Вход
София
Времето в София 5 o C

Георги Харизанов скочи след постоянния арест на ексминистъра - ето защо Нено Димов не е единственият виновник за кризата в Перник и как само той се озова на дръвника

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 42
Починали: 24
Заразени: 593

Георги Харизанов скочи след постоянния арест на ексминистъра - ето защо Нено Димов не е единственият виновник за кризата в Перник и как само той се озова на дръвника

на 11.01.2020
88402
53
Георги Харизанов скочи след постоянния арест на ексминистъра - ето защо Нено Димов не е единственият виновник за кризата в Перник и как само той се озова на дръвника
Автор: ПИК
11.01.2020
53
88402

Остър коментар по повод постоянния арест на ексминистъра на околната среда и водите Нено Димов направи анализатора Георги Харизанов. Той разкрива подробности около механизмите на работа по отношение на контрола на водата и нейното разходване. От обяснението му става ясно, че няма как само Нено Димов да е виновен за източването на язовир "Студена" и е категоричен, че експертите, които са били длъжни да информират шефа на ведомството също има за какво да бъдат разпитани. 

Ето какво разкрива Харизанов:

Графиците за водоползване се утвърждават от МОСВ на база *искания* и *заявки*, подадени от операторите и ползвателите на публичния ресурс вода - ВиК, Напоителни Системи, сдружения за напояване, ВЕЦ-ове, промишлени потребители и други.

Исканията и заявките за количества вода от язовир Студена, подадени от самостоятелното търговско дружество ВиК Перник, са останали непроменени до ноември 2019-а година и са преминали през местната басейнова дирекция, дирекция "Води" в София и ресорен заместник-министър, преди да стигнат до бюрото на Нено Димов.

Очаквам да видя как изглеждат, официално и писмено, "предупрежденията за намаляване на нивото на язовир Студена", които бившият шеф на местното ВиК съвестно и неколкократно бил подал до министър Димов.

Очаквам да видя как с едната ръка пишеш предупреждение до министъра за спадане на нивото на язовира, а с другата ръка пишеш искане до същия министър за същите количества вода за промишлените абонати на подчиненото ти ВиК.

Очаквам да разбера кой е *накарал* бившият директор на ВиК Перник да подаде разрешените количества вода към промишлените абонати, след като самият той, твърди се, бил против това и бил силно притеснен за нивото на язовира. МОСВ разрешава, а не заповядва.

Очаквам да видя какво са работили през цялото това време началникът и служителите на местната басейнова дирекция и директорът на дирекция "Води" в министерството, както и ресорният им заместник-министър.

Отговорността на министрите винаги е персонална и да, всеки положен подпис безусловно води до възникването на такава отговорност.

Но да се твърди, че в случая вината и отговорността за кризата се ограничават единствено до едноличната такава на министъра, поне за момента е в сферата на анимационните филми и на приказките от хиляда и една нощ.

Колкото до самият Нено - от чисто човешка гледна точка днес е един много тъжен и тежък ден. Пожелавам на всички, които бързат да злорадстват и да ехидничат на негов гръб по тази тема, никога да не изпадат в подобна ситуация.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при парламентарни избори днес?
Общо гласували: 10843
архив

Мъжът е в банята, жената отвън се провиква:
– Мило, ще излизаш ли скоро, че мисля да ти разгледам мобилният телефон...

няма нови новини
Днес: 298
hot
най-четени новини в момента
сега
2807
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Министър Сачева с подробности за безработицата у нас (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Опасен ли е сексът по време на пандемия? По-добре забравете за нови партньори
x