Вход
София
Времето в София 24 o C

ГЕРОИ ОТ ЛИСТАТА НА БСП. Велизар Енчев - агентът, който донасяше в ДС за срещите на жена си (ДОКУМЕНТИ)

ГЕРОИ ОТ ЛИСТАТА НА БСП. Велизар Енчев - агентът, който донасяше в ДС за срещите на жена си (ДОКУМЕНТИ)

на 13.05.2019
109907
70
ГЕРОИ ОТ ЛИСТАТА НА БСП. Велизар Енчев - агентът, който донасяше в ДС за срещите на жена си (ДОКУМЕНТИ)
Автор: ПИК
13.05.2019
70
109907

В серия публикации до 26 май ще привеждаме аргументи защо всеки глас за листата на БСП е несъразмерен с морала и здравия разум.

ДНЕС ВИ ПИТАМЕ: Ще гласувате ли с чисто сърце за Велизар Енчев, кандидат за евродепутат на левицата, донасял на Държавна сигурност за срещите на съпругата си?

Енчев е щатен служител на Първо главно управление на ДС от 1985 г. Още като студент обаче е контактнат от капитан Валентин Велев, разузнавач при отдел 05 "Нелегали" на ПГУ.

Оперативният работник е поискал от Енчев сведения за неговите състуденти и приятели Веселина Седларска (по-късно известно журналистка) и съпруга й Костас Анастасос, както и за Радосвет Банков.

"Енчев дава изчерпателни отговори и сведения", пише в личното му кадрово досие.

Днешният кандидат за евродепутат на БСП дава подробна информация и за срещите на жена му с английски специалисти в обастта на ядрената физика.

Всеки ден, месеци наред, пише, пише и брише онова, което съпругата му споделя вечер в спалнята...

Под формата на докладни и агентурни доноси!

В строго секретна справка относно: “Изучаването на Велизар Енчев чрез оперативен контакт“ е уточнено, че контактът с него е продължил 1 година и 2 месеца. Още преди да постъпи в ПГУ-ДС той дава писмена информация по някои от задачите, а именно:

*Информация за водените разговори на съпругата му с английски специалисти, което по преценка на оперативните работници представлява интерес;

*Доклад на тема „Македонският въпрос” в политика на САЩ между двете световни войни;

*Сведение за етиопски граждани – аспиранти в АОНСУ;

*Сведения за негови студенти.

 На 1 септември 1985 г. комисия по подбора с председател ген. Иван Гориновq зам.-началник на ПГУq провежда среща-разговор с Енчев, който тогава е 31-годишен. Комисията предлага да бъде назначен на работа в отдел 17 на ПГУ-ДС, като остане на постоянно прикритие в редакцията на в. „Отечествен фронт”, където дотогава работи като журналист.

При назначаването му в разузнавателната структура на Държавна сигурност той подписва клетвен лист, в който се заклева да бъде безпределно предан на БКП и „дружбата с великия Съветски съюз”.

Ето какъв отзив е написал за него вербовчикът му полк. Христо Сариев:

"Енчев има добре изграден марксистко-ленински мироглед, правилно отношение към политическия курс и решенията на партията, като активно ги подкрепя...Той постъпи на работа в органите на ДС без колебания и без да поставя условия. Желанието му е продиктувано от стремежа да води по-активна борба срещу враговете на социализма..."

Здравата ленинска закалка обаче не му пречи през 1997 г. да се влее в редиците на победителите от СДС. По предложение на премиера Иван Костов президентът Петър Стоянов го назначава за посланик на България в Хърватско. Там изкарва до 2002 г.

Сините падат от власт и вечният хамелеон Енчев напуска потъващия кораб.

За да се събуди една сутрин "мегапатриот", симпатизант на "Атака", после на НФСБ. Избран е за депутат от партията на Валери Симеонов, от която обаче го извърлят само няколко месеца по-късно.

Междувременно първата работа на някогашното ченге като народен представител е да внесе законопроект за закриване на Комисията по досиетата. По неговата безподобно-лицемерна логика престъпленията от миналото трябва да бъдат забравени и простени. Архивите - погребани.

След безбройни идейни пируети, след печален опит да си направи сам партия, Велизар Енчев акустира в щедрия пристан на столетницата. Пак е комунист, пак вярва в социализма, пак е готов да възкреси практиките на любимата си Държавна сигурност.

И вероятно да докладва за прегрешенията на близките си, където трябва и където плащат.

Е, ще гласувате ли с чисто сърце за този човек?

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 22308
архив

Жена казва на приятелка:

- Вчера влизам във входа, а там маниак!

- Ой, ужас направо!

- Аха! И той така каза! И избяга...

няма нови новини
Днес: 312
hot
най-четени новини в момента
сега
4028
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов за скандалната завера на ДеБъ с Маджо: Христо Иванов не може да оправдае гузната си физиономия на записа. Ето я нашата армия - строи магистрали! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
x
Супер храни пълни с калций - ето кои са те
x