Георги Марков пред ПИК: Нещата около кандидатурата на ГЕРБ за президентските избори станаха комични! За разлика от Радев, Борисов не е ползвал партии под наем

АВТОРСКИ НОВИНИ

Георги Марков пред ПИК: Нещата около кандидатурата на ГЕРБ за президентските избори станаха комични! За разлика от Радев, Борисов не е ползвал партии под наем

545024
на 30.09.2021
Георги Марков пред ПИК: Нещата около кандидатурата на ГЕРБ за президентските избори станаха комични! За разлика от Радев, Борисов не е ползвал партии под наем

Последвайте ни в Google News Showcase

ГЕРБ все още не са обявили кандидата си за президент на предстоящите избори. Това стана повод и за атака от страна на Румен Радев, който на два пъти прикани лидерът на партията - Бойко Борисов, да се яви на тях в директен двубой между двамата. Трябва ли лидерна партия да влиза в битка, която е извън изпълнителната власт и реалните лостове за управление на държавата, попитахме за коментар един от най-добрите анализатори - бившия конституционен съдия Георги Марков. 

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

- Г-н Марков, в публичното пространство много се коментира анонсът на Румен Радев, Бойко Борисов да се яви срещу него на президентските избори. Вицепрезидентката Йотова допълни, че това било европейска практика. Тя твърди и, че цветът на нацията бил застанал зад тяхната кандидатура за втори мандат. Като човек с голям политически опит, как ще коментирате тази закачка-предложение?

- Той този Радев бил голям бабаит! Той може да покани Бойко и на канадска борба и да викне Киро с канадското гражданство да бъде съдия. 

За разлика от Радев, Борисов не е ползвал партии под наем, а си създаде партия. Партия ГЕРБ е негово творение. И понеже е модерно да се говори за проекти, можем да кажем, че това е най-успешният проект в България през тези 32 г. демокрация. Гласът народен и Божий отреди Борисов да ни управлява 10 години, за които той направи пътища, магистрали, църкви, спортни зали, мостове и три метра в София. 

Към днешна дата неговата партия има удивително присъствие в местната власт на България и управлява на местно ниво около 5 млн. българи. Без пет града и етническите райони, ГЕРБ владее местната власт в цялата страна. Борисов не може да изостави ГЕРБ и да я остави сираче, защото, както няма царска партия без цар, така не може и ГЕРБ без Борисов.

Между другото, Бойко си е начесал достатъчно крастата като мажоритарен играч. Та той се яви сам срещу цяла партия, гол-голеничък като пушка, само с един адютант - Цветанов, и опраска червеното острие Татяна Дончева с началник-щаба й Румен Овчаров със 70:30 на кметските избори. И, за да няма нищо случайно, повтори успеха си още на първия тур веднага след това. Спря движението по бул. "Витоша", та по него сега се разхожда цяла България, та дори и афганистанците, които Бойко Рашков изтърва.

ГЕРБ не може да бъде отписвана от политическия живот на България. Ако тя изиграе добре бъдещети се ходове, ще се върне отново на власт, начело с премиер Борисов.

Не е вярно, че в Европа, лидерите на партиите припкат да станат президенти. Като изключим монархиите, във всички класически парламентарни държави е валидно точно обратното - лидерите на партии се явяват за министър-председатели. Най-ярък пример за това са току-що приключилите избори в Германия, където лидерите на трите основни политически сили - ХДС/ХСС, социалдемократите и зелените, публично бяха обявени за кандидат-канцлери на своите партии. 

Колкото до цвета на нацията, аз мисля, че цветът на нацията, колкото и да е условно това наименование, в България съществува във всички политически сили. Нима великата Райна Кабаиванска не е от цвета на нацията? Нима великата световна шампионка Стефка Костадинова не е от цвета на нацията? Нима великата състезателка и треньорка Илияна Раева не е от цвета на нацията? Ами Лили Иванова? Или за младото поколение български творци? Ами нямаше ги в техния инициативен комитет.

Мисля, че това разделение, е подобно на това, което Радев направи с юмрука заявявайки, че няколко хиляди души на площада са почтени, а другите милиони - непочтени. Сега пък няколко десетки били цветът на нацията.

- А какви ходове би трябвало да направи Бойко Борисов след изборите?

- Бойко Борисов има мисия. Тази мисия е да победи за 11-и пореден път социалистическата партия и то на нула. Това е феноменален успех! Вече имах възможността да кажа пред ПИК, че Бойко е абсолютният победител над левицата в Европа. Дори Виктор Орбан няма 11 победа над унгарските социалисти. Бойко е абсолютен старейшина по победи в ЕНП.

Сега му се отдава случай в рамките на една година три пъти да победи социалистическата партия и забележи - с машини! Те ореваха света, че победите му се дължат на липсата на машини. Ето сега ситуацията е такава - с техните машини, по техните глави!

След изборите Борисов има възможност за три много силни хода и ако ги направи, има възможност до 365 дни, отново да се върне на власт:

1. Трябва мине в радикална опозиция и да остави Киро Байдъна и новите американски протежета да управляват страната и да ги видим какво могат. След 3605 дни Бойко ни остави три метра, магистрали, стадиони, спортни зали, пречиствателни станции, пътища, църкви, манастири, мост над Дунава - какво ли не. Да видим те какво могат да направят.

ГЕРБ не трябва да се подлъгва и да хвърля в публичното пространство, като тези, че ще води диалог със сродни партии и между тях да казва "Да, България". "Да, България" не е сродна партия и партньор, а е враг номер 1 на ГЕРБ и това се вижда от резултатите на последните местни избори в София. Заиграването на пистата на "Да, България" и олибералчването на ГЕРБ, доведе до печален резултат. По този въпрос вече писа Антон Тодоров.

2. Бойко трябва да отдели време за структурите, защото такова от управлението не му оставаше. Той беше дал партията на Цветанов и той се справи блестящо. Цецо беше сготвен, сега нов Цветанов няма и очевидно Борисов трябва да хвърли око на структурите в страната лично, защото нещата и съм длъжен от почтеност към него да го кажа, не са навсякъде най-добре.

3. ГЕРБ трябва да осмисли грешките си, които направи през годините в кадровата политика. Защо, по дяволите, Христо Иванов, който е от кръга "Капитал" и е един от видните соросоиди, който е кръгла правна нула, беше сложен за министър на правосъдието? И всички в ГЕРБ повтаряха в хор "реформата на министър Иванов". Човек, който не е платил държавните си такси като адвокат, човек без един ден трудов стаж, невлизал и в съдебна зала, ще прави съдебна реформа! Ами, защо не ме направиха мен ГЕРБ министър на правосъдието? Че аз съм писал научна статия с проф. Живко Сталев за усъвършенстване на административното правосъдие през 1988 г. - книжка 10 на сп. "Държава и право". Бил съм 9 г. конституционен съдия, върнах 150 000 магазини на гражданите през декември 1992 г. в закон от пет текста. 

До Мая Манолова ли опря ГЕРБ, която е толкова червена, че ще се самозапали, и искаше да вкара ГЕРБ в гроба чрез аферата в Костинброд, та да я направят национален омбудсман? Ами, защо не ме направиха мен или сина на проф. Александър Джеров? Поне един син на репресиран да има...

Въобще заиграването с кръга "Капитал" изигра много лоша шега на ГЕРБ и доведе до отлив на избиратели. Имам комшийка на бул. "Витоша", която е от репресирано семейство и е сестра на Методи Спасов, която още не може да прости назначението на Мая Манолова.

Защо напратиха по чужбина като посланици деца на старата комунистическа номенклатура на Тодор Живков? Галеници на режима на Живков станаха хрантутници на ГЕРБ.

Бойко е голям демократ, добър по душа, но ГЕРБ трябва да вземе политическо решение да престане да бъде политическият Дядо Коледа и край на вересиите. Просто да наблюдава как тези ще съсипят България. Впрочем, те вече почнаха. Цените скочиха, ние сме в невиждана международна изолация, както по времето на Орешарски. Че премиерът Стефан Янев за 6 месеца никъде не е отишъл зад граница!

- Вие вече обяснихте в свое интервю пред нашата агенция за натиска, който оказва върху България новата американска администрация по въпроса със Северна Македония. Онзи ден Урсула фон дер Лайен беше в Скопие и настоя проблемите с България да се решат до края на годината. Как ще коментирате този въпрос?

- На 6 октомври в Бърдо край Кран в Словения, ще се състои среща на върха между ЕС и лидерите на Западните Балкани. Със сигурност в дневния ред ще бъде включен и въпросът за интеграцията на Северна Македония в ЕС. Не вярвам в декларацията, която се готви след официалния обяд, проблемите с България да бъдат споменати. Ясно е обаче, че в кулоарите ще има натиск. Този натиск идва и от Америка.

Нека да припомня за читателите на ПИК какво каза Мадлин Олбрайт: "Българското вето за Северна Македония е трагедия и този въпрос трябва да се повдигне в Брюксел"; македонският президент Стево Пендаровски в интервю в македонска медия в прав текст заяви: "Виктория Нюланд ще помогне на Македония"; човекът на Сорос и негов мозъчен тръст в Европа - Гералд Кнаус, пък каза, че е много тъжно нашето поведение и изобщо да не си въобразяваме, че нашата трактовка за Македония за историята в последните 100-150 години ще бъде възприета. А и един нов герой се появи в последно време, голям началник от Америка, с име Габриел Ескобар, който доста безцеремонно ни каза, че поведението ни спрямо Северна Македония е грешка и трябва да го коригираме.

Аз не знам и кой ще отиде на срещата на върха на 6 октомври. Би трябвало това да е премиерът Янев и да обясни, че според българската Конституция и решение №20 от 1992 г., служебният кабинет не може да решава такива въпроси, важни за страната. Вероятно той няма да отиде, а ще отиде Радев. Радев може да представлява България в международните отношения - така е по Конституция. Но пак по Конституция, той не може да упражнява външната политика и затова трябва ясно да каже, че няма мандат да взима отношение по въпроса. 

Добре е, че преди тази среща, ще има среща на ЕНП. Там Борисов, като лидер на ГЕРБ, като човек, който осъществи първата среща ЕС-Западни Балкани през 2018 г. и получи адмирации от Меркел, че може да е модератор на Западните Балкани, получи адмирации от Алексис Ципрас, че може да председателства ООН, адмирации от Еди Рама, че е Меркел на Балканите, да обясни всичките тези конституционни положения, че не може да се очаква до Нова година от България продължаване на сагата с Македония по простата причина, че няма да имаме легитимно избрано правителство, което може да има мандат да взима стратегически решения по външната политика на България, които след това да бъдат потвърдени от българския парламент.

Със сигурност Борисов, който е добре запознат в темата и благодарение на когото Северна Македония влезе в НАТО, ще им обясни, че сме направили достатъчно за Македония - и с признаването й първи, и с това, че д-р Жельо Желев спомогна и Русия да я признае и т.н.. Бойко направи много за Македония, сега македонците да извървят своя път.

Интересно, че се опитват да ни внушат колко важно за България, е влизането на Северна Македония в ЕС. Аз пък мисля, че по-важно е влизането на Сърбия в ЕС. Ето, преди седмица, разходих десетима българи из Будапеща - те бяха дошли на Световното ловно изложение, което е в унгарската столица. Ами те бяха чакали с часове на сръбско-унгарската граница с гастербайтерите. Пътят на България за Централна и Западна Европа не минава през Скопие, а през Белград.

Ама начилниците от Брюксел и Америка мълчат за сърбите заради Косово. Защо Сърбия да признава Косово, след като то не е признато от Гърция, Румъния, Словакия, Кипър, Испания? И няма да бъде признато. Ти как виждаш румънците да признаят Косово? Че нали утре двата милиона унгарци в Трансилвания ще поискат самоуправление? Между другото, признаването на Косово, беше голяма грешка на България, при наличието на голямото турско малцинство, което имаме.

- Вашият коментар за изборите в Германия предизвика изключително голям интерес. Вчера прочетох и ваш емоционален пост във Фейсбук - поздравявате Тюрингия и Саксония, както и градовете Лайпциг и Дрезден за изборните резултати. Бихте ли обяснили за нашите читатели защо? 

-  Ако сега, правейки това интервю, ме виждаш на живо, ще видиш сълзи в очите ми. Защото аз изживях велики моменти август-септември 1989 г., когато бях в Будапеща. С очите си видях хилядите източногерманци - повечето млади, някои и със семействата си, дошли на екскурзия в Будапеща и отказващи да се върнат в комунистическото ГДР. Те бяха притеснени да не бъдат екстрадирани от унгарските власти. Нямаха вече пари, ядяха варена царевица за 7 форинта, а вечер спяха на остров Маргит. Унгарците обаче, като велик народ, отвориха границата с Австрия и тези хиляди източногерманци през глава хукнаха зад Желязната завеса. Там ги чакаха техните близки. Така падна първата тухла от Белринската стена.

Само два месеца по-късно, точно в Дрезден и Лайпциг, стотици хиляди излязоха по улиците и скандираха "Ние сме народът!". Това подпали искрата и Берлинската стена падна.

Младите читатели на ПИК да знаят - източногерманците бутнаха Берлинската стена. И както казва Виктор Орбан: "Ако чакахме на Западна Европа и не бяхме излезли по улиците, още щяхме да сме в СИВ и Варшавския договор".

Защото, когато източногерманците свалите Берлинската стена, Геншер, заедно с великия обединител Хелмут Кол, бяха в Полша на посещение, Меркел - в сауната. Влиза Меркел в сауната, има Берлинска стена. Излиза от сауната - няма Берлинска стена. Заминават Геншер и Кол за Полша - има Берлинска стена, връщат се - няма Берлинска стена. 

Жителите на Източна Германия, особено тези на Дрезден и Лайпциг, имат историческа заслуга за бутането на стената. И сега точно тези хора, които се бориха срещу комунизма, 32 г. по-късно, с бюлетината, се противопоставиха на неолиберализма. "Алтернатива за Германия" спечели в Саксония - това са градовете Дрезден, Лайпциг, Кемниц (бившият Карл-Маркс Щадт), Цвикау, с изключително убедителен резултат победиха партията и на Меркел, и тази Шолц. Победи и в Тюрингия, където са Йена, Гота и Ерфурт.

Това показва, че тези градове не искат неолибералния гнет, джендър-идеологията, мигрантите, гей браковете, гей осиновяванията и подобните щуротии. Те искат християнски ценности, етническа хомогенност, традиционното семейство и се противопостяват на африканизацията и ислямизацията на Европа. Това е голям пробив на източногерманците на тези избори.

- Много се коментира забавянето на ГЕРБ с обявяването на кандидата им за президент. Има и критики, някои представители на партията пък казват, че всичко това се прави по тактически съображения. Завъртяха се и много имена. Какво е вашето мнение по въпроса? 

- Право на ГЕРБ си е да си прави каквато тактика намери за добре. През 2016 г. им видяхме тактиката. В резултат на тази тактика се стигна до това Радев да ни е президент и да млати юмрук пред президентството.

Аз считам, че забавянето е огромна грешка. Първо, това е подценяване на институцията, каквато е президентската. Второ, поставя в крайно неудобно положение кандидата на ГЕРБ, който и да е той, защото му се скъсява възможността за дебат и участие в кампанията. Хората в другите страни месеци преди изборите издигат кандидата си. Избира се държавен глава в крайна сметка, а не лукова глава.

Най-лошото е, че наистина се завъртяха много имена. То няма вече лекар, който да не беше завъртян, вчера пък някой завъртя и царя, днес Райчев каза, че трябвало да е млад човек. Не знам колко трябва да е млад, но трябва да има навършени 40 години. 

За мен е важно ГЕРБ да издигне добър кандидат, защото всеки друг, различен от такъв, може да повлече цялата партия на изборите. 

Засега от издигнатите кандидатури аз се радвам, че е Краси Каракачанов. Мисля, че в едно предизборно студио, той ще покаже, че познава отлично македонския въпрос, познава и е противник на джендър-идеологията, която европарламента ни налага, както и опитът да ни се наложат мигрантски квоти. Мисля, че с участието си, той ще може да доведе допълнителни гласове на ВМРО и моята прогноза е, че тази партия ще влезе в следващия парламент. Аз ги поздравявам, че 4 години подпомагаха ГЕРБ в управлението и при взимането, и с моя глас, при стратегическото решение да не се приема Истанбулската конвенция и Глобалния пакт за мигрантите на ООН и се радвам, че партията на ВМРО подкрепи петицията на новия европейски консервативен алианс, начело с Орбан, в който са Качински, Салвини, Льо Пен и Мелони, за националната държава, за историческата памет, традиционния брак и национален суверенитет.

Прав е Орбан, който каза на завършилия в Унгария Световен демографски форум, че Западна Европа е ритнала своето бъдеще: “Западът си ритна бъдещето. Ритна го, защото ритна християнството“. България трябва да следва тази политика.

- Върти се името на Симеон ll като евентуален кандидат, издигнат от инициативен комитет. Вие, заедно с проф. Александър Чирков и Асен Ошанов, сте тримата, които изготвяте програмата за триумфалното завръщане на царя на 25 май 1996 г.

- Да, точно така. Първо на 18 декември 1995 г. в хотел "Клариджис" с Асен Ошанов, а после в хотел "САС Радисън" на 2 февруари 1996 г. във Виена, аз, Ошанов и проф. Чирков, изготвихме програмата за царското завръщане и убедихме царя, че Асен трябва да е координатор.

Симеон ll в настоящата ситуация на разнебитена държава, държава, в която летят размахани юмруци, говори се за болонки, говори се за медузи и дебели задници, би бил идеалният действащ държавен глава. Царят, при цялото си битие на цар в изгнание, на министър-председател на България, никога в живота си не е казал лоша дума срещу наш сънародник както в страната, така и в чужбина. Вярващ християнин, той беше наричан от всички западноевропейски и централноевропейски политически лидери Мистър Европа.

Има обаче един проблем. Българският държавен глава не се избира от парламента, както е в Унгария, както е в Италия, а в мажоритарен двубой. Дали на 84 г. Симеон ll може да влезе в такъв е въпрос, който аз не мога да преценя.

- А как ще коментирате и евентуалната кандидатура на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков? Неговото име също се споменава в публичното пространство...

- Нещата около кандидатурата на ГЕРБ за президентските избори станаха комични. Не искам повече да коментирам тази тема. Понеже се свършиха всички кандидати у нас, предлагам да се издигне папата. 

Аз за Румен Радев няма да гласувам, но няма да гласувам и за неолиберал.

- Стана и ясно, че българката Клара Добрев, ще е основният опонент на Виктор Орбан на изборите в догодина в Унгария. Какво ще кажете затова? 

- Да, натам отиват нещата. Тя е половин българка, от комунистическа фамилия. По унгарска линия тя е внучка на Антал Апро. Антал Апро е член на Политбюро на Унгарската социалистическа партия. Близък съратник на Янош Кадер. И още нещо. През 1956 г. той заклеймява въстаниците като фашисти, а после в парламента тържествено заявява, че е екзекутиран Имре Наги - демократичният тогава министър-председател на Унгария.

Силно се съмнявам, че съпругата на Ференц Дюрчан, който нарече народа си "шибан" и призна, че го е лъгал сутрин, обед и вечер, може да катурне Орбан. Интересно е, че по нареждане на Сорос, за първи път в историята може би на Европа, ще има само две партийни листи. Едната е на Виктор Орбан и ФИДЕС, а другата - на всички останали партии в една листа, само и само той да бъде победен. Мисля, че Виктор Орбан ще спечели победа не с 2/3, но ще победи с 50+1 и това ще е за доброто на унгарския народ. Цялата унгарска провинция е с Виктор Орбан.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за вторник: Меркурий продължава своето ретроградно движение, Везните да внимават с финансовите документи САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за вторник: Меркурий продължава своето ретроградно движение, Везните да внимават с финансовите документи
ПИК TV x
Бесен екшън в парламента - преследват ген. Атанасов с въпроси за Живко Коцев (ВИДЕО) Бесен екшън в парламента - преследват ген. Атанасов с въпроси за Живко Коцев (ВИДЕО)
ново
Днес: 127
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК