Така че основният ни закон не е пречка да има специална разпоредна или специален закон за избор на ВНС, който да върне националното споразумение от 1990 г., 200 от депутатите да се избират мажоритарно и 200 пропорционално.

- Изтече срокът за издигане шеф на ЦИК. Нима ГЕРБ не можаха да намерят човек, който да отговаря на изискванията за председател на комисията и не се внесе никакво предложение?

Борисов в десетката или топ 10 на Бойко - експертен анализ на Георги Марков пред ПИК

Борисов в десетката или топ 10 на Бойко - експертен анализ на Георги Марков пред ПИК

1. Бойко не нареди погромаджиите да бъдат бити, задушени...

на 20.08.2020

- ГЕРБ разполага с перфектен специалист по изборно право и това е мнението и на видни професори в материята. Не става дума за магистрат, който за 10 години да е гледал едно дело за някакви неразбории на някакви избори, а за човек, който из основи познава избирателния процес.

Не е моя работа да се бъркам в политическите решения на ГЕРБ. Всичко е въпрос на вкус. Чух, че търсели за шеф на ЦИК ангел. И понеже ангелите в България свършиха и не издигнаха кандидат за председател на комисията. 

Тъжно е Иво, но наистина за тези 30 години всички ангели в България бяха омаскарени. Остана последният ангел - Райна Кабаиванска. Опитаха се и нея да омаскарят, и нея да поставят под съмнение. Прочее, преди години я срещнах и й целунах ръка на улицата, точно на улица "Московска" пред ДСК, където в дълбоката си младост като студент, чаках за билети на "Търси се", а всички останали чакаха от операта до ЦДНА да намерят някой и друг билет. Аз имах късмет да я гледам тогава в "Тоска", заедно с големия ни тенор Кольо Николов, който бе Каварадоси. Много бях горд пред бъдещата ми съпруга, която като млада студентка от Унгария видя с каква светица разполага България.

- Да се върнем обаче на избора за шеф на ЦИК. Кой да бъде в крайна сметка според вас?

- Виж какво, приятелю. ГЕРБ направи голям жест към т.нар. протестъри, които са метежници. Искаха Велико Народно събрание и нова Конституция и за първи път в 30-годишната ни демократична история, ГЕРБ внесе официално предложение затова със съответния проект. Нека си изберат 400 читави народни представители на най-накрая да оправят тази България. 

От тази гледна точка, като човек от гражданската квота на ГЕРБ - нали и гражданското общество имало право да издига кандидати, аз считам за най-подходящ адвокат Хаджигенов. Бабикян и Минекян нямат нужното образование, гледам доста и са се поразпуснали и са доста неугледни, докато г-н Хаджигенов все пак е адвокат. Каквото такова, колкото - толкова. В крайна сметка той е най-последователният въстаник от въстаниците, въстаник е на Сорос. Спомням си го как 2015 г. защитаваше мигрантите колко били добри. Е, нищо, че изтрепаха маса народ по Германия и Франция, след това защитаваше Истанбулската конвенция, Пакта на ООН за мигрантите, а в последно време и гей браковете.

Не трябва да забравяме, че освен анархо-комунисти, поведени от Румен Радев, на площада има огромен брой соросоиди от всички НПО-та през годините, които Сорос хрантутеше през годините в България, а и неслучайно в нашето правителство има Съвет за развитие на гражданското общество. Соросоидите през годините се намърдаха и в парламента, и в европарламента, и в правителството, и в съдебната власт, а най-после да вземат и ЦИК. Ти ще се смееш, ама и ЕНП ще са доволни. Че щом Иван Кръстев им беше лектор на парламентарната фракция на ЕНП след вота в Сан Себастиан, защо пък колегата му Хаджигенов, също като соросоид, да не оглави ЦИК?

Ще са доволни и в Холивуд, Ивайло. Поздравявам Недялко за хубава статия за новите критерии за избор на оскари - няма ли вътре афро и гейове, няма "Оскар"-и. Още преди години бях казал на моя приятел Петьо Оббов - един от най-видните ни франкофони, че Ален Делон никога не взе "Оскар въпреки, че е най-добър и най-красив, защото беше десен, приятел на Льо Пен-баща. 

Та като ти говоря за соросоидите трябва да кажа на читателите на ПИК, че Сорос е в контраатака. Едно момче на име Гералд Кнаус (на 50 г.), който е експерт по миграция, се е разшетал доста из Европа с т.нар. Европейска инициатива за стабилност. В унгарската преса той е определен като един от най-големите лобисти на Сорос в медиите като Евронюз, "Шпигел", ZDF, "Политико" и други. Ще се върна на една знаменита реч от 2014 г. на Виктор Орбан, който каза, че има генетична връзка между старите комунистически фамилии, комунистическите революционери от 1968 г. и сегашните брюкселски неолиберали. И той посочи като пример Даниел Кон-Бендит. Червеният Дани, както го наричаха 1968 г., днес е един от видните либерали и зелени кратуни в Европа. Той каза, че го втриса от унгарската конституция, приета 2012 г. И знаеш ли защо го втриса? Защото тя била християнска и започвала с думите "Боже, благослови Унгария!".

В България е същата история. Днешните неолиберали са потомци на стари комунистически фамилии от съветски тип. Такъв е например Христо Иванов.

- Какво ще кажете за предложението на колегата ви парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов, президентът да подаде оставка и през март да имаме избори 2 в 1 - парламентари и президентски? 

- Не е възможно да има предсрочни президентски избори, дори теоритично президентът да бъде отстранен или да подаде оставка, защото функциите му ще се изпълняват от вице-президента Илияна Йотова.

Съжалявам, че ГЕРБ не ме послуша и не поиска импийчмънт на държавния глава, защото той вече е не в състояние да олицетворява единството на нацията. Той взе страна на малка група хора, която публично нарече, че са единствените почтени в тази страна срещу милиони непочтени. 

Догодина по това време ще сме в разгара на президентската кампания и предполагам, че в предизборните студиа кандидатът за президент на ГЕРБ ще казва колко лош е Радев и колко много е нарушавал Конституцията. Тогава ще възникне естественият въпрос - ами имахте 60 депутата, защо не поискахте импийчмът? На всичкото отгоре и ДПС му показа червен картон и можехте да имате и 160, за да се внесе обвинение в Конституционния съд, а той да решава кое е право и кое не.

- Спомням си, че първият законопроект, който внесе в настоящото Народно събрание ГЕРБ, беше за мажоритарни избори. БСП категорично бяха против, казаха и, че ще внесат за смесена система, но не го направиха. Сега не искат и 200 мажоритарно избрани депутати за бъдещо Велико Народно събрание. Защо според вас, БСП толкова много се страхува от мажоритарни избори?

- Е как да не се страхува от мажоритарни избори, бе Иво! 1990 г. от 24 едномандатни райони в София при избора за ВНС, ги победихме мажоритарно 22:2! Радвам се, че единият мандат беше мой с 54% в 197-ми избирателен район "Люлин". От тях само Янаки Стоилов успя да победи в циганската махала Мануш Романов и покойният Драго Драганов победи в "Младост". Пак повтарям - 22:2!

Ами да ти кажа и за провинцията. Младият адвокат Праматарски победи Георги Пирински. Младият тогава Венци Медарски победи Боков. Венци Димитров победи Чавдар Кюранов в София. Сашко Каракачанов, голобрадо момче още, победи Стефан Продев, а да не ти разправям, че легендарния за комунистите ген. Добри Джуров загуби от съпруга на Блага Димитрова - Данчо Василев в Троян.

Ами хайде да ти припомня и, че преди години по настояване на тогавашния президент Георги Първанов, в 31-те многомандатни избирателни района, имаше и по един мажоритарен вот. Нито един мандат за БСП!

Социалистите ги втресе от мажоритарната избирателна система и през 1991 г., защото групата депутати от СДС - 39 на брой, бяхме набрали изключителна популярност и мажоритарно щяхме да вземем абсолютно мнозинство. Те изполмаха факта, че освен СДС, което спечели изборите на 13 октомври 1991 г. с 2 млн. избиратели, се нароиха още три СДС-та с тирета - на Петър Дертлиев, на Милан Дренчев и на Петко Симеонов. Те ни взеха по 3% при пропорционалните листи и ни отнеха убедителната победа, което не можеше да се случи при мажоритарния вот.

БСП носи историческа вина, че утвърди пропорционалната избирателна система с нисък праг и за коалиции от 4% през 1991 г. Тази проклета избирателна система води до невъзможност да се формират стабилни парламентари мнозинства, а оттам и правителствата да имат силен парламентарен гръб. Това ще се види и на следващите избори. Сега се води дебат за всичко друго, но не и какъв да бъде видът на избирателната система, по която ще се проведат следващите парламентарни избори. Ще видиш как в изборната нощ всички ще са недоволни - и победители, и победени, защото всички ще са объркани - и победители, и тези, които макар и трудно ще влязат в парламента. Ще се хванат за главата как ще се състави правителство и как ще се управлява тази клета държава. Гърците излязоха от този капан, като решиха - победителят взима още 50 места в парламента.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34835
архив

- Как можахте да се напиете така?
- Попаднах в лоша компания. Бяхме четирима души. Аз имах бутилка водка, а останалите не искаха да пият.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог предупреждава: В никакъв случай не се женете този четвъртък - работата ще завърши с развод
x