Георги Марков пред ПИК: Правната нула Христо Иванов е слънчасал и лъже. Плевнелиев дължи извинение, че направи това недоразумение министър

Акценти

Георги Марков пред ПИК: Правната нула Христо Иванов е слънчасал и лъже. Плевнелиев дължи извинение, че направи това недоразумение министър

383869
на 30.07.2024
Георги Марков пред ПИК: Правната нула Христо Иванов е слънчасал и лъже. Плевнелиев дължи извинение, че направи това недоразумение министър
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Измененията в Конституцията, касаещи съдебната система, служебната власт и възстановяването на някои от правомощията на президента, продължават да са в центъра на медийния интерес.

препоръчано

Специално за ПИК и Соня Колтуклиева ситуацията коментира бившият конституционен съдия Георги Марков.

СК: След като КС отмени промените в Конституцията за съдебната реформа, съчинени от Христо Иванов, той нададе вой. Оправдавайки се, обвини тълкувателно решение #3 от 2003 година на Конституционния съд и обяви, че главният прокурор Никола Филчев го е писал. Вие бяхте член на състава на КС, постановил решението. Каква е истината?

ГМ: Правната нула Христо Иванов е слънчасал и лъже. Това е безсрамие! Васко Гоцев се е обърнал в гроба. Той беше докладчик и написа мотивите. Решението беше постановено с внушителното мнозинство от 9 срещу 2 съдии. Самият Гоцев беше един от най-добрите адвокати цивилисти от 70-те, 80-re и 90-те години на миналия век. Добър правосъден министър в кабинета на Иван Костов беше. Аз му бях стажант. Много съм му благодарен, че през 1987 г. ми намери работа като юрисконсулт в Столичната община - Ленински районен народен съвет. Васко ми беше семеен приятел и беше безпартиен преди 10 ноември 1989 година.

Президентът Росен Плевнелиев дължи извинение за това недоразумение Христо Иванов, когото направи министър. От “Америка за България” му го набутаха и той го завеща на Бойко за правосъден министър. Но Бойко го нарита в “Панорама” и го изгони като министър.

СК: Конституционните съдии се разделиха 6 на 6 и орязването на правомощията на президента останаха. Наталия Киселова твърди, че Десислава Атанасов не е трябвало да участва в гласуването. Така ли е, според Вас?

ГМ: Всеки съдия, който е бил депутат, може да се озове в ситуация да се произнася по закон, за който е гласувал в парламента. Аз навремето станах най-младият конституционен съдия в качеството на депутат, президентът Жельо Желев ме назначи. И гласувах в КС по закона за земята, който бях гласувал в Парламента. Тази Киселова се е фиксирала върху Десислава, понеже е хубава жена.

Ама аз да Ви кажа за Константин Пенчев, дето гласува, че Истанбулската конвенция е готина. Този човек дойде в обществения живот от нищото. Той за демокрация не се е борил, а я е наследил. Стана депутат на гърба на портрета на Царя. На портрета, защото не беше виждал Царя на живо, а Величеството него пък съвсем. Стоян Ганев го пробута на Симеон Втори, довлече този Пенчев в НДСВ. После стана безличен шеф на ВАС, по-после още по безличен Омбудсман, ГЕРБ го прати в КС да отвори място за Мая Манолова от Костинбродската афера да ни стане защитник.

Този същия Пенчев беше с решаващ глас в КС през 2020 г. да обърне палачинката и промени тълкувателни решения от 1995 г. Това е българският преход: някой си Пенчев отменя Живко Сталев.

СК: Вие смятате, че Виктор Орбан ще бъде вицепрезидентът на Доналд Тръмп в Европа. Защо?

ГМ: Защото е истина! Единственият европейски политик, когото Тръмп непрекъснато споменава, е Орбан. При това два пъти прие в дома си Виктор. Тръмп каза: "Той е умен, смел у брилянтен". Други политици от Европа Тръмп не споменава и със сигурност ги ненавижда - с право.

Неслучайно Форумът на Консерваторите СPAC се провежда трета година в Будапеща с модератор Виктор Орбан. Само той публично защити Тръмп от съдебната политическа разправа, сравнявайки я с комунизма.

Никой не обели дума в защита на Тръмп от останалите западни лидери.

На 5 ноември човечеството навлиза в нова ера - Ерата на Тръмпизма с Триото Тръмо-Ванс-Орбан. И новина, специално за ПИК. Доналд Тръмп се обади по телефона на Виктор Орбан и го помоли да поздрави публиката в Тушваньош, Трансилвания, където Орбан говори в събота сутрин пред хиляди местни унгарци на традиционната си среща с тях. Именно тук през 2014 г. Орбан заяви, че се отказва от либералната НЕдемокрация и ще прави успешна нелиберална демокрация.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса
ПИК TV x
ЕКШЪН В ПИК TV! Колтуклиева издирва под дърво и камък Доган. Съобщиха на Сокола, че журналистката го чака пред превзетата централа, а той отговорил, че... (ВИДЕО) ЕКШЪН В ПИК TV! Колтуклиева издирва под дърво и камък Доган. Съобщиха на Сокола, че журналистката го чака пред превзетата централа, а той отговорил, че... (ВИДЕО)
ново
Днес: 85
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК