Германия рязко спира военната помощ за Украйна

Европа

Германия рязко спира военната помощ за Украйна

52408
на 18.08.2024
Германия рязко спира военната помощ за Украйна
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Германия ще намали наполовина военната помощ за Украйна от следващата година и десетократно от 2027 г., съобщава вестник “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

препоръчано

Отбелязва се, че германското правителство е въвело строги мерки за бюджетни икономии. Онези военни средства, които вече са били одобрени, ще бъдат предоставени на Украйна, но всички допълнителни искания от страна на Министерството на отбраната няма да бъдат одобрени.

Твърди се, че това е било искане директно от канцлера Олаф Шолц, пише още "Фокус“.

Така за настоящата година Германия ще похарчи 7,48 или 8 млрд. евро за помощ на Украйна, в зависимост от метода на изчисление. Максималната планирана граница на разходите за 2025 г. е 4 млрд. За 2026 г. са планирани само 3 милиарда, а за 2027 и 2028 г. - по половин милиард. 

Според Министерството на финансите обаче ситуацията съвсем не е такава, каквато изглежда. В писмо на министъра на финансите Кристиан Линднер до FAZ от 5 август се посочва, че няма да има внезапно намаляване на действителната помощ за Украйна. Просто в бъдеще парите за въоръжаване на Украйна няма да идват от германския федерален бюджет, а от замразените активи на руската централна банка.

Съюзниците на Украйна замразиха руски активи на стойност около 300 млрд. долара и наскоро решиха да използват приходите от тези активи за финансиране на заем за Киев в размер на 50 млрд. долара. Линднер сега очаква, че с тези пари Украйна ще покрие значителна част от военните си нужди.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Боровец: Аз съм зависим само от Господ (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Боровец: Аз съм зависим само от Господ (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК