Георги Марков пред ПИК: Имаше опит за парламентарна инквизиция от страна на БСП и ДПС! Искаха да свалят от парламентарния престол една 100-процентова българка

Интервю

Георги Марков пред ПИК: Имаше опит за парламентарна инквизиция от страна на БСП и ДПС! Искаха да свалят от парламентарния престол една 100-процентова българка

109850
на 16.10.2020
Георги Марков пред ПИК: Имаше опит за парламентарна инквизиция от страна на БСП и ДПС! Искаха да свалят от парламентарния престол една 100-процентова българка

Истински цирк се разигра в парламента в четвъртък, след като БСП и ДПС поискаха отстраняването на Цвета Караянчева от председателския пост в Народното събрание. Двете партии, действащи очевидно в коалиция, настояваха Караянчева да се оттегли, заради някакви въображаеми нарушения на правилника за работа на Народното събрание и Конституцията.

препоръчано

Зад техните искания обаче очевидно прозираше разчистване на сметки заради мащабната политическа дейност, която Цвета Караянчева развива в област Кърджали.

По тази и други актуални теми у нас и от Европа, агенция ПИК потърси за експертен коментар и анализ бившия конституционен съдия и настоящ депутат от гражданската квота на ГЕРБ Георги Марков. С него разговаря Ивайло Атанасов:

Г-н Марков, вие сте ветеран в това Народно събрание. Били сте депутат не само във Великото Народно събрание, но и в следващия 36-и парламент, когато СДС победи за първи път БСП, станало печално известно със свалянето на председателя му Стефан Савов и премиера Филип Димитров и създаването на паралелната държава. Какъв е коментарът ви за опита за пуч срещу Цвета Караянчева?

- Имаше опит за парламентарна инквизиция от страна на БСП и ДПС, който за радост, не успя. Искаха да свалят от парламентарния престол една 100-процентова българка и българска майка, но най-вече заради това, че тя успя да направи наистина прекрасна структура на ГЕРБ в Кърджали.

Трябва да ти кажа Иво, че в началото на демокрацията, БСП беше на нож срещу демократичната общност в България именно в Кърджали. Там се развихриха т.нар. комунисти-националисти. Само ще ти дам примера, че през 1990 г. на първия митинг на СДС в Кърджали, полетяха яйца към моя приятел д-р Петър Берон. Големият български учен се ядоса и махна с ръка: „Можем и без Кърджали!“.

Следваща 1991 г. една група от 39-те депутати на СДС, които бяхме напуснали Великото Народно събрание, отидохме в Кърджали. Там бяхме с покойните Стоян Ганев, съпругът на Блага Димитрова – Данчо Василев, Бог да ги прости, Златка Русева – да е жива и здрава, моя милост, известният приятел на България от Франция Франсоа Рош, а Евгений Михайлов беше с камерата и направи филмче. Замеряха ни с камъни и павета, жандармерията трябваше да ни пази, за да може да си проведем събранието в залата, която беше заета на първите редове от комунисти, които ревяха и искаха да ни прекратят заседанието. Тогава казах крилатата фраза, че без Кърджали не можем и ако трябва 30 000 софиянци ще заселим, но пак няма да им го предадем.

Днес това не се налага. Виж Цвети – с няколко души успя да направи прекрасна структура на ГЕРБ в Кърджали. Разбира се, обективно се налага да кажем, че роля имаше и Цветан Цветанов. Няма да забравя 2 март 2016 г., когато тя ме покани да говоря на деветата годишнина на ГЕРБ-Кърджали и в навечерието на българския национален празник. За първи път в Кърджали на 2 март вечерта, в навечерието на Освобождението на България от турско робство, пуснахме ракети. Културният дом беше пълен – колкото вътре, толкова и отвън. За мен беше голяма радост, че срещнах и хора български турци от Ардино, където една година бях войник.

А защо от БСП толкова много мразят Цвета Караянчева? Трябва да има някаква причина за неистовата им омраза към нея?

- Има причина толкова много я мразят. Виж резултатите на последните местни избори като брой на общински съветници в област Кърджали. Ами тя бие в Ардино с 6:0 – БСП е капо, в Джебел – отново с 6:0 – БСП пак е капо. В Черноочене – 4:0, БСП е капо, в Момчилград пак 6:0 и пак БСП е капо, в Кирково с изумителния резултат 8:1, в Крумовград 5:2, а в Кърджали – 11:5. Ето затова я мразят, защото на практика БСП в Кърджилийско вече няма.

Корнелия каза, че пилците се броят на есен. Ама тя миналата есен се покри, та тази рекох аз да ги преброя в Кърджалийско.

Какво толкова съгреши г-жа Караянчева със своето изказване за метрото и на който не му харесва да ходи пеша?

- Аз не съм биограф на Цвети, та да й следя всичките приказки. В политиката дума дупка не прави. Ако Цвети за изпуснаха приказка трябва да бъде свалена като председател на парламента, то Румен Радев трябваше отдавна да бъде свален с импийчмънт от Конституционния съд. Та той каза „мутри“ на законно избрани български депутати и българско правителство. Той поиска Народното събрание, което е със срок от 4 години и има стабилно парламентарно мнозинство, да се саморазпусне. Само дето в Конституцията няма такава процедура. Той изръси от трибуната на парламента, че Народното събрание било вече на улицата, където са Минекян, Хаджикян и Бабикян без да са избирани. Поиска и оставката на главния прокурор, само дето последният е все още в съдебната власт – тя е независима.

- А защо от ДПС бяха така ожесточени срещу Цвета Караянчева?

- Ами обяснимо е. На тях не им харесва, че тя разчовърка Кърджали и те там не са монополисти в т.нар. техен регион. Поначало ДПС са си мизантропска партия. Те не обичат никой. Те обичат да има алъш-вериш, да има келепир, да стане карашък в парламента, та белким влязат във властта.

Но понеже ме попита за ДПС ще ти кажа, че те направиха най-голямата беля на българската демокрация, заедно със своите палачи от БСП, които им смениха имената. 1992 г. по инициатива на ДПС беше свален председателят на парламента Стефан Савов. Един достолепен и горд български политик. Защо беше свален? Защото е минал през комунистическите лагер, в т.ч. и Белене; защото е внук на Стефанаки Савов – Ботев четник и депутат след Освобождението на България; защото е син на Димитър Савов – финансов министър в последния царски кабинет. Защото Стефан Савов беше честен, не крадеше. До последно си сипваше нафта с лейката на улица „Генерал Паренсов“ и си връщаше командировъчните в Народното събрание. Единствено в самолета купуваше една кутия цигари „НВ“ за сестра си Сийчето.

Тогава ДПС и БСП преструктурираха парламента, създадоха т.нар. „плаващо мнозинство“ и сложиха на власт подземния свят на България. Илия Павлов беше премиер на България и управляваше страната от Драгалевци по времето на кабинета на Любен Беров.

ДПС вероятно се дразни и от това, че Цвети спомогна да се направи много за Кърджали, ГЕРБ дори им оправи и футбола.

Вие направихте чудесен материал в нашата агенция, където разкрихте как цялата европейска десница гласува за Борисов. Материалът беше прочетен от над 500 000 души. Какво още можем да добавим към тази резолюция на европарламента и която все още се коментира?

- Да, прав си, че беше наистина фурор тази статия с нейната истинност! Цялата европейска десница – не само ЕНП, но и останалите християнски и реформаторски формации, с гласуване застанаха зад Борисов. Всички десни партии в Европа, начело с партията ХДС на канцлера Меркел.

Това, което трябва да добавя е, че стана пределно ясно, че партията „Да, България“, е партията на неолибералната социалистическо-комунистическа-зелена мъгла в Европа. Ако хората в България гласуват за бай Радан и Христо Правната нула, значи ще гласуват за: ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ, ГЕЙ БРАКОВЕТЕ, МИГРАЦИЯТА НА НОЖА И МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ. И вместо подкрепата на Меркел, от която зависи всичко, ще получих подкрепата на ирландката Дейли, от която нищо не зависи.

Вече и Андрей Райчев не може да им помогне и да каже, че се десни. Те са Комсомола на БСП. Прочее, те са си и издънки на стари комунистически фамилии, кои от София, кои от провинцията. Московските внучета станаха брюкселски зелки.

Общо взето прогнозите, които правите, са верни. Това, което ни чака какво ще бъде? Ще има ли Велико Народно събрание и ще има ли предсрочни избори?

- Велико Народно събрание няма да има. А предсрочни избори ще има, но догодина, след парламентарните. Тази година те са чисто конституционно като технология невъзможни. А догодина ще има след парламентарните, защото България ще бъде едновременно в институционална, политически, хуманитарна и икономическа криза. Ще има национална катастрофа, защото парламентът ще бъде едно сбирщина от формации, които няма да могат да изберат правителство, а доколкото изберат, то няма да е трайно. Така че „народните въстаници“ спокойно могат да минат в запас и да пазят силите си за догодина.

Всички партии ще са под един милион. Нито ще има партия-спасител, каквато беше СДС и спаси България от двете национални катастрофи 90-те години, нито ще има спасител като Бойко, който да ни отърве от Тройната коалиция и Орешарски. Затова ни чакат избори до дупка.

Един професор, гледам вчера Иво, е казал, че е бутафорно карането на джипка от Борисов. Може и да е бутафорно, ама тоя професор, който е на сериозни години, не каза, не беше ли бутафорна България преди джипката? Цели 45 г. я управляваха комунистите, след това на два пъти пак я управляваха по време на демокрацията с пълно мнозинство, след това я управляваха и в коалиция с ДПС. Една чешмичка не направиха за България! Преди джипката нямахме три метра, нямахме втория мост на Дунава – само за справка ще ти кажа, че Унгария има 20 моста, нямаше я магистралата до южното море, нямаше я магистралата до гръцкото море, където стотици хиляди припкат по празниците. Нямаше и зала „Арена Армеец“, където да гледаме най-красивите тенисистки в света като Ана Иванович, където изгряха талантите на Симона Халеп и Гарбине Мугуруса и където гледахме нашия Григор. А какво да кажем за бутафорията на столичния булевард "Витоша", който приличаше на селски път, по който се движеха раздрънкани соцтрамваи.

След джипката ще бъде същото. По време на джипката се направи нещо и се построи нещо. България видимо се промени. След джипката ще има освинване на България. То вече е започнало в София…

Бойко се заигра през годините с кръга „Капитал“, за което заслужава сериозна критика. Те му бяха в дълъг период като личен състав на правителството. Сульо и Пульо стана министър. Е, имаше и някои добри, като Росен Плевнелиев, който разбираше от строителство и беше рафиниран човек, живял на Запад. Но правната нула Христо Иванов да сложиш за министър на правосъдието да председателства ВСС, беше подигравка с юридическата гилдия в България. Та този човек дори не си е плащал адвокатските такси.

Този човек не можа да иде и да прокара промените в Конституцията, та Бойко чукаше по вратите и викаше, че той ходи да търси мнозинство, че ако прати министъра, ще го смачкат. Така този храненик на Борисов, човек на той създаде биография, днес е на площада и е станал въстаник срещу Бойко. Слава Богу и за въстаник не става, както и бай Радан.

Вие вчера във вашия Фейсбук публикувахте новината, че Виктор Орбан спечели в Унгария много важен мажоритарен вот, с който запази мнозинството си от 2/3. Как ще коментирате тази победа?

- Да, действително много важна и знакова победа. Жофия Конц спечели с 50,80% този мажоритарен предсрочен вот, който се проведе заради това, че мажоритарен депутат от ФИДЕС почина при катастрофа. Цялата опозиция се изсипа в Токайската област, където се лее прочутото вино, като почнете от бившия премиер Ференц Дюрчани, та стигнете до кмета на Будапеща Гергей Карачони.  Орбан им каза, че са се натъпкали като колбас на Сорос, тъй като през цялото време, милиардерът беше зад тази коалиция.

Новини от Унгария има две – едната е, че правителството взе решение да дава по 6000 на всяко семейството, което по време на пандемията прави реконструкция или основен ремонт на жилището си, срещу съответните документи.

А най-голямата новина е, че преди дни, докато Орбан е готвил известното лечо, по телефона му е се е обадил американският президент Доналд Тръмп, който го е поздравил с победата и го е информирал, че Америка е много близо до намирането на ваксина.

Сподели:
Бомба x
Тези три зодии са родени с късмет Тези три зодии са родени с късмет
ПИК TV x
МИСТЕРИЯТА СЕ ЗАПЛИТА: Не една, а четири жълти торбички за Рашков и магистратите от масата му (ВИДЕО/СНИМКИ) МИСТЕРИЯТА СЕ ЗАПЛИТА: Не една, а четири жълти торбички за Рашков и магистратите от масата му (ВИДЕО/СНИМКИ)
ново
Днес: 70
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това