Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК: Семейно-приятелската връзка става монолитен модел на управление. Прецедент е вътрешен министър да воюва с опозиционните партии

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК: Семейно-приятелската връзка става монолитен модел на управление. Прецедент е вътрешен министър да воюва с опозиционните партии

113722
на 12.01.2022
Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК: Семейно-приятелската връзка става монолитен модел на управление. Прецедент е вътрешен министър да воюва с опозиционните партии

Политическата картина у нас е нажежена по традиция до червено. Ожесточена война между ГЕРБ и вътрешния министър Бойко Рашков се води в момента. Опозицията скача срещу правителството, че назначава роднини във властта. Кабинетът не отговаря на обвиненията.

препоръчано

Цените скачат и, според експерти, ще продължат да вървят нагоре.

Потърсихме анализатора Георги Харизанов за коментар.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Как ви се виждат тези роднинско-приятелски връзки във властта, г-н Харизанов?

- Това не е новина. Тази приятелска връзка върви още от 2014 г. Повечето са намесени в сделката за индустриални зони на Кирил Петков и компания. Избирателите са затворили едно око, само и само да не изберат ГЕРБ. Сега тепърва ще се види дали тази нагласа ще продължи.

Семейно-приятелската връзка става монолитен модел на управление. През лични контакти минават изборите във възлови места в парламента и се стига до правителството. 

- Допускате ли вероятността назначаването на приятели и роднини да е заради доверието? Колкото по-близки са ти хората, с които работиш, толкова по-сигурен се чувстваш?!

- В установените демокрации това го има. С някого ставаш семеен приятел и го пращаш посланик, правиш го министър и така нататък. 

Но при нас не стоят така нещата. Във Великобритания, например, неслучайно няма закон за конфликт на интерес. А в България има. Колкото по-бедна е една страна, толкова по-голям е рискът от конфликт на интереси.

- Как виждате развоя на другия основен сюжет от политическата ни действителност - войната между ГЕРБ и Бойко Рашков?

- Не виждам ГЕРБ да воюват, защото нямат инструменти да го правят. Война е да влезеш през нощта в дома на кметицата на Симеоновград, например, и да не дадеш възможност на мъжа й да се облече. 

Това е прецедент - вътрешен министър да воюва с опозиционните партии. Надявам се хората скоро да разберат за какво става дума.

- За какво става дума?

- МВР министърът води война лично срещу опозицията. Мобилизирал е всички сили и упражнява репресии.

- ГЕРБ казвате, че не води война. Но заплашва Рашков със съд?!

- В съда се търси справедливост. Ние досега не сме видели доказателства за нито едно от неговите обвинения.

Явно Рашков не се чувства длъжен да показва доказателства. 

- На фона на цялата ситуация цените растат...

- Правителството зле се справя, ако въобще се справя с ценовия шок. Инфлацията не е само проблем в България. 

Държавата има обаче инструменти, с които да противодейства на всичко, което се случва. Външните пазари вдигнаха тока. А нашето правителство не прави нищо. Това е всеизвестен и всевиден факт. Хората ги чака голямо поскъпване на живота.

Държава се управлява трудно, когато няма силно изявено лидерство. 

Сподели:
Бомба x
МАЛЪК ПОМОЩНИК: 10 комплимента, които мъжете примират да чуят МАЛЪК ПОМОЩНИК: 10 комплимента, които мъжете примират да чуят
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Николай Бареков с горещ коментар за гей скандала с Киро, семействата и любовниците в кабинета: Управлява ни един малоумник, който отиде в Брюксел да плюе по врага на Прокопиев - Делян Пеевски (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Николай Бареков с горещ коментар за гей скандала с Киро, семействата и любовниците в кабинета: Управлява ни един малоумник, който отиде в Брюксел да плюе по врага на Прокопиев - Делян Пеевски (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 148
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това