Главният прокурор Сотир Цацаров с приз "Стефан Стамболов"

Политика

Главният прокурор Сотир Цацаров с приз "Стефан Стамболов"

15533
на 08.02.2019
Главният прокурор Сотир Цацаров с приз Стефан Стамболов
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Главният прокурор на републиката Сотир Цацаров бе удостоен с почетния знак за лидерство на името на Стефан Стамболов – за личен принос към българската държавност.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Името му заедно с името на вицепрезидента Илияна Йотова бе обявено на тържествена церемония в рамките на XIII научна конференция по лидерство на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ) в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Поради неотложни служебни ангажименти Сотир Цацаров не успя да присъства на тържеството в Народната библиотека.

Малко по-късно той прие високия приз на церемония в УниБИТ в присъствието на преподаватели и студенти.
Почетната награда с грамота му бяха поднесени от ректора на УНИБИТ проф. Ирена Петева и от председателя на Общото събрание на учебното заведение проф. Стоян Денчев.
Отчитайки личните заслуги на Сотир Цацаров за укрепване и отстояване на държавността, проф. Светлана Шаренкова, научен секретар на Института по лидерство, му връчи огърлието с медальон с образа на Стефан Стамболов.

В благодарствонето си слово Сотир Цацаров посочи, че избирането му за носител на почетния знак на името на Стефан Стамболов е висока чест за него и подчерта, че съхраняването на държавността е от огромно значение за днешния свят.

"Благодаря за Високата чест! Благодаря за признанието", написа в почетната книга на университета Сотир Цацаров.

Той специално изрази уважение към преподавателите и студентите в университета, както и към големия научен принос на института.

Почетният знак "Стефан Стамболов" е учреден през 2006 г. от Института по лидерство към Университета по библиотекознание и информационни технологии, от Българската академия на науките и Националния военноисторически музей. 

Всяка година носителите на високото отличие се избират от специална селекционна комисия в Института по лидерство на УниБИТ , в чийто състав влизат държавници, учени и журналисти.

Носители на Почетния знак „Стефан Стамболов” досега са:
президентите на Република България д-р Желю Желев и д-р Георги Първанов, г-н Николай Добрев (посмъртно) вицепрезидентите ген. Ангел Марин, д-р Маргарита Попова и г-жа Илиана Йотова, министър-председателят д-р Бойко Борисов и вицепремиерът д-р Красимир Каракачанов, главният прокурор Сотир Цацаров, омбудсманите г-н Гиньо Ганев и г-жа Мая Манолова, учените акад. Георги Марков, проф. Александър Фол (посмъртно) и проф. Андрей Пантев, писателят акад. Антон Дончев, Патриарсите Максим и Неофит, митрополитите Дометиан и Николай, ген. директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Институтът по лидерство е създаден е през 1991 г. като „Клуб Стефан Стамболов” – с нестопанска цел, от представители на българския финансов и интелектуален капитал, за да „отстояват заедно патриотични ценности и идеали в името на икономическото обновление на България, нейната национална идентичност и силна държавност”.
През 1996 г. е преименуван на Институт за теория и практика на лидерството, а през 2014 г. с Решение на Министерския съвет – на Институт за изследване и развитие на лидертвото в информационна среда към Универститета по библиотекознание и информационни технологии – София.

Основната цел е да съхранява и утвърждава най-добрите традиции в стопанския, социалния и културния живот на нацията в демократични условия.

Основната задача е да защитава националното достойнство на българите чрез насърчаване развитието на науката, образованието, технологиите и бизнеса, чрез възстановяване на културните ни позиции в Европа и света; да укрепва държавността и сигурността чрез сътрудничество с държавната и местната власти; да развива социалната и духовната системи на обществото; да сътрудничи с Българската православна църква при защита на духовните опори на българския народ.

В изпълнение на своите цели и задачи Институтът по лидерство провежда научно-изследователска и образователна дейност, издава архиви, книги и учебници, строи паметници и паметни места и ги дарява на общини, читалища, университети и други родолюбиви структури.

Ежегодно провежда теоретична сесия на тема „лидерство”, по време на която се връчват годишни награди за личен лидерски принос в две категории: държавност и духовност.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО) СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК