Георги Марков пред ПИК: Кирил Петков се гаври с Конституционния съд, както никой в историята! В България се извършва Майдан и идва Радевата зима

ТЕМА

Георги Марков пред ПИК: Кирил Петков се гаври с Конституционния съд, както никой в историята! В България се извършва Майдан и идва Радевата зима

346679
на 12.10.2021
Георги Марков пред ПИК: Кирил Петков се гаври с Конституционния съд, както никой в историята! В България се извършва Майдан и идва Радевата зима

Казусът с двойното гражданство на Кирил Петков предстои да получи своя отговор. Конституционният съд трябва да се произнесе утре по него. В същото време Петков не спира да обикаля по телевизионните студиа и да обяснява как Конституцията на България трябвало да се чете модерно.

препоръчано

По тази и други актуални теми, агенция ПИК потърси за коментар бившия конституционен съдия Георги Марков. С него разговаря Ивайло Атанасов:

- Г-н Марков, в последните дни Кирил Петков беше много активен медийно и засипа с молби и съвети Конституционния съд. Делото му ще се гледа утре, а и от документа, който показа е видно, че той не е български гражданин и не е бил освободен от канадско такова към момента на назначаването му за министър. Като бивш конституционен съдия как ще коментирате ситуацията?

- Никой през тези 30 години от съществуването на Конституционния съд на България, не си е позволявал да се гаври с тази най-висша институция. Трябва да кажа, че българи с много по-голяма известност и заслуги към българската демокрация, се оказаха потърпевши от решения на Конституционния съд, но никога не си позволиха да се подиграват с него. Например: Стоян Ганев беше председател на Общото събрание на ООН, но съдът не го допусна да се върне в парламента; Жорж Ганчев беше получил мажоритарно 1 млн. гласа на първите президентски избори 1992 г., но беше изхвърлен от парламента; Георги Пирински, който беше председател на Народното събрание и беше външен министър, не беше допуснат да участва в президентската надпревара.

А какво да кажем за българския цар – Симеон ll, който поради това, че последните 5 години преди 2001 г. не беше живял всяка година по над 183 дни в България, не можа да се яви на президентските избори.

Киро Канадеца прави нещо, което е недопустимо! Той се гаври с Конституционния съд на България, дава му съвети как да тълкува Конституцията – модерно, с оглед на новите поколения и надмина всякакви граници с искането си Конституционния съд да назначи международен експерт по международно публично право, който да дава акъл на нашите конституционни съдии.

Не се гледа закон за атомната енергия, за да назначава Конституционния съд експерти по атомна енергия. Гледа се фасулски казус. Трябва само да се установи един факт – дали към издаване на указа Кирил Петков е имал двойно гражданство, или не, и този факт да се подведе под конституционната норма.

В българския Конституционен съд председател е професор и бивш главен прокурор – Борис Велчев. Марияна Карагьозова е професор по конституционно право, специализирала е в близо 10 европейски и задокеански университети. Константин Пенчев е бивш председател на ВАС и омбудсман на България. Атанас Семов е преподавател по европейско право. Филип Димитров е бивш премиер и дългогодишен посланик на България в САЩ.

Вън от изложеното, за да предаде важност на казуса, който както казах, е за първокурсници, пардон – не за първокурсници, а за първолаци, по делото правни становища са дали проф. Даниел Вълчев, проф. Пенчо Пенев, проф. Снежка Начева, проф. Катя Михайлова и накрая, като черешка на тортата, шефа на катедрата по конституционно право в СУ проф. Пламен Киров. И сега, всички тези видни български професори, а и конституционни съдии излиза, че са толкова некомпетентни, че не могат да се справят с българската Конституция, че трябва да им се назначи експерт, който да ги учи на право. Такъв цинизъм никой не си е позволявал!

Аз се чудя, защо този млад българин, с мерак да участва в българската политика, си отрязва клона, на който стои и не се смири, за да може да излезе с чест от този казус – признат грях не е грях.

- Но не става ли така, че Конституционния съд сам се постави в това положение, като толкова много замота делото – то беше образувано през август, а вече отиваме към средата на октомври?

- Моето мнение е, че наистина Конституционния съд забави топката. Формално той може да се извини с тромавата процедура по закона за Конституционния съд и правилника за приложението му. Важно е обаче да се знае, че Конституционния съд не е част от съдебната система. Той не гледа наказателни, граждански или административни дела. Всички негови актове имат много важни политически последици, защото предмет на делата са или укази на президента, или закони, приети от парламента.

Не може в ситуация на биологична война, ситуация, в която няма парламент, а има само президентско управление с назначено от президента служебно правителство, българският правен ред да търпи нарушител на Конституцията да е министър! И този човек да участва във взимането на решения на българското правителство по вътрешната и външна политика на държавата. Ами то може в дадена ситуация гласът му да се окаже решаващ, тъй като правителството е колективен орган. Да не говорим, че той издава десетки и стотици актове. И се получи така, че нарушител на Конституцията, министър с чуждо гражданство, присъстваше на КСНС.

Досега Конституционният съд трябваше да се произнесъл със свое решение. Той изчака да падне служебното правителство на Радев, чиито член беше Петков, то да бъде застъпено от второ правителство, за да се повдигне казусът, който поставя Румен Радев, че делото няма предмет.

- Вече всичко е ясно – документът, че Кирил Петков е бил двоен гражданин, е налице. Не трябва ли утре Конституционният съд да се произнесе?

- Да, разбира се. Утре Конституционният съд трябва да се произнесе. Всичко е ясно като бял ден. Ако утре обаче съдът не се произнесе, а остави казуса да се решава след изборите, очевидно, че и той участва в наречения от мен Майдан-Байдан, който тече не само в България, но и в няколко други бивши соцстрани, както и в Австрия. 

- Защо казвате Майдан-Байдан?

- Защото след идване на власт на новата американска администрация, под крилото на Джо Байдън, Демократическата партия и нейният основен спонсор Джордж Сорос, искат да сложат в редица централни и бивши соцстрани, свои раболепни правителства. Няма как да стане Майдан като в Украйна, където имаше снайперисти по покривите, стрелба, убити, Си Ен Ен беше там инсталиран дни преди това, за да предава. Виктория Нюланд командваше в прав текст боксьорът Кличко, сега кмет на Киев, да не става премиер.

Страни като България, Полша, Унгария, Австрия, са членове на ЕС. И затова казвам, че става мек Майдан, т.е. Майдан-Байдан, чиято цел е разрушаването на конституционния ред в тези страни, хаос и удобни правителства.

Да видите какво казва Кирил Петков. Той казва, че не е необходимо Народното събрание и Великото Народно събрание да променят Конституцията, а това трябва просто да го прави Конституционния съд чрез тълкуване – всичко в духа на новите поколения, очевидно след смяна на караула и вкарването на четирима нови конституционни съдии на есен.

Но ако погледнем Унгария, същото се говори и там от партиите на Сорос. Така партията „Моментум“ говори, че ще наложи мораториум върху Конституцията. Пригласят и други опозиционни партии. Те стигат дотам, че заявяват открито, че ще отменят Конституцията, независимо, че нямат мнозинство.

В Чехия Андрей Бабиш беше ударен с т.нар. „Бомба Пандора“, че преди години имал офорки. Това според мен, повлия на резултатите в Чехия. Себастиан Курц беше ненадейно ударен от прокуратурата и проблемите при него ще са много сериозни – той сдаде канцлерския пост.

Очевидно, че в тези държави тече Майдан-Байдан. Бабиш беше ударен, задето е стълб във Вишеградската четворка. Курц само преди време размаха пръст, че няма да приема мигранти и размаха пръст на Брюксел, че няма да бъде по-сдържан в отношенията си към бившите соцстрани и наказанието веднага последва.

- Ще има ли проблеми след това, което се случи в Австрия и в Чехия?

- В Чехия очевидно на власт ще дойде нова политическа сила, но тя е по-дясна от Бабиш. Когато беше европейската инквизиция срещу Унгария по член 7 от Лисабонския договор, Андрей Бабиш категорично застана на страната на Виктор Орбан.

В Австрия обаче нещата стоят по друг начин. Курц е знакова фигура в политическия живот със своята харизма. Коалицията между неговата партия и зелените ще продължи, но нищо няма да е същото, по простата причина, че външният министър Александър Шаленберг, който сега ще стане канцлер, няма тази харизма и обществена подкрепа. Интересно е какво ще се случи оттук нататък с този млад и талантлив политик. Ако се докаже в съда обвинението, че е лъжесвидетелствал, работата му е спукана.

- Сега да се върнем пак към България. Лозан Панов обвини президента Радев, че е фалшив герой и трябвало да не назначава Иван Гешев за главен прокурор...

- Странни са думите му. Той е бил дългогодишен съдия, познава добре административното право и няма как да не е чел книжката „Обвързана компетентност и оперативна самостоятелност“ на проф. Кино Лазаров, който 1985 г ме покани да асистентствам в СУ. Радев е хипотезата на обвързана компетентност, когато назначава тримата големи в съдебната система. Той може, както и се случи с Иван Гешев, първият път да откаже, но вторият път е длъжен да го направи. Тезата, че той трябвало да се хвърли на амбразурата срещу това да загуби мандата си като президент чрез импийчмънт, е несъстоятелна.

Ето сега Иво, предстои избор на председател на ВКС. Представи си, че по различни съображения, Радев решава да наруши Конституцията е да не го назначи. Така от една страна България остава без председател на ВКС, хем от друга не може да има импийчмънт срещу него, защото очевидно, в новия парламент, той ще има блокираща квота от депутати от една трета, а за да се повдигне обвинение срещу него, трябват две трети.

Лозан Панов беше много спорно назначен като председател на ВКС. Стана голям скандал при неговото назначаване и то, по ирония на съдбата, беше повдигнат от кръга „Капитал“. Дори тази правна нула Христо Иванов, като министър на правосъдието, не отиде по време на гласуването, като се извиняваше, че бил в Прибалтика. После обаче той заяви, че назначаването на Лозан Панов, е двузначно. Очевидно, че сме имали двузначен председател на ВКС, който участваше активно – нещо, което е недопустимо, в политическия живот на страната. Дори отиде на митинг срещу законно избраното правителство на Полша затова, че пенсионира по-рано своите съдиите.

- Вие говорите за Полша и Унгария. Има атака на Брюксел срещу тези две страни. Кажете кратко какво точно се случва?

- Да, има атака срещу тези две страни. Поляците са в правото си да пенсионират конституционните си съдии-комунисти, които са навършили 65-годишна възраст. Това вече се случи в България, но никой не рева.

В Унгария също има атака срещу Виктор Орбан – да се съгласи да оттегли закона, който забранява да се преподава в училищата джендър идеологията.

Как реагират поляците и унгарците? Полският Конституционен съд излезе с едно решение, с което сиктирдоса Брюксел да не се намесва по въпроси, които са от националната компетентност на поляците и, че Конституцията на Полша има по редица въпроси върховенство пред европейското право. Унгарците подхождат по-простичко – на 23 октомври, 1,5 млн унгарци ще излязат да защитят Орбан и неговата битка за национален суверенитет.

В неделя, чрез Фейсбук, поканих Емил Кошлуков и чаровната Мая от БНТ, да дойдат в Унгария – хем да присъстват на събитието, хем да чуем какво мислят унгарците за Виктор Орбан. Защото вчера ни в клин, ни в ръкав, по БНТ имаше монолог на съпругата на бившия премиер Дюрчани, който си призна, че е лъгал народа си сутрин, обед и вечер – Клара Добрев. Говориха се големи нелепици и неверни неща! Слушайки предаването човек си вика и се пита дали толкова са тъпи тези унгарци, та три пъти го избират Орбан, като е толкова лош. Не е и вярно, че минималната заплата в Унгария е 260 евро!

В предаването въобще не стана дума, че от Нова година, минималната заплата в Унгария ще е 200 000 форинта – над 600 евро; че Орбан връща всички платени данъци за 2020 г семействата, които отглеждат деца до 18-годишна възраст – това са 1,9 млн души. Въобще не стана и дума, че въвежда доживотна 13-а пенсия и, че освободи от данъци всички работещи до 25-годишна възраст.

- Добре, а това ли е големият проблем на България днес, та да слушаме за Виктор Орбан и колко е лош и то неговия опозиционен опонент, вместо да слушаме за ръста на цените, препълнените болници?

- Ами да, либералните медии играят в момента важна роля да създават публичен образ. В Унгария това е Клара Добрев. Тя беше поканена по БНТ как е минал, забележи – не изборите в Унгария, е вътрешния избор в унгарската опозиция. Такъв медиен образ се създава и на Кирил Петков. Че той не слиза от телевизиите! Един общ тръст командва в момента Майдан-Байданите и този мозъчен тръст, е Гералд Кнаус с неговия съюз за Европейско сътрудничество.

- Следите президентската кампания. Към ГЕРБ и Бойко Борисов бяха отправени обвинения от проф. Герджиков, че не е достатъчно дипломатичен. Вие сте добър в прогнозите, как виждате резултатите от изборите?

- Борисов е политикът в България, който няма аналог по диалогичност. Даже е прекалено диалогичен и от това си пати. Не е имало друг премиер в България, а и няма такъв в Европа, който въпреки победата си на избори, да е канил лидера на опозицията – Мишо Миков, а след това и Корнелия Нинова, да станат председатели на парламента. Той не отговори реципрочно на политическите си противници, които взеха председателското място на ГЕРБ два пъти въпреки, че е партия победител – така беше и по времето на Орешарски, и след изборите през април.

Борисов работеше в коалиция с коалиции, които по време на управлението се разпадаха.

Няма случай в Европа, след всичко, което стана в деня на аферата в Костинброд, нейният вдъхновител – Мая Манолова, да бъде назначен за национален омбудсман.

Спомням и случая, когато след телефонен разговор с лидера на опозицията Корнелия Нинова, Борисов се вслуша в думите й и променихме цял закон за държавния бюджет.

Да не говорим за кадровите му назначения на кръга „Капитал“, на децата и внуците на висшата комунистическа номенклатура, което е въпрос за отделен разговор.

Колкото до изхода от изборите, никой не може да каже какво ще се случи, тъй като ситуацията е нестандартна, на лице е биологична война, препълнени болници и идиотско машинно гласуване, което е възможно да въздържи хората.

Истината е, че кандидатурите срещу Румен Радев закъсняха и той, като действащ президент, е с едни гърди напред в кампанията. Той обхожда страната, докато другите още не са тръгнали. И нещо повече – той измести премиера и ходи на заседанията на Съвета на ЕС, с което се опитва да трупа точки. Така беше с червения светофар за Македония, след това видях, че с още 12 страни е подписал искане до Урсула фон дер Лайен, да бъдат осигурени на страните средства от европейския бюджет за изграждане на огради на границите. Там той се е подписал, заедно с вишеградците, прибалтийците, Дания, Словения, Австрия, Кипър и Гърция. Сега ще ходи на 22 октомври за лудостта, наречена „Зелена сделка“ - пак на заседание на ЕС, а след това и има редовно заседание на съвета – т.е., той е по-напред в кампанията.

Това, което знам от опита си, е, че никой не е побеждавал на първи тур и никой не е обръщал мача на втори тур, ако е втори на балотажа. Кандидатите срещу Радев трябва да хвърлят всички сили да победят на първия тур.

Аз не съм оптимист за бъдещето на България. Считам, че Волен Сидеров е прав. Ще се извърши един неолиберален Майдан-Байдан, който ще ни вкара във втора Луканова зима

Сподели:
Бомба x
Домашни средства срещу косопад Домашни средства срещу косопад
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов остро: Защо Радев ваксинира хората с флакони с изтекъл срок, а продаде читавите? От 2 години е безхаберен, а сега си прави пиар с коронавируса, за да влиза безплатно в телевизиите - незабавно да уволни Кацаров (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов остро: Защо Радев ваксинира хората с флакони с изтекъл срок, а продаде читавите? От 2 години е безхаберен, а сега си прави пиар с коронавируса, за да влиза безплатно в телевизиите - незабавно да уволни Кацаров (ВИДЕО)
ново
Днес: 73
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това