ГЕРБ не издигат кандидат за президент, защото...

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ГЕРБ не издигат кандидат за президент, защото...

315193
на 09.09.2021
ГЕРБ не издигат кандидат за президент, защото...

Защо ГЕРБ не издигат кандидат за президент? Това е най-горещият въпрос в политическите среди в последните дни, установи ПИК. Напук на горещите скандали около съмненията за корупционни схеми от страна на Татяна Дончева за отцепване на депутатите на Слави Трифонов, най-голямата интрига на политическия сезон е кого ще издигне за президент Бойко Борисов.

препоръчано

Причината е, че именно битката на вота за държавен глава е ключова за отпушването на напрежението, натягано вече пета година на всички нива в обществото ни от разединителя с юмрука Румен Радев. Човекът, който още в първата си седмица като президент обяви война на най-висшата институция в държавата - парламента, след това логично стъпка под ботуша си и Конституцията, нападна лекари и свещеници и показа, че за него няма нищо свято.

Няма партия, нито политик или анализатор, които да не са категорични, че с отстраняването на задкулисно кацналия на "Дондуков" 2 пенсиониран пилот от президентството, България я очаква стабилизиране, смислен дебат за приоритетите и бъдещето на страната и обединяване на народа около тези важни теми. Затова е от ключово значение кои ще са противниците на Радев за поста и дали ще са достатъчно обединителни фигури така, че да успеят да преборят ордата от обуначени негови фенове с промити от фалшивите новини в негова полза мозъци, с които менте и хибридни медии ги заливат от години.

Това е причината според повечето политолози до момента нито една голяма партия да не е взела официално решение за президентската си кандидатура. Нещо повече - текат усилени и деликатни разговори между формациите, за да се играе на сигурно и да се търси по-широка подкрепа, която да гарантира финален успех.  

Дори БСП, които издигнаха Радев за първия му мандат с инициативен комитет, вече близо 9 месеца не са родили решение дали ще го подкрепят, след като самият той обяви, че иска втори мандат още през пролетта. Така най-стабилната политическа сила, която стоеше зад него, демонстрира открито колебание да му гласува доверие отново. В последните дни това дори изглежда все по-малко вероятно покрай заявките на хората на Радев от служебния му кабинет, че имат амбиции за пропрезидентска партия и довзривяване на политическата система. Червените реагираха остро на темата, начело с лидерката Корнелия Нинова. Затова и вероятно тя дори не планира скоро да предложи темата на обсъждане от пленума на БСП и държи Радев в напрежение, контрирайки опитите му да притиска и рекетира левицата за по-бърз отговор.

На никаква подкрепа той не може да се надява от т.нар. градска десница в лицето на обединението "Демократична България", които обявиха, че ще издигат свой кандидат, макар в последните три години Радев явно да се заиграваше с тях. А те да му падаха на колене на площада пред "Дондуков" 2 и да рушаха София и нападаха полицаи, поведени от юмрука му. Задкулисните афери, които лъснаха в екипа му покрай различни олигарси, както и провала на служебния му кабинет, явно са отпъдили от ДеБъ и сие всякакви мисли, че той може да е техният президент, като не бива да се забравят и прокремълските му зависимости. Слухове около ДеБъ дори сочат, че те също търсели фигура, която да не е тясно партийна, за да опитат по-широка коалиция за подкрепа на кандидата си.

Най-трудна на този фон е задачата на ГЕРБ и Бойко Борисов. Очакванията на мнозинството от гласуващите българи у нас, дали доверието си на тях и на последните избори, както вече от десетилетие насам, са много завишени, защото разчитат именно на ГЕРБ да спрат диктатурата на Радев и да осуетят плана му за президентска република и еднолично управление. Затова напрежението около липсата на кандидатура и мълчанието на Бойко Борисов става все по-голямо и с обявяване на датата на вота и наближаване на старта на кампанията прелива в разочарование и отстъпление на подкрепата на активистите на партията. Сляпото доверие, че Борисов знае какво прави и ще успее да се пребори и този път с противника, в случая изобщо не действа, защото споменът за провала с Цецка Цачева е твърде пресен.

Този грешен избор костваше на България настаняването във властта на задкулисния агент Румен Радев, довел до разпад и хаос страната и пропилял години от живота на българите в потоп от фалшиви новини и доопростачване на масите. Рискът от втора подобна грешка на Борисов е твърде голям, за да бъде простен отново. Лидерът на ГЕРБ и сам си дава сметка за това и вероятно това е причината да продължава да се бави с избора и да не издига кандидат. Така обаче работи изцяло в полза на Радев, който все още няма конкурент и води спокойно предизборната си кампания, възседнал цялата власт в държавата, без да има коректив и опозиция.

В политиката по-лошо от грешния ход е колебанието, а в крайна сметка и бездействието. Затова ГЕРБ спешно трябва да посочат своя доверен човек за поста на "Дондуков" 2, а после да търсят широка подкрепа за кандидатурата и национално обединение около изгонването на юмрука на разделението и омразата от властта.

Вчера се видя, че това е възможно дори в раздробения парламент, когато става дума за важни за народа решения като парите на пенсионерите и обединението на ДПС, БСП и ГЕРБ бе посрещнато с овации от избирателите за национално отговорното им решение.

Време е тази отговорност да се прояви на всички нива в държавата, за да се върнат мира и съгласието в обществото. Обединението може да победи юмрука на омразата! 

Сподели:
Бомба x
Ето ги най-искрените зодии, които общуват открито Ето ги най-искрените зодии, които общуват открито
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 17
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това