Георги Марков с гореща прогноза пред ПИК кои две партии могат да направят европейско правителство след изборите: Радев може да ни управлява еднолично до 2025 г.

АВТОРСКИ НОВИНИ

Георги Марков с гореща прогноза пред ПИК кои две партии могат да направят европейско правителство след изборите: Радев може да ни управлява еднолично до 2025 г.

148153
на 03.09.2022
Георги Марков с гореща прогноза пред ПИК кои две партии могат да направят европейско правителство след изборите: Радев може да ни управлява еднолично до 2025 г.
Автор:   ПИК

Един от най-добрите политически анализатори и бивш конституционен съдия Георги Марков коментира ексклузивно пред агенция ПИК потенциалната възможност за следизборна коалиция. Марков сподели опасения, че Румен Радев може да управлява България до 2025 г. и обяви края на еднополюсния свят със започването на съвместни учения с участието на Русия, Китай и Индия.

препоръчано

С бившия конституционен съдия разговаря Ивайло АТАНАСОВ:

- Г-н Марков, много се говори, че след изборите ще се стъпи на евроатлантическите ценности като допира точка за ново правителство. Вие имате огромен политически опит, кои са потенциалните играчи? 

- От участниците в предстоящите избори има само две партии. ГЕРБ и ДПС. ГЕРБ е най-европейската партия. Тя е член на най-голямото европейско политическо семейство. Лидер на партията е старейшина на ЕНП. Бойко е най-дълго управлявал, в сравнение с останалите лидери и е с три мандата като премиер. Той проведе блестящо европредседателство, а Меркел го посочи като модератор за Балканите. Беше любимец на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Орбан пък го награди на 30 ноември 2016 г. с най-високото унгарско отличие. Публикувал съм в ПИК автентични оценки и суперлативи за Бойко от Саркози, Берлускони, Ципрас... Бойко помири в Евксиноград лидерите на ЕС със султан Ердоган.

ДПС игра решаваща роля при влизането ни в НАТО. Моят приятел Мони Паси и Негово Величество Симеон ll обраха овациите. Но НДСВ имаше само 120 депутати и без ДПС царско правителство просто нямаше да има. ДПС осигури парламентарното мнозинство цели 4 години, за да влезем в НАТО, макар и по български - без референдум.

- Пропуснахте ПП, които доскоро ни управляваха...

- Te не са партия, а НПО на “Америка за България“ и партизани на Сорос. Те ни бяха натрапени от американските неолиберални с цел да свършат определени работи. За няколко месеца те успяха да направят България колония на Байдън, т.е. на половин Америка, защото другата половина е с Тръмп.

Формулата евроатлантически ценности няма да е популярна за много българи, които виждат в тези ценности третия пол, джендър идеологията, разрушаването на традиционното семейство, неконтролирана миграция и най-лошото - войните в Сърбия и Ирак.

В ситуацията, в която е България, мотото трябва да бъде правителство на националното спасение с участие на всички. Месеци ни делят от национална катастрофа.

Лани, на 4 април, щом видя патовия резултат, победителят Борисов публично призова партиите да сложат картите и експертите си на масата в името на България. Защото не са важни толкова процентите на победителя, а обществената му подкрепа. От изборите до дупка, които предрекох, вече няма партия, която може да си докара 1 милион гласа. С 600 000 гласа победителят няма да е достатъчно легитимен мандатоносител и е обречен на коалиция, понякога дори на коалиция с коалиции от партии.

Предварителният отказ на всяка партия да се коалира с друга обрича България на де факто президентска република с дълги президентски управления и служебни правителства. Накрая, също де факто, без референдум, а чрез неучастие в парламентарните избори ще станем практически президентска република и Радев ще ни управлява до 2025 г.. Той е наясно с това и вече анонсира най-печелившата теза - неучастие на България във войната.

- Чуват се и гласове да се махне служебното правителство...

- Ще останат гласове в пустиня, защото трябва Велико Народно събрание, но политическата и партийна криза изключват България да може да излъчи квалитетно ВНС, като 1990 г., когато хората не ходеха на кино, театър и мач, за да гледат дебатите до 3 часа през нощта. Има тежък дефицит от личности.

- Има упреци, че служебното правителство надвишава компетенциите си.

- Има тълкувателно решение от 1992 г. на Конституционния съд, в което е казано, че служебното правителство не може да взима стратегически решения, а трябва да подготви изборите и да осъществява текущото управление.

Държавата ни институционално е толкова разнебитена, че няма кой да осигури върховенството на основния закон. Самият Конституционен съд работи с 10 вместо с 12 съдии и парламентът не попълва състава ми с двама съдии. Българското Народно събрание отказва да изпълни конституционното си задължение. Това е безсрамие и показва, че държавата България, не функционира като правова.

- Волен Сидеров каза пред ПИК, че Унгария е сключила договор за доставка с “Газпром“. Какво е положението там към момента?

- С Волен сме приятели от 1991 г., когато беше главен редактор на в. “Демокрация“. Чуваме се понякога. Много верни неща каза в интервюто.

Унгария има договор с “Газпром“ за 15 години до 2036 г. Новото е, че сключи допълнителен за още 50 милиона кубически метра на ден. На 25 август напълни и петте си хранилища. Междувременно е в ход строежът на 3 и 4 блок на АЕЦ “Пакш“, които ще влязат в действие през 2030 г.

Вчера излезе проучване, че 78% от унгарците, подкрепят Орбан в енергийната му политика. Съвсем нормално. Бензинът например си стои на ниво октомври миналата година - 480 форинта (1 евро е 400 форинта).

- Вие пръв съобщихте, че ще има съвместни военни учения на Русия, Китай и Индия. Започнаха ли те?

- Ученията започнаха в четвъртък. Налице е колосален военен съюз между Китай, Индия и Русия. Светът от 1 септември 2022 г. вече е друг. Еднополюсният свят почина. Самите учения са в Индия с участието и на други страни като Беларус, Казахстан, Сирия, Алжир, Таджикистан, Монголия, страни от Латинска Америка.

- В последния си пост във Фейсбук оприличихте предстоящата есен с есента на 1989 г.

- Да, на 9 ноември 1989 г. източногерманците въстанаха срещу комунизма и бутнаха Берлинската стена, сега на 8 ноември Тръмп ще свали крепостта на неолибералите прогресисти-комунисти. 

В Европа ще има студ, мрак, липса на топла вода, улично осветление и фалити. Ще има бунтове и падане на правителства като круши. Санкциите срещу Русия са най-грешното политическо решение на Запада след Втората световна война. Удариха икономиката и всекидневието на хората. Ще се живее скотски, до въшлясване, без къпане и пране.

Америка и Русия си свършиха работата. Съсипаха Европа чрез война на гърба на украинския народ.

- Как гледате на атаките към директора на БНТ Емил Кошлуков от Пролет Велкова от СЕМ?

- Кошлуков е легенда. Политически затворник отпреди 1989 г. Направи най-голямото студентско шествие на 2 март 1990 г. срещу комунистическия режим. На 14 декември 1989 г. десетки хиляди софиянци подкрепихме студентската жива верига на Емил и свалихме чл. 1 от Живковата Конституция.

Ако на 7 юни 1990 г. на митинга на СДС някой беше казал, че някаква кака на Сорос ще се гаври с Кошлуков, щяха да я закачат на орлите на Орлов мост и можеше да си виси там.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
22-годишен мъж счупи рекорд, като пи в 67 кръчми за 24 часа 22-годишен мъж счупи рекорд, като пи в 67 кръчми за 24 часа
ПИК TV x
ЕКШЪН В ПИК TV! Промяната паркира автобуса пред Св. Александър Невски, на Чаталджа го удариха на пиене и ядене (НА ЖИВО/ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ЕКШЪН В ПИК TV! "Промяната" паркира автобуса пред "Св. Александър Невски", на "Чаталджа" го удариха на пиене и ядене (НА ЖИВО/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 216
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това