ГЕРБ сменя тактиката! Бойко Борисов тръгва към План Б за кабинет

АВТОРСКИ НОВИНИ

ГЕРБ сменя тактиката! Бойко Борисов тръгва към План Б за кабинет

203648
на 25.04.2023
ГЕРБ сменя тактиката! Бойко Борисов тръгва към План Б за кабинет
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

План Б за съставяне на кабинет подготвя ГЕРБ, след като коалиция с “Промяната” се оказва невъзможна, коментираха политолози пред “Труд”. Независимо от позицията на ПП-ДБ, от ГЕРБ са решили да проведат среща с втората по големина парламентарна формация и да направят опит за сближаване за формиране на правителство.

препоръчано

Лидерската среща между двете най-големи парламентарни формации е насрочена за днес, но според анализатори от нея не се очаква решение за редовен кабинет. Причината е, че представители на ръководствата на “Продължаваме промяната” и на “Демократична България” вече обявиха, че нито ще подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ, нито ще допуснат участие в правителство, заедно с ГЕРБ.

В неделя, съпредседателят на ПП Кирил Петков, обяви че на лидерската среща ще говори за тяхно правителство на малцинството, за което смята да търси подкрепа от всички. “Ако те искат да видят що за правителство ние ще предложим, да ни поканят на среща, на която ще отидем. На тази среща ще бъдат представени политиките и срокът, в който евентуалното правителство на малцинството може да функционира”, заяви Петков и добави: “Не е казано, че срокът трябва да е четири години. Срокът може да е до влизането на България в еврозоната и Шенген.” 

Съпредседателят на другата коалиция в парламентарната група ПП-ДБ Атанас Атанасов беше доста краен. Каза, че Борисов не трябва да им предлага условия, докато не е върнал мандата.

Самият първи мандат не само, че не е даден на първата по големина коалиция в парламента, но президентът не е обявил кога ще го връчи. Според източници на “Труд news”, близки до “Дондуков” най-вероятно това ще се случи в сряда.

От ГЕРБ вече обявиха, че ще имат срещи с лидерите на всички партии в парламента. Според депутати от различни партии предстоят сериозни разговори за формиране на правителство с БСП, ДПС и ИТН. Четирите партии общо имат 139 депутити.

“Труд news” потърси за коментар лидерите и на трите партии с въпроса “при какви условия, бихте подкрепили кабинет с първия мандат”. Нито един от председателите на тези формации не отговори. Мотивите бяха приблизително еднакви - още нямали покана за лидерска среща, а също така предстояло да се вземе решение от ръководните им органи.

БСП досега декларираха, че не биха участвали във властта с ГЕРБ, но според източници на “Труд” в партията имало и друго мнение, което можело да надделее. Проблемът с БСП е позицията за Украйна и популистките искания за раздаване на пари на пенсионери, майки, социално слаби, както и за вдигане на минималната заплата.

ДПС обявиха още в предишния парламент, че са готови да участват в евроатлантическо правителство. Повтаряха го и по време на предизборната си кампания и според депутати от движението е въпрос на преговори получаването на подкрепа от партията им.

От ИТН още не са заявили позицията си, но гласуването на групата за председател на НС даде основание на наблюдатели да смятат, че са станали сговорчиви.

Трите парламентарни групи - ГЕРБ, ДПС и ИТН общо имат 116 депутати, които не са достатъчни за сформиране на правителство. Затова се твърди от експерти и политолози, че БСП държи ключа за правителство с първия мандат. Ако по време на разговорите се стигне до консенсус, очакванията са да бъде предложен експертен кабинет.

При положение, че това не се случи, от ГЕРБ ще предложат за гласуване партийно правителство, коментират политолози, според които ако не мине правителство с първия мандат на ГЕРБ, то няма да се състои и с правителство с втория мандат на ПП-ДБ и е по-вероятно държавата да влезе в нови предсрочни избори. Анализатори посочват, че парламентарните формации трябва да направят компромиси.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 66
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК