Георги Марков пред ПИК: Ако Желю Желев и Петър Стоянов бяха размахали юмрук, Радев и Рашков щяха да са бивши хора. Парламентът трябва първо да насрочи президентските избори

АВТОРСКИ НОВИНИ

Георги Марков пред ПИК: Ако Желю Желев и Петър Стоянов бяха размахали юмрук, Радев и Рашков щяха да са бивши хора. Парламентът трябва първо да насрочи президентските избори

472434
на 20.07.2021
Георги Марков пред ПИК: Ако Желю Желев и Петър Стоянов бяха размахали юмрук, Радев и Рашков щяха да са бивши хора. Парламентът трябва първо да насрочи президентските избори

Политическите игри и предизборната кампания на Румен Радев се вихрят с пълна сила. Президентът, който иначе трябва да олицетворява единството на нацията, взе страна и в битката, която се води срещу главния прокурор Иван Гешев.

препоръчано

В сряда новият парламент започва работа. Какви са първите решения, които депутатите трябва да приемат, по този актуален въпрос, както и по въпроса с поведението и изказванията на Румен Радев, с бившия конституционен съдия и депутат от Великото, 36-ото и 44-ото Народно събрание Георги Марков, когото агенция ПИК потърси за експертен и всестранен анализ, разговаря Ивайло Атанасов:

- Г-н Марков, президентските избори чукат на вратата. Президентът Румен Радев в понеделник направи две предизборни изявления - едното, че няма никакво значение какво говори Бойко Борисов и второто - че в интерес на гражданското общество е главният прокурор да бъде отстранен. Като конституционен съдия и депутат от Великото Народно събрание, как бихте коментирали тези негови думи?

- Изявлението на Радев, че няма никакво значение какво говори Борисов, е политически инфантилизъм. Ние живеем с Конституция, която утвърди политическия плурализъм, като основно конституционно начало. Не може един държавен глава да казва, че няма никакво значение какво говори лидерът на опозицията, при това - парламентарната опозиция, при това - не Аврам Бакалина, а Бойко Борисов, който 3605 дни е управлявал България, оставил е зад себе си три метра, църкви, зали и магистрали, посрещнал е 34 държавни и правителствени ръководители от Европа.

Очевидно, след петгодишен престой на "Дондуков" 2, Радев не можа да придобие в себе си един грам политика. Тя тая работа или я можеш, или не я можеш!

Колкото до изявлението му, че било в интерес на гражданското общество да го няма прокурора Гешев, той трябва да каже - кое е гражданското общество? Той не знае, че то почина 90-те години и днес е заместено от платени протестъри на Сорос, които като пиявици са се впили във всички сфери на обществения живот - като почнем от съдебната система и стигнем до лифта на Банско.

Той, като се е загрижил толкова за гражданското общество, защо на 14 декември 1989 г., не хвърли фуражката и пагоните на офицер от Варшавския договор и не дойде пред парламента, за да свалим член 1 от Живковата конституция? Защо не дойде на Орлов мост, пак да хвърли пагоните и фуражката на офицер от Варшавския договор, а изчака СДС да победи комунизма и да победи демокрацията, за да стане от офицер от Варшавския договор, офицер на НАТО? Благодарение на хората, които извършиха промяната, той стана натовски генерал и отиде на курсове в Щатите, иначе щеше да си лети като най-далечна отсечка само до Варшава.

Радев не разбира от демокрация по простата причина, че в битката комунизъм или демокрация, той не участваше, т.е. беше на страната на комунизма. Той е наследник на демокрацията в България.

- А какво ще кажете за изявлението на правосъдния министър Янаки Стоилов, който, след като направи искане до ВСС за отстраняването на Иван Гешев и сам си призна, че то няма да е успешно и каза, че е работа на следващия парламент, който започва работа в сряда, да разледва в комисия главния прокурор?

- Иво, аз вече ти казах, че Янаки се е развеселил от това, че ще стане конституционен съдия. Ползвам случая да му честитя. Той е професор по право, заслужава човекът. Очевидно обаче го е ударил на майтап.

Трябва ясно да се каже, че прокуратурата в България е част от съдебната власт. Така поискаха българите на първите митинги 1989 и 1990 г. Лозунгите бяха "Независим съд и прокуратура". Затова и великите депутати, които приеха Конституцията, сложиха прокуратурата в съдебната власт. Прокуратурата не е правораздавателен орган и юрисдикция, но като част от съдебната власт - има изричен конституционен текст, че е независима.

Парламентът може да изслуша главния прокурор за дейността на прокуратурата, но е абсурдно, комисия или пленарна зала да го разследва, защото той, като част от съдебната власт, е независим. Депутати и министри не могат да разследват главния прокурор. Вярно е обратното - че той може да ги разследва тогава, когато има данни за извършени престъпления или когато някои министри, до такава степен са лапали като пеликани, че са придобили имоти, каквито и швейцарски нотариуси не могат да имат.

Трябва всичко народни представители много добре да прочетат тълкувателните решения на Конституционния съд и особено тълкувателно решение №7/2006 г. ТОВА Е НЕОБИЧАЙНО КОНСТИТУЦИОННО РЕШЕНИЕ, защото отмени не просто закон, а закон за изменение на Конституцията. Тогава народните представители бяха приели промяна в Конституцията по силата на която, главният прокурор и другите двама висши магистрати, могат да бъдат отстранявани по искане на две-трети от народните представители. Конституционният съд обяви това безобразие за противоконституционно и то точно, защото съдебната власт е независима.

Единственият начин да се справят с Гешев е да свикат Велико Народно събрание и в това Велико Народно събрание на три четения да имат две-трети от депутатите, които да гласуват за изваждане на прокуратурата от съдебната власт. Тогава с преходна разпоредба могат да освободят Гешев и да си изберат нов главен прокурор. Като ги гледам тия хубавци и като гледам, че българските избиратели над 65% не искат да ги виждат, свикването на Велико Народно събрание ми се вижда само теоритично.

- На 30-ата годишнина от промените се носят много слухове и легенди за 1990 г. Коментарът на Димитър Луджев, че Иван Костов, е бил българският Балцерович и изобщо - смятате ли това за вярно и считате ли, че беше правилно СДС да направи коалиция с БСП през 1990 г., по времето на Лукановата зима и по този начин да спаси комунистите след погрома, който направиха?

- Истина е, че по време на Лукановата зима, България беше в апокалипсис. Нямаше храна за децата, даже никаква, нямаше лекарства, нямаше памук и аспирин, имаше режим на тока. Нямаше бензин за линейките. Тогава, ако д-р Желев, беше вдигнал юмрук и беше казал "Мамка им на тия комунисти!", днес Рашков и Радев, щяха да са бивши хора. Ние обаче, като наивници, по негово настояване, направихме коалиция с тях и вкарахме Луджев, Пушкаров и Костов в кабинета "Попов", които всъщност, извършиха монетарната реформа и освободиха цените, за да може да изкараме зимата.

През 1997 г., отново зимата, когато хората бяха решили да линчуват комунистите, президентът Петър Стоянов, ако беше замахнал с юмрук, с тях беше свършено. Днес Радев и Рашков щяха да се бивши хора. Вместо това, Стоянов се качи на гърба, мисля, че беше една от важните персони в националната ни сигурност - ген. Краси Петров, и с мегафон в ръка, благодарение на огромния авторитет, който имаше, успокои хората.

Желев и Стоянов показа, че са президенти на всички българи, за разлика от сегашния президент Радев. Те показаха в сюблимни за държавата моменти, че могат да бъдат истински държавни глави и да олицетворяват единството на нацията - нещо, което Радев така и не го показа.

Колкото до Иван Костов, Митко Луджев ги знае нещата от кухнята, защото тогава беше изключително важен фактор в СДС, много близък до президента Желев и вършеше успешно преговорите с Георги Пирински, за да може комунистите да отстъпват по някои въпроси, като смяна на ръководството на целия Върховния съд, което извърши Великото Народно събрание. Даже Луджев прояви доверие към мен и ми възложи аз да водя работната група в преговорите с БСП, а тяхната група се ръководеше от Сашо Томов. И така, във Върховния съд, за първи път след 45 години комунизъм, по върховете попаднаха безпартийни магистрати, като Димитър Лозанчев, Асен Манов и моят приятел Румен Янков, който стана председател на отделение на Върховия съд. 

Иво, сега ще разкажа нещо за първи път пред теб и пред читателите на агенция ПИК. Иван Костов наистина се считаше за българския Балцерович. Няма да забравя един любопитен случай. По времето на правенето на кабинета "Беров", аз теглих една реч в парламентарната група, в присъствието и на нашите министри, че ние трябва да се опитаме да свалим това правителство от власт предусещайки, че то ще бъде правителство на Илия Павлов, както и на практика се оказа.

Тогава Венци Димитров ме извика и ми каза: "Иван Костов отвън иска малко да поговорите". Думите на Костов към мен бяха: "Джоре, ти си безспорна глава и хубаво говори пред парламентарната група. Само че ние не може да ги свалиме, защото ти от финанси не разбираш. Ние им оставяме парички и те ще изкарат още доста". Тук Иван беше прав - те изкараха доста, БСП и ДПС направиха паралелната държава. Но Иван ми каза и нещо много интересно: "Не е ли по-добре да остана министър? Аз съм българският Балцерович и да си продължа паричната реформа". Погледнах го Костов пред Венци и му казвам: "Ванка, ти и да си Балцерович, реформа можеш да направиш, но дали не скъсваш с политическото си бъдеще? Ти ставаш част от другия отбор бе, човек!". Той ме разбра моментално и се отказа идеята да влиза министър в кабинета на Любен Беров.

Две минути по-късно ги видях с моя приятел Венци Димитров как заведоха Стоян Александров в стаята на проф. Беров да стане финансов министър.

- В сряда парламентът започва работа. Какво считате, че той първо трябва да направи?

- Аз се надявам, че първото нещо, което ще направи, е да насрочи на 24 октомври изборите за президент. Това е в правомощията на парламента. Трябва вече да се знае кога ще е датата, на която българите ще могат да гласуват Радев да стане бивш президент и да знаем, че времето му изтича.

Наред с това считам, че българският парламент, предвид новия щам на чумата, който се задава, ще вземе решение независимо, че правителството е назначено от президента, да наложи със закон мораториум върху уволненията в българските болници, докато трае коронавирусната обстановка. Този закон да е валиден и за служебното правителство. Защото, по време на биологична война, е равносилно на национално предателство да си обезглавиш командния състав и то с хора, като проф. Тодор Кантарджиев и проф. Асен Балтов, които бяха герои в битката с коронавируса. За тяхното уволнение вина носи Румен Радев, иначе досега щеше да уволни Стойчо Кацаров

Сподели:
Бомба x
ТОП 10 златни правила при секс с нов партньор ТОП 10 златни правила при секс с нов партньор
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ДеБъ и ДПС застават зад Трифонов, но се правят на опоненти в комисията за Росенец ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ДеБъ и ДПС застават зад Трифонов, но се правят на опоненти в комисията за "Росенец"
ново
Днес: 22
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това