Германия влага 1 млрд. евро за по-чист въздух

ЕС

Германия влага 1 млрд. евро за по-чист въздух

4392
на 03.12.2018
Германия влага 1 млрд. евро за по-чист въздух
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Германското правителство ще предостави допълнително финансиране от близо 1 млрд. евро за подобряване на качеството на въздуха в градовете, засегнати от замърсяването, свързано с емисиите на дизеловите автомобили. Това обяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

Текущото финансиране от 1 млрд. евро се увеличава до 1,5 млрд. евро, като още 432 млн. евро се отпускат за модернизацията на по-малки камиони.

Меркел обяви допълнителното финансиране след среща с представители на големи и по-малки градове в Берлин. Една от целите на разговорите е да се избегнат още забрани за по-старите дизелови моторни превозни средства, които влизат в сила в градските райони, където са регистрирани високи нива на замърсители.

Дебатът за качеството на въздуха в германските градове дойде след скандала през 2015 г. с "Фолскваген", когато автомобилният гигант призна, че е монтирал софтуер в дизеловите си модели, който е мамел при тестовете за емисии и са показвали, че автомобилите са по-чисти, отколкото всъщност са били.

Германските градове са изправени пред наложени от съда забрани за по-стари превозни средства, задвижвани с дизелово гориво, след като природозащитници прибягнаха до правни действия за налагане на нормите на Европейския съюз за качество на въздуха по отношение на азотните оксиди и фините частици.

Федералното правителство има за цел, чрез програмата си за по-чист въздух от 2017 до 2020 г., да намали емисиите от общинските автомобили, като германският автомобилен сектор също ще даде финансов принос.

Частният сектор подкрепя покупките на електрически автомобили в общинския транспортен парк, изграждането на зарядни точки, цифровизация на управлението на трафика, за да се намали трафика и да се реконструират дизеловите автобуси с подобрени филтри за изгорели газове.

През миналата година 65 големи и по-малки град са надхвърлили горната граница от 40 микрограма азотен диоксид на кубичен метър въздух, като 15 от тях са надхвърлили 50 микрограма токсичен газ.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО) СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО)
ново
Днес: 18
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК