Главчев: Тонът, който използва РС Македония, едва ли ще ѝ помогне да влезе в ЕС

Политика

Главчев: Тонът, който използва РС Македония, едва ли ще ѝ помогне да влезе в ЕС

25182
преди 4 часа
Главчев: Тонът, който използва РС Македония, едва ли ще ѝ помогне да влезе в ЕС
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Не смятам, че тонът, който напоследък използва Република Северна Македония, ще ѝ помогне да стане държава-членка в Европейския съюз. Не става и въпрос за някакви нови преговори. Мисля, че достатъчно компромиси направихме с националната си идентичност и те просто трябва да спазват изискванията на ЕС, за да станат държава-членка на съюза.

препоръчано

Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев по повод провокациите от страна на управляващите в РС Македония по отношение на България, предаде БГНЕС.

Главчев подчерта, че България е предвидим партньор и лоялен член на ЕС. „Няма с какво да изненадаме останалите държави-членки. Вие знаете, че подкрепяме разширяването и европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, нещо повече – през 2017 година възобновихме тази тема и бяхме лидер на процеса. Всяка една държава от Западните Балкани, която иска да стане член на ЕС, ще бъде отчитано нейното участие в този процес и изпълнението на всички изисквания, които са необходими, за да стане държава-членка на ЕС“, категоричен е той.

Служебният премиер  коментира и процедурата по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври.

Главчев обясни, че при самото удостоверяване на техническите устройства също ще може да се следи в реално време пак със звук какво се случва. По думите му Министерството на електронното управление (МЕУ) полага усилия да бъдат привлечени още експерти и съобщи, че министър Валентин Мундров е влязъл във връзка с Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ).

Премиерът посочи, че както цялото помещение, видеонаблюдението обхваща също и самите работни места с цел предотвратяване на каквато и да е вероятният за манипулиране на изборния процес.

Главчев подчерта, че основно задължение на изпълнителната власт е да гарантира честни и прозрачни избори. Той отбеляза и взаимодействието с ЦИК.

Виденаблюдението ще има и в самите избирателни комисии, като има надграждане – гласово съобщение ще се появява, когато батериите намаляват своя заряд. "Отново ще има непрекъсната линия за оказване на помощ от страна на МЕУ, ако има някакъв проблем по машините", каза още Главчев.

От своя страна служебният министър на електронното управление Валентин Мундров заяви, че искрено се надява, че следващото подобно събитие ще бъде не по-малко от 4 години, защото България има нужда от редовно правителство. Той отбеляза, че процесът ще бъде прозрачен и в интерес на гражданите.

В МЕУ бяха изтеглени общо 10 серийни номера. Публичното теглене е с цел да се гарантира прозрачността на процеса и е част от мерките на служебния кабинет за осигуряване на честни и демократични избори в страната. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 75
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК