Главният прокурор Иван Гешев за нападките на Васил Божков: Матрицата е еднаква - сценарият на Цветан Василев беше същият. Започват с писма, сдружават се с определени политици, за да бранят парите си, източени през криминалния преход (ОБНОВЕНА)

Темида

Главният прокурор Иван Гешев за нападките на Васил Божков: Матрицата е еднаква - сценарият на Цветан Василев беше същият. Започват с писма, сдружават се с определени политици, за да бранят парите си, източени през криминалния преход (ОБНОВЕНА)

67561
на 16.05.2020
Главният прокурор Иван Гешев за нападките на Васил Божков: Матрицата е еднаква - сценарият на Цветан Василев беше същият. Започват с писма, сдружават се с определени политици, за да бранят парите си, източени през криминалния преход (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Извънредни разкрития за престъпността по време на извънредното положение и мерките, които прокуратурата предприема, прави обвинител номер едно Иван Гешев в ефира на БНТ. Битовата престъпност е един от основните акценти във войната срещу подземния свят.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

"Не аз, а българското общество трябва на първо място да благодари на българските лекари. Те изложиха живота си на опасност и за съжаление някои починаха. 

Трябва да благодарим на българските полицаи, голяма част от които през тези месеци не се прибираха по домовете си, докато гражданите бяха вкъщи и спазвахме мерките. 

Трябва да благодарим на служителите на РЗИ, на държавните служители, които също бяха на първа линия. 

Благодарности заслужава щаба,  тъй като за България е щастие, че в него има адекватни хора. Благодарение на тях се намираме в една добра позиция на база на цяла Европа. 

Политиците се държаха така, както се държат след Освобождението, по идентичен начин. Но не искам да ги коментирам. Държавата е създадена, за да налага правилата по отношение на гражданите, които не спазват правилата в интерес на другите над 90% от хората, които спазват правилата. Само в България видях държавата да се моли от сутрин до вечер на гражданите да спазват правилата", отчете Гешев.  

"Споделям становището на г-жа Кьовеши, което прочетох, и доста преди нея - около 10 дни, Върховната административна прокуратура разпореди проверка по реда на надзора за законност за израходването на евросредства и пренасочването им в сектори с борба с пандемията. Ние работим и взимаме мерки", каза Гешев. 

На въпрос за нападките на Васил Божков, главният прокурор коменитра: "Впечатлението ми е, че това е поредната серия от един несвършващ сериал, който започна с активните действия на прокуратурата по отношение на лица, които през годините на този криминален преход се чувстваха недосегаеми, нямаше проблем да източват милиони и милиарди, заради което българските граждани да живеят бедно и с ниски пенсии. Те го правеха и никой не ги закачаше. Тогава тези лица живееха в правова държава, а когато прокуратурата работи изведнъж се оказва, че не в ЕС за тях са правовите държави, а например Сърбия и някои държави от Близкия Изток, например. 

Има повторение на неща, които са се случвали. Матрицата е една и съща - върнете се, например, на случая с Цветан Василев. Почва се с едни еписоларни писма, писания във фейсбук, едно и също. 

После вървим към това, че поредният случай се използва от интересите на политиците. Наричам това анархо-либерални кръгове, те се сдружават по интереси, не че са приятели. Съвпадат интересите им да защитят себе си и парите си и общият им враг е прокуратурата и държавата. Смятат, че не са длъжни да спазват законите", коментира главният прокурор. 

 "Имат голям финансов ресурс и прокуратурата знае, срещу кого се изправя, това няма да ни откаже. Тези хора през годините са били недосегаеми. Докато аз съм главен прокурор няма да се откажем и ще направим това, което очакват от нас нормалните български граждани - справедливост по отношение на всички, независимо дали си милионер или ром. Не може да има правосъдие за богати и бедни, за хора с политически връзки или жители на София. Всички са еднакви пред закона", каза Гешев. 

На въпрос за есемесите, показани от Божков, главният прокурор заяви, че не ги е чел. "Разбрах, че има публикувани някакви есемеси. Колегите казаха, че в тях не виждат нищо, което да налага наказателно-правна реакция. Ние не се притесняваме да разследваме всеки. Беше задържан и стоя в ареста министър от действащия кабинет, което е за пръв път в българската история. 

Но такива прийоми са част от защитната стратегия на всички обвиняеми. Обвиняемият Божков естествено внася своите нюанси, като например журналист, който определя себе си като Зайчето Спиди или както каза един мой приятел - след като си нахранил пощенски гълъб, който носи акции. Това е иновативен метод в негативен смисъл. 

Подигравка е това, което се случва с един от най-големите футболни клубове "Левски", подигравка с привържениците му и подигравка с името Левски. Тук не става въпрос за нищо друго, освен за поредна стъпка в определена защитна стратегия. 

Такива опити правеше и Цветан Василев, но просто подходът сега е нов", обобщи Гешев. 

Акцията с джиросването според Гешев показва, че човекът, който прави това, не се интересува от съдбата на клуба и не е левскар. "Никой, който е фен на този клуб, няма да се подиграе по този начин, защото го постави заложник на собствените си интереси и го вкара в политически и адвокатски трикове, за да се защити, без да се интересува от бъдещето на клуба", отчете главният прокурор. 

По повод работата по 11-те обвинения срещу Васил Божков, Гешев каза, че засега са 11. 

"Има две досъдебни производства към момента - едното е с тези 11 обвинения, а другото е за организирана престъпна група за насилствени действия. По второто няма повдигнати обвинения досега. Работи се активно и по двете производства. 

Трябва да е ясно, че българският главен прокурор, каквото и да твърдят кръговете около подсъдимия Прокопиев и други хора, които развиват активна медийна кампания срещу прокуратурата чрез медиите си и НПО-тата, които контролират, не следи всяко досъдебно производство и не е в течение на всяко досъдебно производство. Главният прокурор осъществява методическо ръководство върху прокуратурата и надзор за законност. 

Нито има списък, нито Божков е първи в списъка. Такова нещо няма. 

Дали се повдигат обвинения преценява наблюдаващ прокурор по конкретно досъдебно производство. Решенията се взимат от разследващите органи и наблюдаващите прокурори. Ние работим с доказателства и спазваме закона, а не със списъци", категоричен бе Иван Гешев. 

"Дори да ползваме тази метафора за списъка, той отдавна не е първи. Всеки български гражданин знае колко хора бяха привлечени под наказателната отговорност от Специализираната прокуратура и всички са изправени пред българския съд досега, с изключение на Васил Божков. Цветан Василев е изправен също пред съда, макар и задочно. Арабаджиеви са изправени пред съда, Баневи също. Случаят с Миню Стайков е пред внасяне в съда. 

Така че прокуратурата работи активно и само съдът е този, който ще каже дали тези лица са виновни", каза Иван Гешев. 

На въпрос за нападките на проваления правосъден министър Христо Иванов, че се работи по списък в прокуратурата и дали има нови акции, главният прокурор заяви: "Главният прокурор няма лични отношения и няма врагове. В първия момент не се сетих кой беше точно Христо Иванов. Няма смисъл да го коментирам, защото за всеки български гражданин са ясни зависимостите му и идеологическите му ценности. Спирам до тук. 

Ще кажа нещо принципно. Много хора се притесниха да не загубят спонсорите си", каза Гешев. 

Водещият го попита дали помни кой е Лозан Панов. "Сещам се. Мислех, че има някакъв афинитет към длъжността главен прокурор, когато беше главен прокурор г-н Цацаров. Сега мисля, че има някакво отношение към прокуратурата. Не смятах да коментирам Лозан Панов. 

В някои случаи трябва да кажеш добро или нищо, но в някои случаи се налага да кажеш нещо. Лозан Панов явно се готви за политическа кариера, която предполагам, че не е общински съветник, а е по-нагоре. Но това е само предположение на базата на това, че изнася политически речи и спазва определено поведение пред медиите, в случаите когато се излъчва на живо. Ако не се излъчваха заседанията на Висшия съдебен съвет, поведението му вероятно щеше да е различно. 

Според мен тъжното е, че не решава проблемите на магистратите, за което е изпратен във ВСС. Това е проблем на колегите от съда, който те трябва да си решат. 

Прокуратурата знае, че има проблеми и съм се насочил да реша тези в моята структура. Надявам се колегите от съда да решат техните. А това, че Лозан Панов е част от техните проблеми не го казвам аз, а го каза съдия от ВКС по време на заседанията на ВСС", категоричен бе Гешев.

"Дали ще ме чуят, не е толкова важно. Важно е да чуят обществото. Това, което предложих на НС, го иска българското общество. имаме сериозен проблем, защото на пътищата се води война и загиват хора, колкото в един военен конфликт. Ние имаме смъртност от ПТП най-много в ЕС. Имаме 6-7 хиляди дела на година за управляване на МПС с алкохол. Около 3000 са тези за шофиране с употреба на наркотици. Тоест - 9-10 хиляди случая на година, които са констатирани, а никой не може да каже колко са неконстатирани. Това е риск за всеки български гражданин да бъде потенциално убит по начина, по който почина колегата ви Милен Цветков.

Мерките са да бъде прибрано МСП-то от държавата. Законът позволява да бъде отнет в полза на държавата предметът, послужил за извършване на престъпление, само когато е собственост на дееца. Но когато управляваш пиян кола, освен че поставяш всички в огромен риск, колата е послужила за това престъпление.

Отделно съм предложил експертно на НС тези коли да бъдат отнемани в полза на държавата, дори когато не са собственост на дееца. Тогава всеки човек ще си вземе такси, за да не му вземат колата.

Второто предложение е да се конкретизират случаите на умишлено причиняване на смърт след ПТП и да се повишат наказанията", каза Иван Гешев.

На въпрос за битовата престъпност главният прокурор отново каза, че прокуратурата се е ангажирала лично и затова се ходи на място. "Ние ще решим този проблем! Едно от малкото неща, които ме вбесавят е възрастни хора да са бити, убивани, запалвани, изнасилвани, прибират им се пенсиите. Тези хора са работили, построили са тази държава, заводите, които някои нарязаха на скраб. И сега тези хора не могат да изкарат спокойно старините си. Това не може да продължава. 

Миналата годиа февруари казах, че до края на годината ще се постараем да реших проблемите с телефонните измами. До края на годината намалението беше с над 50%. Сега вече има инцидентни случаи, а беше бич в продължение на години. 

Сега казвам, че ще направим всичко възможно битовата престъпност да е на съвсем други нива до края на годината. Можем да го направим и е въпрос на желание, но просто никой не го е интересувало до момента", обясни Иван Гешев.  

За новосъздадения експертен съвет към прокуратурата, главният прокурор заяви, че всички са авторитети в своята област. "Целта е уважение към прокуратурата и затова има двама бивши главни прокурори, топ експерти в различни правни направления, следователи с голям опит. Втората цел е експертна помощ от най-добрите в определена област и даване на становища. Третата цел е задължението на главния прокурор за осъществяване на методическо ръководство, което означава уеднаквяване на практиките, което е като тълкувателната дейност във ВКС. За всичко това най-добрите експерти ще са от помощ", отчете той. 

За изминалите 5 месеца откакто е главен прокурор, Иван Гешев заяви, че прокуратурата спазва стандартите, уредени в законите. "искам всичко това, което иска нормалният български гражданин - справедливост, и то за всеки. Да не се краде, защото не сме бедни, а просто много се краде. Тогава ще живеем по-добре", завърши Иван Гешев.  

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена - ето какво вещаят звездите за всяка зодия на Лазаровден САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена - ето какво вещаят звездите за всяка зодия на Лазаровден
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 24
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК