ГЕРБ с важна дискусия за образованието (ВИДЕО)

Политика

ГЕРБ с важна дискусия за образованието (ВИДЕО)

30403
преди 5 часа
ГЕРБ с важна дискусия за образованието (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Фундаменталните основи, върху които трябва да се изгради образователната ни система, положи Деница Сачева от ГЕРБ по време на дискусия „Образование и ценности“.

препоръчано

1. Конкуренция

Според Сачева децата трябва да бъдат научени на това, че конкуренцията означава да се състезаваш със самия себе си, като ежедневно се превръщаш в по-добра своя версия. А това изключва погрешното възприятие на думата, която витае сред обществото - да прецакаш другия или да го унищожиш.

2. Честност и надеждност

В търсене на истината, честно младите се губят в лъжи. Според Деница Сачева, това е проблем, а работата на учителя е да води децата по пътя им към себеосъзнаване.

3. Отговорност към себе си и отговорност към другите

„Обществото се изгражда чрез отговорностите към всички останали“, подчерта Деница Сачева.

4. Емпатия и състрадание

„Емпатията - задължително трябва да се учи в училище. Важно е да се поставяш в обувките на другия точно в контекста на властта. Ако взимаш решения само през собствената си призма, няма как да си обществено полезен“, обясни тя.

„Училището днес изгражда обществото след 10-15 години. Някак си не обръщаме внимание колко е важно това, което се случва в училище. Темата за властта е важна, неправилно се свързва само с политиката, тя е на практика във всички професии. Власт под някаква форма може да притежава и продавачката в магазина, ако в момента, в който бързаш, тя реши да говори по телефона“, даде пример Сачева.

По думите ѝ в образователната система учителите трябва да са и най-добрите ученици.

„Учителите трябва да бъдат извадени пред скоби, пред всички останали професии. Това са не просто хора, които те учат да четеш и пишеш, а влагат в развитието на мисловния процес на децата. Очакваме от Учителя да бъде Супермен“, направи сравнение тя.


Социалният антрополог Харалан Александров открои един от главните проблеми при по-младата генерация. „Желаят да станат инфлуенсъри. Това е човек, който най-често показва някакви неща – части от тялото си, в социалните мрежи. Това е възглед за това, че преуспяваш. Не като се дисциплинираш, а точно обратното – отдаваш се радостно и публично на нагона си. Това предизвиква удоволствие и развлечение и по този начин успяваш“, каза той.

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Везните обмислят раздяла, Лъвовете пълнят портфейла ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Везните обмислят раздяла, Лъвовете пълнят портфейла
ПИК TV x
ПИК TV! Борисов: Ние не ходим по паркингите да взимаме пари, съдебната система да решава за Ибрямов. Готвят уйдурма с машините (ВИДЕО) ПИК TV! Борисов: Ние не ходим по паркингите да взимаме пари, съдебната система да решава за Ибрямов. Готвят уйдурма с машините (ВИДЕО)
ново
Днес: 91
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК