Главният готвач на "Каза Бояна" Йордан Димитров разкрива своите тайни в кухнята! С какви специалитети изкушава гостите на елитния ресторант?
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Йордан Димитров е главен готвач в изискания столичен ресторант "Каза Бояна". Екипът от професионални готвачи водени от него предлага на клиентите на заведението изключителна селекция ястия.
Шеф Димитров отваря ресторант "Каза Бояна " през 2007 година и след 2 години успешна работа, заминава за Вашингтон, където изпълнява два мандата в българското посолство.
Веднага след завръщането си той сформира отново екипа, отворил и доказал ресторант "Каза Бояна" като място със стил, изискан вкус, безкомпромисно качество на използваните продукти и отлично обслужване.
„Каза Бояна” предлага селекция от бутикови пасти, подбрани вносни меса, пресни риби и рибни деликатеси, приготвени и поднесени с авторският почерк на майстор готвача.
Интервю на Ивайло Илиев
- Шеф Димитров, каква кухня предлагате на клиентите на "Каза Бояна"?
- Кухнята е предимно европейска и италианска. Насочена е за всякакви вкусове. Работим с всички видове меса с най-добро качество. Като започнем от гъши дроб и завършим със заек. Предлагаме абсолютно всякакво месо. Сервираме "Блек ангъс", както и много маркови специалитети. Почти всичко присъства в менюто ни.
- Да извървиш пътя до главен готвач на "Каза Бояна" със сигурност не е лесна задача. Къде сте работил преди това?
- Работил съм в Японския ресторант. След това бях в Америка. Четири години работех в българското посолство, за да се стигне до откриването на "Каза Бояна" през 2007 година. Последваха нови четири години в Америка, отново в българското посолство. И ето, че отново съм тук.
- На кои най-известни личности сте готвил?
- В Японския ресторант, през онези години на много известни личности. Един от тях бе Петър Младенов. Той беше външен министър и всички мероприятия минаваха през Японския. Все пак там съм бил по-млад. Пак бях главен готвач, но не отговарях за всичко. В Америка съм готвил на много известни хора. Не говоря за българи, повечето са били американски дипломати и "Сикрет сървис". Готвили сме за почти всички български делегации.
- Кой е специалитетът, с който се гордеете? Знаем, че всеки готвач си има своята малка тайна?
- Имам си своите таини дали ще пипна малко по някоя рецепта, дали ще я наглася към нечии вкус. Най-вече риба, морски дарове, средиземноморска кухня, лавраци, октопод. Тук в "Каза Бояна" изключително много ползваме октопода. Имаме страхотна рецепта за него. Доставят ни го предимно от Гърция.
- Каква е тайната на приготвянето на октопода?
- Най-вече добрият вкус. Да го направиш така, че да е приятно на гостите. Октоподът се вари, минава през грил и го сервираме например върху чипс с доматена салца, балсамов оцет и босилек. Проста рецепта, но изключително вкусна.
- Има ли съставка, която да му придава магнетичен вкус?
- Всеки готвач и всяка рецепта е за себе си. Ако всичко беше едно и също навсякъде, щеше да бъде прекалено еднотипно.
- Приготвяте ли специална изненада на гостите за коледните и новогодишни празници?
- Разбира се, че ще има. Най-вероятно ще приготвим патица, прасенце, а може и нещо друго. Към този момент не сме определили със сигурност какво ще поднесем на нашите гости, но те със сигурност ще останат приятно изненадани.
- Ако направим един паралел между българите и американците, кои обичат повече да си угаждат?
- Ние си угаждаме повече. При нас всичко е табиет. При тях е важно да се нахранят бързо. Българите са по взискателни към храната.