Вход
София
Времето в София 16 o C

Георги Харизанов само в ПИК и "РЕТРО": Иван Гешев и калните борби

Георги Харизанов само в ПИК и "РЕТРО": Иван Гешев и калните борби

на 03.08.2019
98149
39
Георги Харизанов само в ПИК и "РЕТРО": Иван Гешев и калните борби

Каква изненада: калните борби започнаха. И да, въпреки декларираното си нежелание да се кандидатира за главен прокурор и да влиза в тях, Иван Гешев вече е дълбоко затънал. Номиниран единодушно от прокурорската колегия на ВСС, поне за мен – изненадващо (говореше се, че фаворит е една от заместничките на Сотир Цацаров), Иван Гешев моментално се превърна в мишена на поредица от атаки, протести и безброй коментари.

В каквато мишена (особено на тези политици и тези медии, инициирали анти-Гешев вълната) би се превърнал всеки, номиниран от сегашното „статукво“ във ВСС. Което е избрано от сегашните магистрати и сегашните парламентарни сили, а не от НПО сектора и извънпарламентарните такива. Сякаш, видите ли, има нещо по-закономерно от това.

Защо мишена? Защото избраният ще стане всесилен. Ненаказуем. Недосегаем. И да, това е проблем. Огромен проблем. Не на личността, а на институцията. И след като Бойко Борисов преди време обяви, че реформи ще се правят „след Цацаров“, вече е време този разговор да се поднови. Защото демокрацията и системата на разделение и взаимен контрол на властите изключват точно това – някой да бъде всесилен, недосегаем и ненаказуем. Както и да се казва.

Но да се върнем на самия Иван Гешев, след като разговорът така свирепо се персонифицира.

Защо е подходящ за главен прокурор? Защото е номиниран единодушно от цялата прокурорска колегия, оценила по този начин работата и кариерата му до момента. Всичко друго е субективно – симпатичен или не, учил в достатъчно престижен университет или не, дипломатичен в изказа си или прекалено остър и ненужно откровен. Въпрос на вкус, както се казва. Но без значение.

Защо не е подходящ за главен прокурор? За момента ми е трудно да отговоря на този въпрос. Не разбрах защо е „неприемлив“ за определени политици, нито пък защо се заговори за някаква диктатура в случай на избирането му. Може би на противниците на кандидатурата му им е нужно още време да формулират тезите си, но за момента нищо от горното не звучи сериозно. Да, кандидатът би могъл да е с по-престижно образование, по-фин изказ и по-лицемерно поведение. Но това също не са аргументи, с които процедурата по избор на нов главен прокурор да бъде определена като опорочена и с които да се иска оттеглянето на Гешев от нея.

Какви позитиви е натрупал? Лично за мен – липсата на какъвто и да било респект от нечие богатство, социален статус, медийна мощ или политическо влияние. И макар повечето от шумните дела на специализирана прокуратура да са още на фаза разследване и твърде далеч от окончателни присъди, голяма част от обществото симпатизира на това. На смелостта и несъобразяването с измислени авторитети.

Какви негативи е натрупал? Знаковото дело „КТБ“ може да се превърне в огромен такъв, в случай че разследването в съдебна фаза не бъде доведено до край и в случай че не се стигне до осъдителни присъди. Освен това острото политическо говорене и посочването с пръст на определени политици и общественици може и да е нормално за кандидат в кампания, но не е присъщо на заместник главен прокурор и шеф на специализирана прокуратура. И макар да не е формално нарушение на правилата, закономерно води след себе си реакция и протести.

Кои са поддръжниците на тази кандидатура? Прокурорите, които всъщност са единствените, които би следвало да кадруват в прокуратурата. И то единодушно.

Кои са противниците? Политици от извънпарламентарни партии, които, непрестанно зовейки за независимост на съдебната власт, свикват протест за политически натиск върху ВСС за пръв път в новата ни история. Медии, собственост на (невинни до доказване на противното) хора, обвинени от специализираната прокуратура. Партии, останали извън парламента по волята на избирателите и поради това – неучастващи в процеса по избора на парламентарна квота във ВСС, респективно в гласуването по избора на нов главен прокурор. Тоест - нищо изненадващо и нищо интересно.

Какво предлагат противниците? Нищо. Правосъдният министър Данаил Кирилов ясно заяви: нямам моя кандидатура. Ако гражданските организации и/или президентът Радев ми предложат кандидат, отговарящ на критериите, аз ще внеса кандидатурата му във ВСС. Такъв няма. С което критиките, че Иван Гешев е единствена кандидатура, стават особено глупави.

Да, прокуратурата се нуждае от сериозна промяна. Чрез поредица от промени, някои от тях – конституционни, всесилността на главния прокурор трябва да бъде унищожена. Легендарната реплика на Иван Татарчев „Над мен е само Бог“ трябва да остане в историята – там, където ѝ е мястото заедно с модела „Вишински“.

Дали ще се създава нов, независим, заместник главен прокурор с изрични правомощия да разследва и обвинява главния такъв, дали обвинението като държавно такова ще стане част от изпълнителната, а не от съдебната власт – това трябва да решат хората, които наистина разбират от право. Аз разбирам от политика. Но знам едно: личността в случая не е важна, доколкото постът, в сегашния му вид, автоматично превръща избраника във всесилен. Респективно – в много мразен и силно атакуван.

А промяната на това, уважаеми читатели, не зависи от Иван Гешев. Нито от сегашния ВСС. Зависи от законотворците в парламента. Там, където Христо Иванов и Радан Кънев не успяха да си осигурят нужната подкрепа за „историческия компромис“ от 2015 г. в частта му за квотите в колегиите на ВСС, след което абдикираха от битката и оставиха промените в ЗСВ в ръцете на Екатерина Захариева. Там, където избирателите отказаха да изберат същите тези Христо Иванов и Радан Кънев. Там, където към момента, за съжаление, няма конструирано мнозинство, което да проведе така необходимите реформи.

Така е решил избирателят.

А дали Иван Гешев е „неприемлив“ за Христо Иванов, няма абсолютно никакво значение. 

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(39)
1
ГАВРА ! Потомственото Болшевишко К-ОПЕЛЕ от МВР Иван Гешев Номиниран за Главен Прокурор ! МИЛИЦИОНЕР Прокурор, Това Само в Задунайския Болшевишки КЕНЕФ Може да Стане ! Пазарджишката Милиционерска СВИНЯ Роман Василев Известна в Гей Средите, Като Роман М-АНАФА Завършила Съветска П-едерастия в ЛЕНИНГРАД и тя Била Прокурор ! ЛИКВИДИРАЙТЕ ЗАДУНАЙСКАТА КОЧИНА, ТЯ НЕ Е БЪЛГАРСКА ! ИЗБИВАЙТЕ КОМУНИСТИ, ТРЕПЕТЕ МИЛИЦИОНЕРИ, НАЙ-ВЕЧЕ ПОТОМСТВЕНИ,ТЕ НЕ СА ХОРА ! 30 Години ФАЛШИВ Преход ! 75 Години НЕЗАКОННА Комунистическа Власт ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga/communism.html
2
ДА СЕ ЗНАЕ ! Иван Гешев е Потомствен Милиционер ! Баща му е К-ОПЕЛЕ от МВР и Той е К-ОПЕЛЕ от МВР ! Няма ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Без Участието на Безродни К-ОПЕЛЕТА от МВР или К-УРВИ от ДАНС ! Така и ще Бъде, Докато Няма ИЗБИТО Семейство на К-ОПЕЛЕ от МВР или К-УРВА от ДАНС ! Ставайки К-ОПЕЛЕ от МВР или К-УРВА от ДАНС ти Признаваш че си Абсолютен БОКЛУК ! Произхождаш от Семейство на БОКЛУК и ще Възпроизвеждаш БОКЛУК още Пет Поколения ! Не ПРОСТ(о) МИЛИЦИОНЕР а ПАЗАРДЖИШКИ МИЛИЦИОНЕР ! По-Тъпо ЖИВОТНО от МИЛИЦИОНЕРА Това е Само ПАЗАРДЖИШКИЯ МИЛИЦИОНЕР ! Ако се Чудиш Кое ГОВЕДО да Убиеш, ТРЕПИ Пазарджишки МИЛИЦИОНЕР и Няма да Сгрешиш ! МЪРША, ИЗРОД, ИЗМЕТ, УТАЙКА, БОКЛУК, ГАД, СУРОГАТ, ДЕГЕНЕРАТ, ПОДЧОВЕК, С ЕДНА ДУМА МИЛИЦИОНЕР, С ДВЕ ДУМИ ПАЗАРДЖИШКИ МИЛИЦИОНЕР ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga/police.html
3
Мачкай ги, Харизанов. Мачкай тая БСП-едераска и умнокрасива сг**ан.
4
Е БАНИЯ,я кажи как руските тираджий ти намачкаха а нала с уевете си....хахахахахахахахах
5
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
6
Чума! Прасета квичат, стопанки кълнат,свиневъди ругаят, звяр и природа гледат сеир!И само в китното българско селце Банкя е спокойно, всекидневно и делово, като в Рая !!!
7
Блажени са вярващите ,които таят някакви надежди , че от шизофреничните истерии на психодесните на тема съдебна реформа,правосъдието ще стане на после приемливо със справедливи и заслужени наказания за престъпниците ,които тормозят народа!НАПРОТИВ СЪДЕБНАТА РЕФОРМА НА ПСИХОДЕСНИТЕ ОЗНАЧАВА УЗАКОНЕНО НИЩОПРАВЕНЕ И ТОТАЛЕН ОТКАЗ ОТ ПРАВОСЪДИЕ В ДУХА НА НЕОЛИБЕРАЛНАТА ДЖЕНДЪРСКА ДОКТРИНА НА СОРОС И ДЕЛЕГИРАНЕ НА ОЩЕ НЕОГРАНИЧЕНИ ПРАВА НА ПРЕСТЪПНИЦИ И СВИРЕПА ДИКТАРУРА ОТ МАЛЦИНСТВАТА НАД МНОЗИНСТВОТО.
8
беше измислил и пуснал в медийното пространства една фейк новина за някаква ДАЛАВЕРА на ХАРИЗАНОВ за едни тръби ? Може да си опозиционер , но бъди почтен и спазвай някаква политическа хигиена !
9
Защо не е годен.Първо поради произхода си-от жалки родители не може да се роди качествено поколение.Второ - образование-завършил е пуц за милиционери, т.е нямащ нищо общо с правото.Трето- цялата му кариера е на псевдо юридическа проститутка , готова на всичко , за да изпълни калните си поръчки.Послушен и роболепен пред началниците и тъп и озлобен пред жертвите си.Такъв става само да чисти кенефите в съдебната палата , а не да дерибейства в съдебната система..Само ако арестува и вкара в пандиза Тиквата , Пъпеша , Свинята и Сокола може да се приеме за нормално.
10
Разбира се че имат право да изнесат информация , която касае националната сигурност , защото тия наистина обикаляха студията на би ти ви , по телефона ги включваха , даваха Кристиян на живо по би ти ви , където се наруши презумпцията за водене на до съдебно производство , защото на практика хакера и БИВОЛя внушаваха техните гледни точки . Или никой не трябва да говори , докато тече производството или всички трябва да се произнесат .
11
..............................................БОГ ОШТИ ЧАКА ГАНЬО СЕ РОДИ ОТПРЕДЕ !.............................................. ...............................................................НО.......ГАНЬО ИЗЛИЗ ОТЗАДЕ !......................................................
12
Ибaн Кeлeшeв=кuрвa и пoловина:( мoзъчeто мy е кoкoшо УУУУУУУУУ
13
Борби с един пехливан няма. Участникът в „състезанието” е един, предложен единодушно(?) от починените си(?) и одобрен от началника си, който е избран от – знаете КОЙ. Не за дeбили, съвcем за идиoти ни имат вече...
14
Доказано е, драги ми смехурко герберастки, че полуграмотният Гошко Харизаномия, на когото НИКОЙ не е виждал дипломата за средно образование, о откраднал и продал за скрап хиляди тонове от тръбите на Напоителни системи! Да, ама така нареченият български съд го изкара "невинен"! Същият съд, който изкара "невинни" и зловещите убийци на студента Борилски в Париж, та после стана международен скандал, защото французите надигнаха такава врява, че някои скъпо платени варненски магистрати се напикаха от с страх! А целият български народ е против много зловещата и опасна мутра Гешев за Главен прокурор, защото е кристално ясно, че го назначава КОЙ и че грабежите, престъпленията мизерията нечуваната корупция и безобразията на коалицията БСП-ГЕРБ-ДПС ще продължават с пълна сила под широко разпънат гешевско-вишински чадър.
15
отговор на коментар
А ти откъдe си излязла мa, пapцaлеtке - може би прeз усtаtа? Аъ?
16
..................................................................И Ф 16 НЕМА ВИ ПУМОГНЕ !........................................................... ............................................................ПАРТИИТЕ У БУГЕ СА КОТУ ХАКЕРИ !................................................. .............................БОРИСОФ САМУ ВИ ПРЕДСТАВЯ ПРЕД СВЕТА.....НИШТО ПОВИЧЕ !........................... .......................................................................................КРАИ !...........................................................................
17
отговор на коментар
Тyк си пpав, но принципнo не си пpинц, а сПPИНЦовка, ако ме разбра правилно...
18
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
20
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
21
Само чудовището ЙО би искала тази УДУРМА да бъде осъществена ...и КОЙ друг другар - крадец и беглец ...белградския мустакат бандит Василев - пинкУ.....така мисля АЗЕ ..! дори Корнела не е способна на подобна УДУРМя ...колкото и да е луда ..!
22
Този Хуризанов не беше ли източил напоителни системи.
23
Мераклията за неограничена власт Ванчо отдавна не е добре. И му личи. Нема толкива удобен за този пост, нагло перде, готово да извърши и най-долните неща за да угоди на нашия Луи 14, кралят Слънце. Помогна на строителната мафия да ударят Иванчева, естесвено не безплатно. Ще помага и на други, стига да стане главен. Цацата си тръгва милионер, този ще го мине. Интересна комбинация, Луи 14 и нов Вишински. Да му мусли българина който е най-пострадал от такива уро///ди!!!!
24
49 Конгрес на БСП, реши ли, че крадлата е невинна ? Реши. Партията, каза ли на Конгреса, че Съсела си е купил яхтата и замъка в Швейцария с честен труд, който ще положи един ден? Каза. Корнелия каза ли, че БСП няма нищо общо с концлагера в Белене? Не каза, но руското хвърчило се поклони на восъчните статуи на създателите му.Веднага да се запише в Конституцията, че кражбите на БСП се правят в името на общото благо и православното славянство.
25
Ичко Иванов много се изложи този път, вече всички разбраха, че пет пари не струва. Щом Атанасов се е сврял от срам в дън земя значи Йоло Денев скоро ще му бие дуспата и с Ичката е свършено. Да му мисли как ще връща кинтите.
26
Президента Тръмп е изпратил днес телеграма до Борисов в която изразява безусловната си подкрепа за Гешеф.
27
Започнете да работите у дома с Google! Това е най-добрата работа, която съм имал досега. Миналата сряда получих ново BMW, тъй като получих чек за 6474 долара това - преди 4 седмици. Започнах това преди 8 месеца и веднага донесох вкъщи поне 77 долара на час. Работейки чрез тази връзка, отидете на раздела за стартиране на медийни технологии на този сайт за повече подробности, благодаря. Ето сега.........................>>>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m
28
Най-после този мастит АнаЛЛизатор да изцвъка нещо смислено! Изненадан съм. А Вие?
29
Гешев за прокурор,виновен Борисов?!Не го избрали за главен прокурор,пак виновен Борисов?!Нададоха рев,че им били много 11 лева на избирател,добре каза Борисов,по един лев на избирател,уви пак виновен,че са крадливи,похотливи и разточителни,а най вече бесни и безотговорни!!
30
Бившият председател на Съвета на директорите на „Напоителни системи” ЕАД Георги Харизанов (при правителството на ГЕРБ) и още по бивш шофьор на Таки има влязла в сила присъда за изнудване по чл. 213 а, ал. 1. Присъдата е издадена от Софийски районен съд и е влязла в сила на 15 април 2005 година. Харизанов е осъден на лишаване от свобода две години условно, с три години изпитателен срок и глоба от хиляда лева. Криминалната биография на Георги Харизанов за-почва още през 1997 г., когато е на 19 г. При пътно-транспортно произшествие автомобилът му е ударен от друга кола и Харизанов заставя колегата си да под-пише запис на заповед за 400 долара заради щетите, или поне такива обяснения дава 15 г. по-късно. Потърпевшият обаче подава жалба за рекет и срещу Хариза-нов тръгва първото дело за престъпление от общ характер. Тогава той вече работи в съвета на директорите на държавното предприятие „Агроводинвест“. През ноември същата година от министерството на земеделието го назначават в борда на „Напоителни системи“ ЕАД. Той обаче премълчава пред министъра факта, че вече е осъждан и че има две висящи обвинения – за заплаха с убийство към млада жена и за кражба на 53 000 лв., извършена през 2001 г. от сейф на строително дружество. През март същата година „Топливо“ АД иска от районния съд в София да приведе в изпълнение запис на заповед, от която е видно, че Харизанов дължи на дружеството (Топливо) 210 хил. лв. във връзка с търговски отношения. Той обаче не връща парите след доброволна покана да го направи. Тогава от „Топливо“ го осъждат, решението е Харизанов да се издължи, но той отново не го прави. Тогава с Харизанов се заема частен съдебен изпълнител от София. Сагата се развива от началото до края на 2009 г. През декември „младият Бил Гейтс“ (както го нарича бившият земеделски министър Мирослав Найденов) залага имущество като обезпечение за връщането на парите, които дължи, и иска спиране на изпълнението. Молбата му е уважена. През 2011 г., вече шеф в държавното предприятие „Агроводинвест“, Георги Харизанов и с помощта на Първата свиня успява да спре принудителното изпълнение за удовлетворяване на вземанията на кредитора му. Преди да заеме постовете в двете държавни предприятия, Харизанов е бил ответник и по други дела, защото е дължал пари. В същото време той няма собствен бизнес, както и имоти на негово име. Той казва: „ Като активист на ГЕРБ съм залесявал Западния парк и съм боядисвал огради на детски градини“. Така Георги Харизанов обясняваше в какво се е изразявала политическата му дейност. Помагал с логистика и каквото можел на кварталната организация на ГЕРБ. Нямал висше образование, нямал и средно образование, защото работел „адски много“ за Таки и за Къро и не смятал, че дипломата му е нужна. Сбъркал, като казал, че учил през 1998 г. в Датския колеж. Има криминална регистрация за закана за убийство На 10 август 2010 г. е била извършена криминалистическа регистрация на Харизанов по повод дело срещу него за закана за убийство в Софийския районен съд. Петата, последната му присъда е постановена за кражба на 104 хиляди тона стоманени тръби от „Напоителси системи“ ЕАД, които е продал за скрап, а парите от продажбата е прибрал лично. На въпрос на съдията „ Гражданино Харизанов, защо откраднахте и продадохте хиляди тонове стоманени тръби от държавното предприятие , продадохте за скрап и прибрахте парите“, Подсъдимият отговаря: „Госпожо съдия, ако аз не бях откраднал тръбите циганите щяха да направят това“.
31
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
32
Бойкооо, извади го Курнелата да пръдне на Бузлуджа, за да се осере пред червените бацили, че този връх висок е и народа ни ще я съзре, как е осpана до ушите. ха ха ха ха ха. Дааа...
33
Търсим си прокурор , който да защитава ЗАКОНА и държавността, а не ОПГ !!!!!!
34
Жорката е топлата връзка на Пеевски с Борисов.
35
Разделение на властите по типично бойковски начин в стил - КОЙТО КАЖА АЗ , ТОЙ ЩЕ Е ! Жорето Харизанов е много пламенен апологет на пълзящата у нас борисовщина. И той е от графата на хората , за които ГЛАВНИЯ каза - МАГАРЕ ДА ВЪРЖА и ЩЕ ГО ИЗБЕРАТ. Как при това положение би имал сили , смелост и сърце , за да критикува лично ПЕРСОНАЛНИЯ СИ БОГ ? Колкото до ГЕШЕВ , то вече всичко е ясно. Получава си положението - и ББ цял , и ББ сит , и ББ доволен , нали ?
36
Абсолютно коректна статия. Никаква забележка. Имало и свестни журналисти. Поздравления!
37
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
38
отговор на коментар
Празната ти тиква е източил.
39
Искаме да чуем мнението на ВСЕРАЗБИРАЩИЯ и ВСЕЗНАЕЩ Харизанов , за скандалното твърдение на премиера за сандвичите и чумата по свинете. А и за реакцията на Румъния , нарекла ББ - лъЖЕЦ !
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Бихте ли гласували за партия “Няма такава държава” на Слави Трифонов?
Общо гласували: 12806
архив

Художник рисува картина и я носи в галерия за продажба. Галеристът го пита: - Как се казва картината? - "Във Враца"… - Аха… А, какви са тези голи тела? - Това са жена ми и комшията… - А Вие къде сте? - Във Враца…

 

няма нови новини
Днес: 41
hot
най-четени новини в момента
сега
2021
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов открива нова зала в курорта Албена (ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК: Хороскопът на топ астроложката Алена за днес - Телците да очакват финансови проблеми, лъвовете ги грози огромно напражение
x