Георги Марков пред ПИК: Този парламент е обречен, а времето на Радев изтича! Гешев ще си кара спокойно мандата. Разбирам го Янаки Стоилов - няма да си ритне бъдещата трудова книжка като конституционен съдия

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Георги Марков пред ПИК: Този парламент е обречен, а времето на Радев изтича! Гешев ще си кара спокойно мандата. Разбирам го Янаки Стоилов - няма да си ритне бъдещата трудова книжка като конституционен съдия

275541
на 20.07.2021
Георги Марков пред ПИК: Този парламент е обречен, а времето на Радев изтича! Гешев ще си кара спокойно мандата. Разбирам го Янаки Стоилов - няма да си ритне бъдещата трудова книжка като конституционен съдия

Последвайте ни в Google News Showcase

Новият парламент започва работа в сряда. След оттегления проект за кабинет на Слави Трифонов, въпросите кой ще управлява и ще може ли да се постигне стабилно парламентарно мнозинство, отекват все повече без отговор.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

В същото време се внесе и искане за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

България е на прага да бъде връхлетяна от четвърта вълна от китайския вирус. Вместо здравната система да се подготвя за нея, служебният здравен министър на Румен Радев, непрекъснато уволнява директори на болници.

С горещ анализ на всичко случващо се, а и на това, което предстои на да се случи, агенция ПИК потърси за коментар бившия конституционен съдия и депутат Георги Марков.

- Г-н Марков, вие сте с голям парламентарен опит - депутат във Великото, в 36-ото и в 44-ото Народно събрание, конституцонен съдия сте. Предрекохте избори до дупка. Вече едните се състояха, но как виждате новия парламент, който започва работа в сряда и възможностите му да състави правителство?

- Този парламент е априори обречен. Не се изисква човек да разбира много от политика, за да не види, че той е с най-ниската обществена подкрепа и легитимност от началото на прехода. Над 60% от българските граждани не гласуваха за този парламент, което само по себе си, го поставя в много неизгодно положение като институция. 

Трябва да добавя, че за първи път в новата ни история, победилата партия взима комичните 650 000 гласа. Казвам - не, че просто партиите паднаха под 1 млн. гласа, а победилата взима едва 650 000. Някога, в зората на демокрацията, с тия гласове, едвам щеше да се влезе в парламента...

Реланият резултат на Трифонов от 100% избиратели е неповече от 10% подкрепа. Какво правителство на малцинство ще прави? А крехката му "победа" се дължи на нашенците от "Лондонистан на Хан" (така каза великият президент Доналд Тръмп по време на ислямския терор в Лондон преди години).

Българската избирателна система е крайно непродуктивна. Например, ако изборите бяха проведени по унгарската избирателна система, която от 199 народни представители - толкова са унгарските депутати, след като Виктор Орбан намали броя им от 386 на 199, една част се избират пропорционално, но при граница 5% за партия и 10% за двупартийна коалиция и 15% за трипартийна. В такъв случай партии, като БСП, ДеБъ и тази на Мая, нямаше да влязат по пропорционалната листа. В останалите мажоритарни 106 мандата в Унгария, депутати щяха да вкарат Слави, ГЕРБ, ДПС в етническите райони и може би ДеБъ в някой от софийските едномандатни райони. Затова 30 години унгарците не са правили предсрочни избори и там са "Мерцедес", "Ауди", "Сузуки", "Опел", отскоро и БМВ, а ние ще си чакаме някакви електро таратайки от Ловеч.

Трябва да отбележа, че е безпрецедентно лидерът на уж победилата партия да откаже да стане премиер, каквато е европейската практика. Той отказа, защото не може и не го бива. И на вскичкото отгоре, каквото е направил или казал, все се отмята от него. Първо предложи мажоритарни избори, отказа се от тях. След това даде интервю във френския "Льо Монд" с цел да получи международна популярност. След като се оля се отрече, че е давал такова интервю. Накрая гръмогласно и публично, с картинки и фотосесия, излъчи правителство от което дни по-късно се отказа - пак с брифинг, на който той не присъстваше, а прати някакъв Африкански и някакъв друг екземпляр.

Е, Иво, ако това ще е парламент - здраве му кажи!

- Според вас, трудно ще се състави правителство, правилно ли разбрах?

- Правителство от пръв поглед няма как да се състави освен, ако някоя от партиите ГЕРБ, БСП и ДПС, направи щуротията да подкрепи такъв кабинет под надслов "Програмен", "Спасителен", "Експертен". Всъщност, за ДПС няма да е кой знае какво самоубийство, ако подкрепи такъв кабинет, защото електоратът е етнически. Тежко на това правителство, дето решаващи ще бъдат гласовете на ДПС.

Възможно е американското посолство да упражни натиск да има такъв кабинет. Въпросът е, че той не може да управлява добре и дълго време по простата причина, че няма силен парламентарен гръб. Според мен, сме обречени на избори до дупка.

- Има искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев поради това, че системно уронвал престижа на прокуратурата, внесено от министъра на правосъдието Янаки Стоилов. Вие имате и конституционен опит, как ще го коментирате?

- Не съм познавал Янаки Стоилов като шегаджия, но се оказа, че е такъв с това предложение. Значи, г-н Гешев нарушава престижа на прокуратурата, а г-н Лозан Панов не нарушава престижа на съда. Г-н министърът нито е глух, нито е сляп. Нима не е чул, че Лозан Панов, пред цяла България, направи политически коментар на ституацията в страната, което е абсурдно да прави магистрат, който по принцип, трябва да говори само с решенията си.

Нима г-н министърът не знае, че Лозан Панов отиде на митинг в Полша срещу управлаващата партия "Право и справедливост“ - нещо, което е абсолютно недопустимо. 

Нима г-н министърът не знае, че в чуждестранно списание, наречено "Шпигел", което е под силно влияние на Сорос и на зелените в Германия, г-н Панов даде интервю срещу главния прокурор на България, който е част от нашата съдебна система.

Така че, г-н Гешев ще си кара спокойно мандата. Искането няма да успее. Разбирам го Янаки Стоилов. Като му нареди Радев, няма да си ритне бъдещата трудова книжка като конституционен съдия.

Между другото ме подсещаш да кажа, че ако някой в България, който олицетворява съответната институция и е нарушил престижа й, това е президентът Радев. В ПИК многократно описах поне 10 случая, заради които трябваше да му бъде реализиран импийчмънт. Като почнеш от чудесията, че парламентът трябва да се саморазпусне, а такова нещо българският основен закон не познава и стигнеш до щуротията и небивалицата, изречена от трибуната на парламента, че Народното събрание е навън, на улицата.

Радев направи нещо непростимо. По време на пандемия и чума той си позволи да не свика КСНС и в България да има общо междуинституционално решение за справяне с кризата. Затова сме на това дередже. Станали сме за срам! Последни сме в Европа по ваксинация въпреки, че Бойко осигури ваксини.

- Току-що от Унгария дочух новината, че ще има трета ваксинация. Как ще коментирате това решение на Виктор Орбан?

- Да, вчера Виктор Орбан излезе пред цялата нация да каже, че Унгария, както и Европа, я очакват изключително тежки времена. Затова той намекна, че неговият щаб препоръчва на възрастните хора, есента да започне трета ваксинация (на четвъртия месец след поставяне на втората). Публично той обяви, че първите дни на септември, ще започне кампания с началото на учебната година за ваксинация на децата. Очевидно притесненията от т.нар. нов щам "Делта" са огромни.

Само ще спомена, че Унгария, след Малта, е шампион в Европа по ваксиниране и към момента 5,600 млн. граждани са ваксинирани. Това прави около 56% от населението, но очевидно ще се натисне педалът ваксинацията да обхване още по-големи слоеве от обществото. 

Останах изненадан, когато Орбан посети шефа на Националната банка и показа златния резерв на Унгария. Той заяви, че правителството започва нова стратегия за закупуване на злато - към момента 95 тона, за да може, страната да е готова да се справи с форсмажорни обстоятелства. 

- А считате ли, че сега, ако войната срещу Иван Гешев сега не успее, то тя ще продължи есента?

- Да, считам. Зад различните партии, които се обявиха за партии на протеста, а такъв протест нямаше - протест имаше 1990 г., стоят различни икономически кръгове - кръгът "Капитал", партизаните на Сорос и т.н.. Иван Гешев има един недостатък - повече говори, отколкото действа. Има най-хубавата говорителка от страните в ЕС, нека да я остави тя да говори.

Иво, есента ще се случи нещо много важно. България ще има четирима нови конституционни съдии - един от квотата на президента и това безпорно ще е Янаки Стоилов, един от квотата на съдебната власт, където не изключвам да е Лозан Панов (Иван Григоров, Владо Славов и Румен Янков, и тримата мои добри приятели, като бивши шефове на върховните съдилища, минаха по този път). 

Важното е да се отбележи, че този път двама конституционни съдии ще вкара парламентът. Ще бъде голям майтап, защото активните борци, които ще искат да станат конституционни съдии, хич не са малко. Като почнеш от правната нула Христо Иванов и полуправната нула Наско Атанасов, минеш през соцветеранките Мая и Таня, и стигнеш до Бойко Рашков и адвокат Хаджигенов. От тях всичките може би най-заслужил е Хаджигенов, защото той беше най-яростният въстаник. Докато другите мятаха камъни с ръка, той стреляше с прашка. 

Всички ще са на тръни, защото Слави Трифонов може да им обещае нещо, а после да се отметне. 

Именно наесен ще се решава въпросът е кой ще е новият председател на ВКС, тъй като мандатът на Лозан Панов изтича февруали следващата година.

Чакат ни трагикомични времена. Българските институции са рухнали, персонажите - комични, а държавният глава, слава Богу, според мен, няма да се казва Румен Радев.

- А кога ще са изборите за президент? 

- При всички случаи Конституцията е уредила въпроса. Те не могат да бъдат по друго време освен между 22 октомври и 22 ноември.

Въпрос на чест за демократичната общност в България е Радев да бъде отстранен от президентския пост! Този човек, който нанесе непоправими щети на българската демокрация, тежък удар върху българските институции, е за учебник какъв не трябва да бъде един държавен глава. За съжаление мога да кажа, че той е по-слаб държавен глава от Тодор Живков. Живков не си позволи да размахва юмрук в навечерието на зараждащата се българска опозиция, а и след това не си е позволил да нарече някой от своите съпартийци или политически противници мутри и т.н..

Докарахме се дотук фуражката Радев да опорочи президентската институция. Надявам се, че гражданското общество в България, ако има такова, нали все говорят за него, ще намери достоен кандидат.

Аз анонсирах една възможна личност - Петър Стоянов. И я анонсирах, защото в ситуция на изключително тежка политическа криза, когато бяхме пред гражданска война, качил се на гърба на един висш служител от службите за сигурност, с мегафон, той успокои страстите. Показа се и, че е перфектен юрист. А и през всичките години мога да кажа, че е държавникът в България с най-голям международен опит и задгранични връзки.

- Значи чертаете мрачни перспективи за есента?

- Да, изключително мрачни, защото Радев и този някъкъв-никакъв, наречен д-р Кацаров, поведоха война срещу българското здравеопазване. Уволнени бяха хора, като проф. Тодор Кантарджиев, като проф. Асен Балтов, които бяха героите на първа линия в биологичната война. България ще бъде ударена от четвъртата вълна и ще бъде намерена неподготвена, задари абсолютната неадекватност на служебния кабинет на Радев и отношението му към висши български медици, шефове на болници.

Ще добява и, че се задава мигрантска вълна. В петък вечер гледах по унгарската телевизия интервю с един от най-прочутите френски генерали от запаса - Антоан Фернандес, който е един от тези общо 23 000 военни, които подписаха писмото до Макрон за миграцията на ножа. От Афганистан идват нови вълни. Като гледах как Слави се гавреше със султан Ердоган по време на интервюто си в "Монд", ако ни пусне една-две ампули мигранти, работата ни е спукана!

В петък започва Олимпиадата. Би трябвало войните да спрат. Да се надяваме, че Румен Радев ще спре войната срещу българското здравеопазване.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за вторник: Меркурий продължава своето ретроградно движение, Везните да внимават с финансовите документи САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за вторник: Меркурий продължава своето ретроградно движение, Везните да внимават с финансовите документи
ПИК TV x
Шефът на ДАНС Пламен Тончев пред ПИК: Операцията срещу Паскал започнала преди повече от 8 месеца, Живко Коцев е следен половин година Шефът на ДАНС Пламен Тончев пред ПИК: Операцията срещу Паскал започнала преди повече от 8 месеца, Живко Коцев е следен половин година
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК