Вход
София
Времето в София 19 o C

Главният прокурор Цацаров ексклузивно пред ПИК TV: Има досъдебно производство за теча на летище "София". Едно лице с медии подкрепяше протестите срещу мен, а сега срещу Гешев. Христо Иванов не ме харесва, не харесва и Гешев, но не мога да му помогна (ОБНОВЕНА)

Главният прокурор Цацаров ексклузивно пред ПИК TV: Има досъдебно производство за теча на летище "София". Едно лице с медии подкрепяше протестите срещу мен, а сега срещу Гешев. Христо Иванов не ме харесва, не харесва и Гешев, но не мога да му помогна (ОБНОВЕНА)

на 17.09.2019
125504
23
Главният прокурор Цацаров ексклузивно пред ПИК TV: Има досъдебно производство за теча на летище "София". Едно лице с медии подкрепяше протестите срещу мен, а сега срещу Гешев. Христо Иванов не ме харесва, не харесва и Гешев, но не мога да му помогна (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
17.09.2019
23
125504

Извънредни разкрития по разследването на ПИК за теча на данни на летище "София", в което е замесен съветникът на президента Румен Радев - Пламен Узунов, направи главният прокурор Сотир Цацаров пред камерата на ПИК TV на излизане от Министерство на правосъдието, където е провел среща след участието си във форум по киберсигурност.

Преди дни медията ни разкри в свое разследване, че по времето на служебния кабинет на Радев скандално е източена информационната база на аеропорта, което е сериозен пробив в националната сигурност. (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА)

"Това, което мога да кажа е да потвърдя, че в Специализираната прокуратура досъдебно производство по случая има.  И по него се извършват действия по разследването, включително разпити на свидетели.

За момента обвиняемо лице няма привлечено. Ще научите когато има такова, а дори да не ви съобщим, вие ще попитате, както става сега, така че при всички случаи ще ви отговорим", заяви главният прокурор Сотир Цацаров на излизане от Министерство на правосъдието. Той уточни, че е бил на работна среща с Данаил Кирилов, но не пожела да разкрие повода за нея. 

На въпрос за разследването относно спирането на БНР, Цацаров заяви, че още днес ще има повдигнато обвинение. Той уточни, че генералният директор е получил уведомление, в което няма и дума за спиране на излъчването. 

"Днес беше публикувано подробно прессъобщение. Може би сякаш изоставихме за момент практиката си да даваме по-кратки и по-фактологически, изчистени, прессъобщения, с оглед тайната на разследването. Но с оглед огромни обществен интерес и всички коментари, които се направиха, се постарахме днес да представим максималния възможен и допустим обем от информация. 

Най-общо хронологията е следната. Има уведомление от директора на дирекция "Техника" до генералния директор на Българското национално радио за извършване на вътрешно студийна профилактика. Това уведомление в писмен вид е входирано в кабинета на генералния директор. Това уведомление е получило резолюцията "да" на генералния директор.

Но в това уведомление пише вътрешно студийна профилактика. В него няма и дума за това, че ще бъде разпоредено прекъсване на излъчването на програма "Хоризонт".

Оттам следва мейл на директора на дирекция "Техника" до НУРЦ, отговорната компания за ефирното разпръскване и техническо обслужване. В него директорът на дирекция "Техника" иска спиране на излъчването на програма "Хоризонт" на територията на цялата страна - на известната нам дата в известния вече часови пояс. Следва още един мейл, в който той иска възстановяване на излъчването - около 10,20 ч.", разкри главният прокурор и направи справка в папка, която носеше, като уточни, че я носи, не защото е обсъждал това с министър Данаил Кирилов, но документите са в него, защото наблюдава лично разследването. 

"Мейлите с в мен и мога да ги цитира: "Моля ви да бъде прекратено излъчването на програма "Хоризонт" на 13 септември 2019 г. на територията на цялата страна за времето от 6 до 11 ч. за профилактика на студийния комплекс". Този мейл НУРЦ получава на 12 септември в 9,26 ч.", разкри още главният прокурор пред камерата на ПИК TV и продължи с разкриване на фактологията: "На 13 септември в 8,07 ч. НУРЦ получава втори мейл: "Добро утро, благодаря ви за съдействието, и ако е възможно да възстановим сигнала към 10,20 ч."

Проверката на ДАНС, СЕМ и КРС установява, че и дума не може да става за техническо възстановяване на сигнала. Казано по друг начин - сигнал и възможност за излъчването му има, няма програма. Техническа възможност за излъчване има. Резервни студия - има. Необходимост от вътрешностудийна профилактика е спорно дали въобще има. Ако се налага профилактика, цялата процедура е регламентирана в нормативни актове, които са крещящо неспазени", категоричен бе още Цацаров. 

По думите му радиото е имало пълна техническа възможност, осигурена от НУРЦ, за да излъчва. "Ако има проблем със студиото, то може да се осъществи от друго студио, но просто не е била подавана програма", заяви той. На въпрос дали в такъв случай умишлено не е подаваната такава, Цацаров отговори: "Не можем да кажем. Проверката приключи вн рамките на три дни. Но оттук насетне следва образуване на наказателно производство. Още днес в Софийска градска прокуратура ще има такова, като начало - за длъжностно престъпление. Ясно е, че предмет на разследването в този случай е дейността на директора на дирекция "Техника". 

Повтарям и още нещо - нито предопределям вина или наказателна отговорност, но прави впечатление, че генералният директор е получил уведомление, в което няма и дума за спиране на излъчването. Това са фактите до този момент", разкри още Цацаров.  

Ива Николова попита и за сигнала за платени протести, внесен преди седмица в прокуратурата, както и за процедурата за избор на главен прокурор, срещу която също има протести. 

"Има проверка по този сигнал.

А що се отнася за протестите, за които питате, всеки има право да протестира. Помня такива протести, които бяха организирани и срещу мен. Те бяха свързани с окупиране на Съдебната палата, със светлинни надписи "Оставка", с присъствието на същите политически лица, бивши министри и бивши адвокати с прекъснати адвокатски права. И с присъствието на същите представители на една определена политическа сила. Същите тези протести, по същия начин бяха подкрепени от едни медии, собственост на едно определено лице, което очевидно счита себе си за символ на демократичния печат в страната. Отделен е въпросът дали това е така. 

На практика аз гледам един филм, който вече съм го гледал. Гледам повторение. 

Не виждам разлика в целите. Не виждам разлика в сценаристите. Не виждам разлика в хората. Според мен, казвам го ясно, дори с риск да засегна някого и да засегна политическото самочувствие на някого, това са акции.

Всеки има право да прави и да протестира. Това също не може да бъде отречено. Сред протестиращите не можем да отречем и присъствието на хора, които са там по убеждение и това не бива да не бъде зачитано и уважавано. 

Но сред протестиращите очевидно има и хора, които са представители на определени хора или изразяват страха на определени политически сили или на стоящите зад тях бизнес кръгове от точно този избор. А може би този страх е основателен", коментира Цацаров и се съгласи със забележката на Ива Николова, че повечето са клиенти на прокуратурата. 

На въпрос дали това може да повлияе на процедурата и да се стигне до оттегляне, той бе категоричен, че такава възможност няма и не е предвидена именно от правилата, внесени преди време лично от бившия правосъден министър Христо Иванов. Той изрази и учудване, че сега същият човек протестира срещу собствените си правила.

"Кандидатурата не може по процедура да бъде оттегляна. Ще кажа и още нещо, само че ще го кажа с име. 

Този избор, срещу който сега се протестира, се провежда по правилата, които бяха предложени, гласувани и приети по времето, когато в тази сграда в министерския кабинет стоеше лицето Христо Иванов (б.р.- Министерство на правосъдието). Предложени от самия него и този избор се провежда по неговите правила. 

Тоест, той в момента протестира някак срещу избор, който се провежда по неговите правила.

Не мога да му помогна затова, че Иван Гешев не му харесва. И аз не му харесвах", заяви в заключение Цацаров. 

Всички разкрития на главния прокурор Сотир Цацаров вижте във видеото на живо на ПИК TV:

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 2626
архив

– Защо отложи деня на сватбата си с два дни? – Защото така нашата сребърна сватба би се паднала в събота, а този ден аз ходя на риболов.

 

няма нови новини
Днес: 290
hot
най-четени новини в момента
сега
1528
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Горещи данни от "Сова Харис": Борисов по-харесван от Румен Радев - изравни ген. Мутафчийски по рейтинг с 38% одобрение! МВР първи по доверие сред институциите. Корнелия удари дъното с 8,8% (ТАБЛИЦИ/ВИДЕО)
x
Тази грешка убива страстта в секса
x