Вход
София
Времето в София -2 o C

Германски гражданин арестуван в Турция за фейсбук статуси срещу властта! Ще пратят ли Вайл и Меркел "Фолксваген" в такава държава?

Германски гражданин арестуван в Турция за фейсбук статуси срещу властта! Ще пратят ли Вайл и Меркел "Фолксваген" в такава държава?

на 09.08.2019
73331
26
Германски гражданин арестуван в Турция за фейсбук статуси срещу властта! Ще пратят ли Вайл и Меркел "Фолксваген" в такава държава?

Нова дипломатическа криза се заформя между Берлин и Анкара, след като медийни публикации разкриха, че 36-годишен немец с турски корени от Хесе е бил арестуван в Анталия. Прокурорите са го обвинили в терористична пропаганда, заради фейсбук статуси и публикации.

Според "Дойче Веле", преди няколко години германецът е споделил фейсбук статуси на Кюрдската работническа партия и така е влязъл в полезрението на турските служби. По информация на PAZ, немското посолство не среща разбиране в турските власти и комуникацията с арестувания все още е невъзможна. 

Ситуацията е аналогична с арестите на немски граждани през 2017 година заради критиките им срещу президента Ердоган. От тогава Немското външно министерство официално предупреждава пътуващите на почивка в Турция, че е възможно да станат обект на прокурорски атаки, заради свои изявления в социалните мрежи:

„Арести и обвинения срещу немски граждани се правят често във връзка с критиките им срещу правителството в социалните мрежи. Достатъчно е дори да се споделят или харесат критични публикации, както дори и не-публични съобщения, които да бъдат записани и предадени на турските власти през анонимни източници.

През последните месеци редица немски медии повдигат отново темата за човешките и граждански права в Турция и защо те не се вземат предвид от Щефан Вайл, премиерът на Долна Саксония, който има златна акция и е член на надзорния съвет на Фолксваген.

Популярният берлински TAZ, който традиционно не крие левия си и зелен уклон директно обвини Вайл и неговата социал-демократическа партия, че Фолксваген прави подарък за 1.5 милиарда евро на деспотичния режим на Ердоган.

Правата на гражданите и работещите безспорно са традиционен проблем в южната ни съседка и ПИК се присъединяваме към въпросите, които немските медии отправят към г-н Вайл и г-жа Меркел.

Бихме желали да напомним на Федералния канцлер Меркел и премиерът на Долна Саксония Вайл, че преди по-малко от година един от лидерите на водещите синдикални организации в Турция беше директно арестуван по време на протест срещу условията на работа при строителството на истанбулското летище. Заедно с лидера Юзгюр Карабулут, бяха арестувани още 34 човека, а общо обвинения са повдигнати на 61 протестирали строителя.

Между 2015 и 2018 г., Световната търговска конфедерация обявява Турция за една от десетте държави с най-лоши условия за работниците – място, което Турция споделя с Колумбия и Гватемала. Според доклада на ITUC, в Турция „няма гарантирани права“, а уволненията и арестите на членуващи в синдикални организации работници са нещо твърде често-срещано.

Автомобилният сектор в Турция не прави изключение и директорите на местните водещи доставчици често злоупотребяват със слабите закони и близките контакти между корпоративните лидери и полицията. Например, през 2015 година започват масови протести в столицата на автомобилното производство Бурса като наред с турските компании, Рено също се възползва от предложените слаби споразумения с турските работници. След масови уволнения на протестиращи работници започва и брутална полицейска намеса срещу протестиращите. Използвани са сълзотворен газ, водни оръдия и десетки са арестувани. Сред задържаните отново е и синдикален лидер – Ейюп Юзер, който дори бива и осъден с пет-месечна условна присъда.

Насилието срещу синдикалните лидери в Турция често надхвърля арестите и полицейските намеси. Само през последните 3 години бяха публично простреляни водачите на синдикати Рамазан Уйсал и Абдула Карачан, като последният умира от раните си.

Турция е и световният лидер по арести на журналисти, като днес в турските арести са задържани около 25% от всички арестувани журналисти в света.

Медийните въпроси дали е нормално европейските политически лидери не просто да толерират подобни действия на турските власти, които имат свое суверенно право да управляват както желаят, но и да ги стимулират чрез насочването на многомилиардни инвестиции към Турция ще продължат.

И мълчанието трудно ще бъде прието от европейските граждани и избиратели като отговор!

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 17335
архив

В кръчмата:
- Келнер, бира!
- Ама, господине! Как бира след водката?!
- Запомни, момче! Бирата не е след водката, а преди уискито.

x
СУПЕР ТАКТИКА: Валери Симеонов буди дремещите в парламента за бюджета с цветисти забележки (ОБНОВЕНА)
x
Сигурни признаци, че партньорът ви си мисли за друга
x