Георги Марков припомни за първата победа на СДС над БСП преди 30 г. (ВИДЕО)

Акценти

Георги Марков припомни за първата победа на СДС над БСП преди 30 г. (ВИДЕО)

34010
на 13.10.2021
Георги Марков припомни за първата победа на СДС над БСП преди 30 г. (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Знаковият политик и бивш конституционен съдия Георги Марков припомни първата победа на СДС над БСП, от която изминаха 30 г..

препоръчано

Ето какво пише той на стената си във Фейсбук:

Приятели,
Лятото на ’91-ва, част от 39-те депутати на СДС, напуснали ВНС, започнахме гладна стачка и предизвикахме предсрочни избори на 13 октомври 1991 г. – парламентарни и местни в един ден.

Покойните Стефан Савов и Стоян Ганев, Сашо Йорданов, Венци Димитров и моя милост, обиколихме цялата страна. От Ново село, Видинско до Малко Търново, и от Силистра и Тутракан до Петрич и Сандански. Залите бяха препълнени до счупване, пееха се незабравимите сини песни, с нас идваха и проф. Михаил Неделчев, проф. Елка Константинова, Еди Сугарев, Златка Русева и легендарният проф. Александър Чирков.

На 1 септември ’91-ва година направихме невероятна синя вечер в Спортната зала на Варна, колкото вътре – три пъти повече останаха навън, море от хора. Голямата поетеса Блага Димитрова я описа във в-к „Демокрация“ като „лъвска синя вечер“. На Гребния канал в Пловдив беше дошъл почти целият град да изпее „Комунизма си отива“. На 11 октомври, ден преди изборите, на „Орлов мост“ запълнихме пространството от Перловската река до „Феята“ – няколкостотин хиляди предчувстваха победата /трибуната този път беше близо до ресторант „Дълбок зимник“ на Руски/.

Така на 13 октомври нанесохме първото поражение на БСП с 2 млн. гласа, макар че 3 седесета с тирета ни взеха 10% от гласовете. Спечелихме 23-ма кметове в окръжни градове, в това число и в червени крепости.
Дни по-късно България за първи път се събуди с правителство без комунисти – това на Филип Димитров.

Победихме с малко и управлявахме за малко, защото ДПС обърна палачинката. Но успяхме да направим най-успешната реституция в Източния блок. Официално започнахме да празнуваме Коледа и Великден, а май ’92-ра бяхме приети в Съвета на Европа.

Горд съм, че бях в най-първата редица на СДС при тази победа и с мой закон декември ’91 върнах 150 хиляди магазини на собствениците им – всички ресторанти, магазини и кафенета по бул. „Витоша“ са рожба на моя закон.
Благодаря на Евгений Михайлов, че е запаметил кадри от последния предизборен митинг от 13 октомври 1991 г.

Вижте ги:

Сподели:
Бомба x
Причини да се чувствате като в капан във връзката си Причини да се чувствате като в капан във връзката си
ПИК TV x
Проф. Герджиков за провала на Радев и хората му: Действията на правителството са плод на паника, страх и некомпетентност (ВИДЕО) Проф. Герджиков за провала на Радев и хората му: Действията на правителството са плод на паника, страх и некомпетентност (ВИДЕО)
ново
Днес: 85
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това